Hét közép-kelet-európai vállalkozás tudott bekerülni az európai szoftvercégek 100-as toplistájába. Ebből mennyi a magyar? Ne találgassunk, közvetlenül egy sem.

Nyolcadik éve adja ki az európai szoftvercégekre vonatkozó 100-as toplistáját a Truffle Capital. A párizsi székhelyű kockázati befektetési alap az élettudományok, illetve az információtechnológia vállalkozásai iránt érdeklődik. A honlapján feltüntetett adatok szerint a társaság 720 millió eurónyi befektetést kezel lakossági és intézményi alapokon keresztül. A Truffle Capital eddig 66 vállalkozást finanszírozott ebből 13 volt teljes egészében, 34 pedig részben tőzsdén jegyzett társaság.

5,2 százalékot nőtt az EU szoftveripara

A közelmúltban nyilvánosságra hozott Truffle 2015 jelentés értelemszerűen még a 2014-es évet tudta teljes körűen elemezni. Az összesítések alapján elmondható, hogy az európai szoftverpiac licencértékesítésből származó aggregált bevétele eléri a 44 milliárd eurót, ebből az első száz társaságé 41,7 milliárd. A szoftverszolgáltatást is hozzászámítva a top százas kör forgalma meghaladja a 62 milliárd eurót. A rendszer "fejnehéz", a bevételek 77 százalékát a 25 legnagyobb társaság eredményei teszik ki.

EU-s szoftverpiac megoszlása országonként
Create pie charts

A piac évről évre növekszik, 2014-ben 5,2 százalékkal bővült. A toplistások mintegy 67 ezer kutató-fejlesztő állást tartanak fenn, és egy év alatt hozzávetőlegesen 7 milliárd eurót fordítottak erre a tevékenységükre.

A szoftverszállító vállalkozások profitrátája 9 százalék, ami fokozatos romlást jelez. Az elmúlt nyolc évben ennél csak jobb jövedelmezőségi mutatókat tudtak elérni a cégek, ebből a szempontból a legjobb évet 2011-ben zárták, akkor 12,5 százalék volt a profitráta, de 2006-ban is még 10,7 százalékot mért a Truffle Capital.

A fentiek alapján is elmondható ugyanakkor, hogy a szoftveripar az európai gazdaság meghatározó összetevője, és fontos szereplője a kontinensen zajló innovációnak – állapítja meg a jelentés.

EU-s szoftveripar
Create your own infographics

A régió legjobbjai

Az európai élbolyba tartozók között évek óta változatlanul szerény számban vannak jelen a közép-kelet-európai térség cégei. Jelenleg is mindössze hét régiós vállalkozásnak – két-két osztráknak, lengyelnek és csehországinak, valamint  egy szlovák cégnek sikerült szoftveres bevételei alapján felkerülnie a listára.

A legelőkelőbb helyen az a lengyel Asseco áll, amelynek révén valamelyest Magyarország is érintett a toplistában. A társaság 2009-ben szerzett többségi részesedést a hazai Statlogics-ban, 2010-ben pedig szlovákiai leányvállalatán keresztül a GlobeNet Zrt.-ben szerzett többségi tulajdont. Az Asseco amely 1,19 milliárd eurós szoftverbevétellel a hatodik helyen áll, egy év alatt 12 százalékkal növelte a forgalmát. A másik lengyel társaság, a Comarch a 43. helyre futott be, 13 százalékkal 191,5 millióra bővítette a bevételét, és az előző évhez képest két helyet javított a pozícióján.

Nem így a cseh AVG Technologies, amely az előző évi 28. helyről  a 33.helyre esett vissza, forgalma 8,2 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A társaság bevételei 100 százalékban a saját termékek és szolgáltatások értékesítéséből származnak.

Helyébe ugrott az it-biztonsági termékeiről Magyarországon is jól ismert szlovák ESET, a cég egy év alatt három helyet javított a pozícióján. Bevételei, amelyek az AVG-hez hasonlóan ugyancsak saját termékekből és szolgáltatásokból származnak, 9,1 százalékkal, 328,8 millióra nőttek.

A cseh Avast Software javított a leglátványosabban a helyezésén. A társaság jelenleg a 45. legnagyobb szoftverforgalmú vállalkozás Európában, egy évvel korábban viszont még a 82. helyen állt. A cég egy év alatt 136 százalékkal növelte a bevételét, ami így 2014-ben megközelítette a 170 millió eurót.

CEE szoftverszállítók, 2014
Create your own infographics

Felvásárlások rendezik át az erőviszonyokat

A jelentés készítői összegyűjtötték a 2015-ös év legjelentősebb felvásárlásait is, melyek hatása legkorábban az idei évben megjelenő jelentésben tükröződhet.

Az Asseco Group megszerezte az Exictos SGPS-t, az AVG Technologies pedig a Norman Safegroundot. A Gemalto szintén tavaly szerezte meg a Safenetet, a VisionWaves a svéd IFS tulajdonába került. A Unit4, amely jelenleg a 13. legnagyobb szoftvercég Európában, és amely 2010-ben a lengyel TETA felvásárlásával a magyar VT-Soft-nak is tulajdonosa lett, tavaly a Three Rivers Systems-szel bővült.

Piaci hírek

A techóriások bevételét adóztatja meg az EU

Brüsszel elkészítette a régóta szorgalmazott javaslatot a technológiai multik megadóztatására. Eszerint a tagországok 3 százalékos adót vethetnének ki a helyben keletkező bevételek után.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.