Nagy teljesítmény, jó hibatűrés, könnyen megtanulható kezelőfelület – ez mind fontos nagyvállalati környezetben.
Hirdetés
 

Kifejezetten nagyvállalati környezetbe szánt hálózati adattárolóiban a QNAP szakít a korábban használt operációs rendszerrel. Új a file-rendszer, nagyobb a teljesítmény, jobb hibatűrés – és a rendszer mégis ismerős lesz.

A tajvani vállalatot leginkább az otthoni, kis- és közepes méretű vállalatoknak fejlesztett adattárolási eszközeiről és megoldásairól ismerik a piacon. Nemrég azonban bejelentette hibrid kialakítású ES NAS sorozatát, melynek modelljei kifejezetten virtuális gépekhez optimalizálva érkeznek, elsősorban a nagyvállalati szegmenst célozva.

Szemben a hagyományos Turbo NAS modellekkel, melyek operációs rendszere a linuxos alapokról fejlesztett QTS, az enterprise kategóriájú új hálózati adattárolók más operációs rendszerre épülnek. Ez is nyílt forráskódú alapra épül, csak jelen esetben a FreeBSD az ős. A QES (QNAP Enterprise System) számos változást hozott, többek között az ext4 fájlrendszerről ZFS-re váltottak.

Új, mégis ismerős

Egy alapjaiban újnak számító rendszerre átállni mindig kockázatos vállalkozás, hiszen először többnyire le kell győzni az előd megszokottságából adódó – nem is feltétlenül tudatos – felhasználói ellenállást, beidegződéseket. Új felület, új szolgáltatások, új koncepció: ezek gyakran a feladatmegoldások alapoktól való újratervezését igénylik.

De miért kellett ebben a környezetben alternatívát keresni a QTS helyére? A vállalati OS révén például 256 terabájtnál nagyobb tárterület kezelhető, és a pillanatképek (snapshot) is gyorsabban elkészíthetők. Nagyvállalati követelményeknek megfelelő, magas rendelkezésre állást biztosít, illetve hatékonyan tehermentesíti a virtuális környezetet, legyen az akár VMware-, akár Microsoft-alapú. Mindezeken túl – nagyvállalati igényeket kielégítő módon – katasztrófa utáni helyreállításra is használható.

Bár a gépházban minden új, a felület ismerős lesz. A kezelőfelületet ugyanis az új rendszer a QTS-ből hozza. A többablakos és multitasking felülete könnyebbé teszi a nagyvállalati szintű NAS-ok használatának kezdeti, „ismerkedési” időszakát, illetve lerövidíti a teljes funkcionalitás kiaknázásához szükséges tanulási időt.

Ezért választották a FreeBSD-t

A FreeBSD nyílt operációs rendszer átláthatóságot nyújt, magas teljesítmény, megbízhatóság és fokozott biztonság mellett. (Nem véletlen, hogy az Apple is arra építette a Mac OS X-et.) További előnye a Linuxszal szemben, hogy nem egy azonos kernelre épülő, de disztribúciónként eltérően fejlesztett OS, hanem önálló, komplett platformként használható. A FreeBSD különösen erős a hálózatkezelés, a virtuális memória és SCSI alrendszer használata terén.

Az egyik legfőbb érv az operációs rendszer mellett azonban az, hogy fejlesztése során kiemelt figyelmet fordítanak a visszafelé való kompatibilitás fenntartására. Egy-egy jelentős funkcionalitásbeli bővítés így nem jár együtt a régebbi rendszerek automatikus leselejtezésének igényével.

OpenZFS, a vállalati igények szolgálatában

Míg a BTRFS 255 pillanatkép készítését teszi lehetővé, az ext4 file-rendszerrel akár 1024 snapshot is készíthető. Ezzel szemben az OpenZFS alkalmazásával korlátlan számban állíthatók elő pillanatképek az adatokról, ami nagyvállalati környezetben különösen hasznos funkció.

Az OpenZFS védelmet nyújt a "csendes" adatsérülések ellen, ebbe segít az öngyógyító mechanizmusa. Képes felfedezni a checksum hibákat a fájlrendszer szintjén, és azokat adattükrözés révén anélkül javítja ki, hogy az incidenst alkalmazásszinten érzékelné a felhasználó.

A ZFS adattükrözés segítségével javítja a hibákat

A fájlrendszer hatékony adattömörítést is kínál. A virtuális gépek telepítésekor magas deduplikációs szintjének köszönhetően akár 95 százalékos helytakarékosság is elérhetővé válhat. Így nem csak a tárterület-igényt képes hatékonyan korlátozni, de a lemez-hozzáférések alacsonyabb száma az adathozzáférés teljesítményére is jótékony hatással van.

Egy szinttel lejjebb

A kétvezérlős (dual active controller) NAS-ok hardver szinten is számos fejlett, vállalati környezetben használható funkcióval rendelkeznek. Ilyen például az egyesített, hibrid kialakítás, az NVRAM és SSD gyorsítótár támogatása. Ezekkel részletesen következő cikkünkben foglalkozunk.

Cloud & big data

Egyre több pénzt keresnek a telkók céges IT-szolgáltatásokkal

Egyre több nagyvállalat a távközlési szolgáltatójától vesz IKT szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik.
 

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Hirdetés - HPE blog »
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.