A Qualcomm új mobillapkája gyorsabb, energiatakarékosabb és biztonságosabb lesz, és támogatja a gigabites LTE-t.

Előbb lehetett tudni azt, hogy milyen készülékekbe kerül először, mint azt, hogy pontosan mit is tud – a Xiaomi vezérigazgatója ugyanis egy nappal a Qualcomm új lapkakészletének bejelentése előtt elmondta egy konferencián, hogy a mobilchip-gyártó új Snapdragonjára, a 845-re építik jövő évben megjelenő csúcsmobiljukat.

Nagyobb teljesítmény, nagyobb sávszélesség

Jövőre a gyártók csúcskészülékeinek egy jelentős részébe már 845-ös lapkakészlet kerül, amely nagyon sok – és a felhasználóknak is jól érzékelhető – újdonságot hoz. Ha tehát valaki biztonságosabb, szebb, okosabb és hosszabb üzemidejű telefonra vágyik (és persze a pénz sem számít) akkor halassza kicsit a mobilbeszerzését.

Ami a sebességet illeti, abban állítólag 30 százalék többletet hoz a 2,8 GHz-en dolgozó lapka az előző családhoz, a 835-höz képest. (Már a Snapdragon 835 is olyan teljesítményre képes, hogy elboldoguljon a Windows 10-zel. A Qualcomm a napokban jelentette be a 835-re épülő platformját, melyet a tavaly bemutatott ARM-os Windows 10-hez fejlesztett.)

Fontos, bár egyelőre keveseket érintő újdonság, hogy támogatja a leggyorsabb, gigabites LTE hálózatokat (a modem 1,2 Gbit/s-is sebességre képes). Emellett kapott egy új grafikus processzornak (Adreno 630), amely amellett, hogy nagyot javít a grafikus megjelenítésen – ráadásul úgy, hogy közben jobban takarékoskodik az energiával, mint elődje –, támogatja a mobil virtuális- és kiterjesztett valóság alkalmazásokat. Megoldották például, hogy a képernyő széle alacsonyabb felbontásban mutassa az adott képet, mint a közepe, igazodva az emberi szem működéséhez (a periférikus látásunk gyengébb képet rögzít).

Mesterséges intelligencia mindenütt

A Qualcomm nagy figyelmet fordított a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás támogatására. Ez azonban nem csak olyan területekben merül ki, mint például az automatikus képfelismerés vagy -kategorizálás. Olyan funkciókat is támogat, melyek az ívelt érintőképernyő kezelésében (pl. véletlen megnyomás kiszűrése) segítik a telefon használóját.

Ez segít majd abban is, hogy a kijelző jobban kezelhető legyen nedves állapotban. A cseppálló (vízálló) csúcstelefonoknál eddig ugyanis elég gyakori probléma, hogy amikor a képernyő nedves, sokkal nehezebb azon navigálni.

A 845-ös az első Snapdragon amelyben fizikailag elkülönített ún. Secure Processing Unit került. A korábbi változatok csak egy megbízható zónát biztosítottak olyan információk tárolására, melyek a telefonokban egyre gyakoribb biometrikus azonosító (pl. ujjlenyomat-olvasó, íriszszkenner, arcfelismerő) működéséhez szükségesek. Ez a megoldás hatékonyabbá teheti ezeknek az adatoknak a védelmét.

A lapka tehát elkészült, az erre épülő csúcskészülékek derékhada pedig a jövő év második felére várható. Ha a Samsung nem előzi be, a Xiaomi lehet az első: a kínai vállalat azt tervezi, hogy legkésőbb a második negyedévre elkészül a saját verziójával.

Konzumer tech

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Hirdetés

Itthon gyorsul a mobilinternet, az európai top 3-ban a 4G-hálózatok

Míg Európában emelkedett a 4G hálózatok átlagsebessége, a világ többi régiójában nem javultak a letöltési sebességek. A Magyarországon működő 4G hálózatok sebessége kiemelkedő, a harmadik legjobb Európában, és lefedettségben is a top 3-ban vagyunk.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.