A szerverpiac 3,6 százalékkal, a vállalati tárolók piaca pedig 7 százalékkal zsugorodott az első negyedévben.

A szerverek és a vállalati tárolók piaca is csökkent az év első három hónapjában. Az IDC friss elemzése a vállalati tárolóknál mínusz 7 százalékot, a szervereknél pedig mínusz 3,6 százalékot mért.

Átalakulóban a vállalati tárolás

A leszállított kapacitás kisebbet esett, mint a bevételek: az év első három hónapjában globálisan 27,8 exabájt tárolókapacitást értékesítettek a szállítók, ami 4 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A tárolópiacon főleg az ODM gyártók (Original Design Manufacturer) szenvedtek. Ez a piaci szegmens önmagában 39,9 százalékkal csökkent 2015 hasonló időszakához képest. A szegmens teljes forgalma az idei év első három hónapjában mintegy 681 millió dollár volt.

A szerveralapú tárolási megoldások, melyek összességében 2,1 milliárd dollár forgalmat generáltak, kis mértékben, 2 százalékkal bővültek. A legnagyobb tételt továbbra is külső tárolómegoldások adják: ez a szegmens 3,7 százalékkal csökkent, így teljesítménye 5,4 milliárd dollár lett.

Ugyanakkor van jó hír is: a teljes piacból egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az ún. all-flash tárolótömbök. Az első negyedévben közel 800 millió dollár értékben szállítottak ilyen tárolókat. Ez 84 százalékkal több, mint amekkora forgalmat egy éve generált ez a szegmens. A hibrid flash tárolók azonban egyelőre jóval nagyobb szeletét adják a tárolópiacnak: 2,2 milliárd dollár bevétellel a piac 26,5 százalékát adják.
 

IDC tárolópiac 2016 Q1
Create your own infographics

A gyártók között is volt némi átrendeződés: A HPE-nek sikerült megelőznie az EMC-t. Igaz, piaci részesedésben mindössze 0,9 százalék köztük a különbség, így az IDC, figyelembe véve a statisztikai hibahatárt, holtversenyben hozta ki őket piacvezetőnek. Ugyanakkor távlatilag az EMC-nek áll a zászló, már ha sikerül megküzdenie az átszervezési problémáival. Ugyanis a tárológyártó idén már főleg az all-flash technológiára koncentrál, ami az IDC adatai szerint a leggyorsabban növő szegmens. A HPE piacvezetővé válása már csak azért is figyelemre méltó, mert a külső tárolók piacán az EMC és a NetApp is megelőzi: előbbi a szegmens közel negyedét, a NetApp közel 12 százalékát tudhatja magáénak. Itt a HPE részesedése 9,9 százalék.

Egy sikersorozat vége

A szerverpiac hét negyedév után fordult csökkenésbe. Tavaly rekordmennyiségű szervert adtak el világszerte: az értékesített darabszám 5 százalékkal, a bevételek pedig 8 százalékkal nőttek. Úgy tűnik azonban, hogy vége az aranyidőknek. Éves összevetésben a leszállított darabszám 3 százalékkal, az összbevétel 3,6 százalékkal csökkent. A piac mérete 12,4 milliárd dollár volt, ami 2,2 millió szerver értékesítéséből jött össze.

Az IDC a visszaesést egyrészt a hiperskálázható adatközpontok építésében tapasztalható megtorpanással, másrészt a vállalatok hardverfrissítési ciklusának a lecsengésével magyarázza. Ugyanakkor a visszaesés valószínűleg átmeneti jelenség: a kutatók további növekedést várnak.

Az egyes régiókban egyébként nagy eltérést mutatnak a piaci mozgások. Míg például Közép-Kelet-Európa és és Latin-Amerikában nagy visszaesést mértek (41,6, illetve 32,3 százalék), addig Ázsia és a Csendes-óceán térsége több mint 10 százalékos bővülést, de még Nyugat-Európa is 1,7 százalékos pluszt tudott felmutatni.
 

IDC szerverpiac 2016 Q1
Create your own infographics

A negyedév nagy vesztesei egyébként a csúcskategóriás szerverek voltak. Az IBM például, amely nem x86-os piac legnagyobb szereplője (piaci részesedése 62,7 százalék) éves összevetésben 32,9 százalékos bevételcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni. Maga a teljes csúcskategóriás szegmens 33,4 százalékkal csökkent, összességében 1,4 milliárd dollár bevételt generált. A képet azonban némileg torzítja, hogy a nagyon várt IBM System z-k tavaly óriási frissítési hullámot generáltak, és ez az idénre le is csengett. Akinek ez létfontosságú volt, tavaly lezongorázta az upgrade-et, íg idén már kiegyensúlyozottabb piacra kell számítani.

Az év második fele egyébként jobb lesz az IDC szerint. A hiperskálázható felhős infrastruktúra iránt ugyanis folyamatosan nő az igény, azaz a nagy adatközpontok további bővítésére lesz szükség.

Piaci hírek

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.