Az AAM Consulting közel száz vállalatot szondázott meg. Többségük három éve használja a módszertant.

Közel száz vállalat körében vizsgálta az AAM Consulting az agilis projektmenedzsment helyzetét. A válaszadók többsége (85 százalék) használja a módszertant, de alkalmazása csupán három évre nyúlik vissza – írja a tanácsadó cég a kutatásról készített összefoglalójában.

Az IT-cégek járnak az élen

Talán nem meglepő, hogy az agilis projektmenedzsment alkalmazásában az IT-cégek állnak a legjobban. A módszert alkalmazók körében többsége (62 százalék) ebből a szektorból kerül ki. Érdekes, hogy milyen indíttatásból fordulnak a cégek ehhez a módszertanhoz. Első helyen a magasabb minőség iránti igény (58 százalék) szerepel. Ehhez képest elenyésző a vezetői elvárás (23 százalék) és a külső hatás (13 százalék).

Ugyanakkor a válaszadók elenyésző számban magyarázták a módszertan alkalmazását azzal, hogy a klasszikus módszertannal gyakoriak voltak a sikertelen projektek vagy legalább a költségtúllépések. Ez valószínűleg összefügg azzal, hogy a válaszadóknak csupán 20 tudta megnevezni az agilis módszertan legfőbb előnyét, azt, hogy már a projekt korai szakaszában realizálhatók bizonyos eredmények és megtérülés.

Bár a megkérdezettek körében az agilis projektek jellemzően több szervezeti egységet is érintenek, amihez – az összefoglaló megfogalmazása szerint „keresztfunkcionális erőforrás-gazdálkodás és szervezeti rugalmasság szükséges”, a projektek nagy többségének (79 százalék) mérete kicsi, a résztvevők száma 25 fő alatt marad.

Visszaköszön a klasszikus módszertan

A cégek többsége (77 százalék) azt is felismerte, hogy az agilis módszertan speciális szaktudást igényel, azaz alkalmaznak is ilyen szakembert, de csak a válaszadók 35 százaléka mondta azt, hogy a minősítéssel rendelkező szakértő dolgozik az ilyen projekteken.

Az időtartam szempontjából a 3-12 hónapos projektek vannak többségben (61 százalék), de egy évnél hosszabbak is szép számmal vannak (28 százalék). Mindössze a projektek 11 százaléka fér bele két hétbe.

| Create infographics

Jól jellemzi a klasszikus módszertan mély gyökereit az, hogy milyen szerepeket definiálnak a felelősök egy agilis projektben. Majdnem mindegyikben van fejlesztő (95 százalék), product owner (92 százalék) és tesztelő (87 százalék), melyek a klasszikus projektmenedzsmentben kialakult szerepeket tükrözik. Még viszonylag gyakori a scrum master (72 százalék), ám solution architect szerepkört csak a projektek 47 százalékában határoznak meg, míg például agilis coach csak 22 százalékban szerepel.

Feltűnő – és eleve sok problémát rejt magában az –, hogy mindössze a projektek 28 százalékában része a csapatnak az ún. business analyst. Pedig, mint azt az AAM kutatói írták, bizonyos agilis projektekben a az üzleti elemzők döntően tudják befolyásolni a projekt sikerességét. Olyan "generalitások" ők – fogalmaz a tanulmány –, akik átlátják, értik az üzleti folyamatok működését, és képesek ellátni magasabb szinten is az elemzési, kommunikációs és dokumentációs feladatokat.

Az agilis projekt sem garancia a sikerre

A kutatás szerint csupán az agilis projektek 3 százalékban van probléma az idő- vagy költségkeret túllépése. Ugyanakkor a projekt terjedelme általában elég rugalmasan változik a projekt során (a témával kapcsolatban érdemes elolvasni Derric&Harry korábbi írását).

A sikertelen agilis projektek többségének hátterében a megkérdezettek szerint elsősorban az áll, hogy nem sikerült pontosan definiálni az üzleti igényt az iterációs cikluson belül.

Ha sikeres is a projekt, gyakori kritika a kutatásban részt vevő vállalatoknál, hogy gyenge az agilis projektek dokumentáltsága.

Közösség & HR

IKEA bútorok összeszerelésével szívatják az ipari robotokat

Az USC kutatói olyan tesztkörnyezetet fejlesztettek ki, amely reményeik szerint alkalmas lesz az összetett manipulációs feladatok hatékonyságának mérésére és felgyorsítására.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.