Az Apple cégfelvásárlással igyekszik behozni a lemaradást, miközben a Cortana már béta verzióban figyeli a kívánságainkat.

Ha most egy Google-keresést indítunk a Cortana kulcsszóra, akkor egyelőre többségben egy kék színben pompázó, különleges szépségű nővel találkozhatunk a Halo című játékból (lásd fenti kép). A Microsoft ezt a nevet választotta az új digitális személyi asszisztensének, amelyben jó arányban keverednek az annak idején szintén nagy felhajtást okozó Siri és a Google Now elemei.

Siri vs. Google Now vs. Cortana

A Siri akkor és talán most is elsősorban az angol ajkúak számára jelentett szórakozást, és elsősorban akkor, ha volt egy kis idő arra, hogy teszteljük a fejlesztők találékonyságát a rendszer által adott válaszok tekintetében. Sokan zsákutcának is tartották ezt az irányt, hiszen egy adatbázissal és egy algoritmussal való beszélgetés csak bizonyos, jól körülhatárolható esetekben működött, vagy akkor, ha keresést akarunk indítani egy-egy információval kapcsolatban, vagy kérdéseket tettünk fel a várható időjárásról, vagy az aznapi naptár bejegyzésekről.

A Google Now máshogy, elsősorban adat és információ alapú irányból próbál segíteni a felhasználóján azzal, hogy az előre beállított preferenciák, valamint a különböző szolgáltatások (pl. címek keresése a térképen) használata alapján igazít útba bennünket, vagy figyelmeztet, ha el kell indulnunk a következő találkozóra. Míg a Siri (hazai szempontból nézve) legnagyobb hiányossága, hogy a mai napig nem támogatja a magyar nyelvet, addig az Androidon belüli hangvezérlés, hangutasítás probléma nélkül működik, bár a Now ezt a lehetőséget nem foglalja magában.

Mondja, mi a gondja?

A Microsoft egyik legváratlanabb bejelentése pontosan ezt a területet célozza, mivel a Cortana igyekszik ötvözni a Siri és a Google Now funkcióit úgy, hogy összességében inkább a Now-hoz áll közelebb. A rendszer a Wall Street Journal bemutató videója szerint még sok esetben egyszerű Bing kereséseket folytat a kérdések nyomán, de a készítők azt ígérik, hogy egy valódi személyi asszisztenst tisztelhetünk a képében, ha majd lekerül róla a béta elnevezés.

Cortana hozzáfér (ha engedélyezzük) az e-mailekhez, a névjegyzékhez, a tartózkodási helyünkhöz, a naptár tartalmához, és a webes keresési előzményeinkhez, amelyek alapján személyre szabott információkkal képes szolgálni. Az igazi különlegesség itt abban rejlik, hogy nem egy passzív, hanem proaktív rendszerről van szó, azaz akkor is szól hozzánk, figyelmeztet a családtag születésnapjára, kínál elkerülő utakat dugó esetén és ad időjárás előrejelzést a tervezett kirándulás előtt, ha azt külön nem kértük tőle.

Cortana lelke a Notebook, ahol részletesen megadhatjuk, hogy hol lakunk, mi a munkahelyünk címe, kik kereshetnek bennünket akkor is, ha egyébként tiltottuk a bejövő hívásokat, és milyen témákban szeretnénk, ha híreket, információkat gyűjtene össze a részünkre. A Microsoft állítása szerint Cortana jelenlegi képességei csak a kezdetet jelentik, a rendszer folyamatosan tanul és lesz egyre pontosabb, ahogy eltelik a béta időszak legalább egy éves időszaka.

Siri szintet léphet

Siri tehát ehhez képest jókora elmaradásban van, de a jelek arra utalnak, hogy az Apple már egy ideje dolgozik egy hasonló digitális asszisztens kifejlesztésén. A Techcrunch derítette ki pár nappal ezelőtt, hogy az Apple már tavaly megvásárolta a Novauris Technologies nevű céget, amelynek vezetősége a diktálós szoftvereiről ismert Dragon Sytems társcégeiből érkeztek. A felvásárlás tényét az Apple nem erősítette meg, de a CEO, Yoon Kim LinkedIn profiljából egyértelműen kiderül, hogy már tavaly szeptember óta az Apple-nek dolgozik.

A Novauris profilja ezek után könnyen kitalálható: a cég egy saját, nagy szókinccsel rendelkező automata beszédfelismerő rendszert dolgozott ki, ami abban tud többet a versenytársaktól, hogy a beágyazott és szerveroldali lekérésekre is képes az ezt kiszolgáló motor is a cég birtokában van. A vállalat az Apple feltűnése előtt olyan cégekkel ápolt szoros kapcsolatokat, mint a Panasonic, a Verizon Wireless, a Samsung és a BMW, amelyek szolgáltatásaiban, illetve mobiljaiban is megjelentek a Novauris beszédfelismerő megoldásai. A cég jelenleg is támogatja az iOS alapú készülékeket, képes a készülékeken tárolt adatok, zenék, kontaktok között hangalapú keresést folytatni.

Az Apple nemrég küldte ki az idei fejlesztői konferenciájára szóló meghívókat, amiben az áll, hogy a 2014-es WWDC július 2-án lesz San Fransiscóban. A rendezvényen hagyományosan az iOS és az OSX újdonságait szokták bejelenteni, így igen nagy esély van rá, hogy a közönség megismerheti az új Sirit. 

Piaci hírek

A kamu vásárlói véleményekre is ráuszították a mesterséges intelligenciát

Úgy tűnik, hogy a több területen is bizonyított GAN rendszerek a véleményszpemmerek kiszűrésére is kiválóan alkalmasak, ráadásul nincs is szükségük túl sok adatra, hogy megtanulják elkülöníteni a valódi és a hamis információt.
 
A kis és közepes méretű vállalatok körében gyakorlatilag megkerülhetetlen a CMS-ek használata, de számos pozitívumuk ellenére akad néhány sötét folt is a területen. Mik ezek és mit lehet ellenük tenni?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.