Nem újabb tornyot húznak fel Seattle-ben, hanem ilyen néven analitikai szolgáltatást fejlesztenek az AWS-ben tárolt adatokhoz. Az ötlet jó, de egyelőre még sok a kérdőjel.

Logikusnak tűnik az Amazon Web Services lépése: a The Wall Street Journal értesülései szerint analitikai szolgáltatást indítását tervezi. Elsősorban olyan cégekre gondolva jött az ötlet, melyek adataik jelentős mennyiségét tárolják az AWS-nél, például az Airbnb, a Netflix, a Nike vagy a Pfizer. És ezek mind olyan cégek, melyek üzleti folyamataiban egyre nagyobb szerepet kap a fejlett analitika.

Az új szolgáltatásnak egyelőre csak a kódneve ismert: Space Needle. (A név a cég székhelyének, Seattle-nek az egyik leghíresebb építményére utal. A 158 méter magas torny a jövőbe vetett hitet, az űrkorszak nagyszerűségét volt hivatott szimbolizálni az 1962-es világkiállításon.) A lap megkereste a vállalatot, de nem kívánták kommentálni az értesülést.

Izgalmas, növekvő és jövedelmező piac

Egy a lap által megkérdezett szakértő szerint a globális analitikai piac jövőre megközelítheti a 150 milliárd dolláros értéket. Az Amazonnál pedig ott vannak az adatok, tehát kézenfekvő, hogy olyan szolgáltatást kínál hozzájuk, amellyel rá tudja venni ügyfeleit, hogy még több adatukat hozzák az AWS-be. Emellett a célközönséget is tudná szélesíteni: a jellemzően informatikai döntéshozók körét egy ilyen szolgáltatással ki tudná bővíteni az analitikai szolgáltatások iránt fogékonyabb üzleti döntéshozókkal.

A szolgáltatáshoz várhatóan társul majd egy olyan új módszer is, amely gyorsítja az adatok bejuttatását az AWS-be.

Ha a terv megvalósul, az Amazon nagyon komoly, ezen a piacon már jelentős eredményeket felmutató versenytársakkal lesz kénytelen versenyezni: ott az SAP, az IBM, a Microsoft, valamint egy sor feltörekvő, ám egyre jelentősebb piaci szereplő, mint a Tableau Software vagy a Microstrategy, és egyre több ígéretes startup is rámozdult erre a piacra.

Kétesélyes a Space Needle

Ugyanakkor a piac még mindig éretlennek tekinthető, ami az új szereplőknek, így az Amazonnak is jó kilátásokat biztosít. Az éretlenséget jól mutatja egy foresteres szakértő szerint az, hogy a vállalatok a jellemzően különféle táblázatokban tárolt üzleti adataiknak jó ha a 40 százalékát használják üzleti döntéshozatalhoz.

A fejlett üzleti analitikai és big data megoldások egyik legnagyobb kihívása az, hogy a különféle adatforrások hogyan tehetők alkalmassá a közös feldolgozásra. Ráadásul ma már ez az igény nem csak a jól fizetett specialisták kiváltsága kellene legyen. Az üzleti döntéshozók sok esetben azért csalódnak az analitikai rendszerekben, mert számukra továbbra is nehézkes a hozzáférés ezekhez a megoldásokhoz, amikor például egyben akarják látni az ügyfélmenedzserek találkozóit az értékesítési tranzakciókat és egyéb, az értékesítés folyamatában keletkezett adatokat, hogy abból rajzoljanak ki tendenciákat.

Ezt a lehetőséget kínálhatja az AWS szolgáltatása, de a big data analitikában rendkívül sokrátű adathalmazokat kellene egyben kezelni az üzleti adatoktól a különféle beágyazott rendszerekből és szenzorokból érkező információkig. Ehhez az AWS elemzési szolgáltatása csak annyira tud jó alapot adni, amennyi adatot az ügyfelei hajlandók beletáplálni. É igazából ez a legfőbb kérdés a szolgáltatással kapcsolatban: hogyan lehet majd összekapcsolni a nem az AWS-ben tárolt adatforrásokkal.

Cloud & big data

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.