A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.

Megállapodott a Telenor a PPF Csoporttal: a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektető csoportja 2,8 milliárd euróért (27 milliárd norvég korona) megveszi a Telenor térségben működő öt leányvállalatát, a magyar, a bolgár, a montenegrói és szerbiai operációt, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót. Ha május 2-án a Telenor éves rendes közgyűlése is rábólint, a tranzakció sikeres lezárásakor a vállalat 4,40 norvég korona rendkívüli osztalékot is fizet részvényeseinek.

A vételár a cégérték/EBITDA 6,4-szerese a 2017-es EBITDA alapján, ez meglehetősen magas, ám a felek megállapodtak, hogy 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki a bevételből.

Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása 2018 harmadik negyedévében várható.

Mészáros Lőrincék is érdeklődtek

Az eladási folyamat látszólag gyors volt. Január végén röppent fel a hír, hogy ajánlatot tettek a Telenor régiós leányvállalataira. A norvég vállalat elismerte, hogy valóban kaptak ajánlatot ezekre az operációkra, melyet megvizsgálnak, és a részvényesek érdekeit figyelembe véve döntenek. Az ajánlattevő(ke)t azonban nem kívánta megnevezni.

Az első lapértesülések szerint egy amerikai befektetőcsoport tett ajánlatot, majd a PPT neve is felmerült. Hamarosan kiderült azonban, hogy magyar szála is lehet a történetnek: a Konzum Csoport konkrétumokat ugyan nem árult el, de több olyan megnyilatkozása volt Jászai Gellértnek, a csoport elnökének, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető cég is ajánlatot tett. Jászai konkrétum nélkül többször is beszélt a Konzum lehetséges befektetési terveiről, melyekben egyik kiemelt akvizíciós és fejlesztési területnek nevezte az informatikai és telekommunikációs szektort.

A vételárról is elindultak a találgatások. A négy országban a Telenor Csoportnak 9 millió előfizetője van és 3500 alkalmazottat foglalkoztat. A négy operáció adja a globális bevételek 9, valamint az EBITDA 8 százalékát. Ezek alapján legtöbben 2 milliárd euró körülire becsülték a négy vállalat összértékét.

A Telenor egyébként 2017-ben a most értékesített négy operációt egy klaszterbe szervezte a Telenor Magyarország vezérigazgatója, Alexandra Reich vezetése alatt. Reich 2016 novemberétől irányítja a magyar leányvállalatot, a cégnél ő vezényelte le a tavalyi 10 százalékos létszámleépítést is. Sokan a leépítést és a leányvállalatok klaszterbe szervezését is az értékesítés előkészítésének tekintették.

A Telenor Csoport vezérigazgatója, Sigve Brekke a vállalat növekedésre, hatékonyságra és egyszerűsítésre épülő stratégiájával indokolta a döntést a tranzakcióról kiadott közleményben. "Kelet-közép-európai leányvállalataink értékesítésével fontos lépést teszünk az egyszerűsítés terén, és olyan régiókra összpontosítunk a Telenor portfólióján belül, ahol a legnagyobb lehetőséget látjuk az értékteremtésre" – idézi a közlemény a vezérigazgatót.

Benne van a pakliban egy új modell

A vevő, a prágai központú PPF Csoport a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektető társasága, melynek többségi tulajdonosa a régió leggazdagabb embere, Petr Kellner. A csoport 35 milliárd euró értékű eszközt kezel. Vannak befektetései a bank- és ingatlanszektorban, a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacán, a bányászatban és a műsorszórásban is. Klasszikus távközlési cégük eddig csupán a cseh O2 volt, melyet 2013-ban vásároltak meg a Telefonicától. Ezzel azonban mindjárt két országban, Csehországban és Szlovákiában is be tudtak lépni a távközlési piacra. Már a következő évben átalakították az O2 működését, Európában elsőként szétválasztották a távközlési szolgáltatást és az infrasturktúra-üzemeltetést. Az így létrejövő CETIN (Czech Telecommunications Infrastructure) nevű cég bármely távközlési szolgáltatónak képes infrastruktúrát biztosítani.

Az Index szerint egyébként közel sem biztost, hogy itt a történet vége. A lap értesülése szerint ugyanis Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége már korábban felvette a kapcsolatot a Petr Kellner tulajdonában lévő PPF-fel, amely régóta tárgyal a Telnorral a négy leányvállalat átvételéről. A magyarok jelezték a PPF-nek, hogy amennyiben a négyes csomagból a magyar cég leválasztható, az érdekelné őket. Ez azonban a lap más forrásai szerint inkább csak a magyar fél vágya, a PPF nem tervezi az értékesítést.

Mobilitás

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.