Európa és Ázsia együttesen sem tudja lenyomni Észak-Amerikát a kockázati befektetésekben.

Észak-Amerikában több mint 1160 kockázati tőkebefektetési ügylet jött létre – zömük az USA-ban – összesen 14,3 milliárd dollár értékben, míg Európában és Ázsiában összesen 1010 ügylet köttetett 12,6 milliárd dollár értékben, derül ki a PwC és a CB Insights idei első negyedévre vonatkozó MoneyTree Reportjából, amely a kockázati befektetések regionális és globális trendjeit is vizsgálja.

Pénz van, de óvatosabban költik...

A globális trend azt mutatja, hogy ha nem is látványosan, de óvatosabbakká váltak a befektetők. Mind az ügyletek száma, mind a befektetett tőke csökkenő tendenciát mutat 2015 utolsó negyedéve óta. 2015-tól a csúcs negyedév 2015 harmadik negyedéve volt, amikor több mint 2500 ügyletben közel 40 milliárd dollárt fektettek be startupokba. Az idei első negyedévben ehhez képest 2200 ügyletre 27,1 milliárd dollárnyi befektetés jutott.

 
PwC CB Insights MoneyTree Report Q1 2017/1
Create your own infographics


A befeketői körben is érzékelhető árnyalatnyi elmozdulás az elmúlt két évben: az ügyletek egyre nagyobb hányadát adják a vállalati befektetések (közvetlenül a vállalatok vagy vállalatok által létrehozott VC-k).

Ebben egyébként elég látványos az eltérés a vizsgált régiók között. Ázsiában hagyományosan magas a vállalati befektetések aránya, míg Európában és Amerikában jóval alacsonyabb, de mindhárom régióban egyértelműen emelkedő tendenciát mutat. Ázsiában 2015 második negyedévében mér 30 százalékról az idei első negyedévre 41 százalékra nőtt az általuk végrehajtott befektetések aránya. Európában 18-ról 24 százalékra, míg Észak-Amerikában 22-ről 26 százalékra.

 
PwC CB Insights MoneyTree Report Q1 2017/3
Create column charts


A vállalati befektetések aránya globálisan jelenleg 28 százalék, szemben a 2015 második negyedévi 23 százalékkal.

A pénz Amerikába megy, és onnan is jön

A három vizsgált régió (Észak-Amerika, Európa, Ázsia) között továbbra is egyértelmű Amerika vezető szerepe: a listázott 2228 befektetésből 1163 ott történt, összesen 14,3 milliárd dollár értékben. Európa és Ázsia együttesen sem is elmarad ettől. Európában 605 ügylet történt 3,3 milliárd dollár értékben, Ázsiában pedig 405 ügylet 9,3 milliárd dollár értékben.

A legaktívabb befektetők az amerikai VC-k. A negyedév során az öt legtöbb befektetési ügyletet lebonyolító VC közül három amerikai, mellettük egy-egy kínai és nagy-britanniai rúg még labdába az élbolyban. Az öt legaktívabb befektető által jegyzett 118 ügyletből 77 kötődik amerikai VC-hez (New Enterprise Associates: 29 ügylet, 500 Startups: 26 ügylet, GreycroftPartners: 20 ügylet). A legaktívabbak közé került londoni Index Ventures 20 ügyletet jegyez, míg a kínai Matrix Partners 23-at.

 
PwC CB Insights MoneyTree Report Q1 2017/2
Create your own infographics


A negyedévben történt öt legnagyobb befektetésből három történt Ázsiában: a Flipkart nevű indiai e-kereskedelmi vállalkozás egymaga bezsebelt 1 milliárd dollárnyi befektetést (lásd a táblázatot). A második egy amerikai egészségügyi vállalkozás, a diagnosztikai megoldásokat fejlesztő GRAIL 900 millió dollárral. A sanghaji NIO, amely elektromos hajtású okosautót fejleszt, 600 millióval, a amerikai e-kereskedelmi cég, a Social Finance 500 millióval, míg a kínai Uxin Pai, amely szintén e-kereskedelemben utazik, szintén 500 millióval lett gazdagabb a befektetők jóvoltából.

Európa egyelőre sehol sincs

Bár a befektetések számát tekintve Európa nincs rossz helyzetben, látszik, hogy a „startup-piac” lényegesen kisebb volumenű, mint akár az USA-ban, akár Ázsiában. Bár mint fentebb írtuk, másfélszer annyi ügyletet kötöttek Európban, mint Ásziában, a befektetések átlagos mérete között óriási a különbség – Ázsia javára. A távol-keleti befektetések átlagosan mérete még az amerikainak is közel duplája.

Különösen szembetűnő ez a befektetések nagyságának mediánját vizsgálva. Míg a korai szakaszú befektetések esetében viszonylag együtt mozog a három régió, az érett szakaszt vizsgálja jól látszik a különböző régiókban követett koncepciók különbsége. Míg Amerikában a medián csak minimális ingadozást mutatott, és trendszerűen csökken, addig Ázsiában nagyon nagy kilengésekkel mutat csökkenő trendet.

 
PwC CB Insights MoneyTree Report Q1 2017/4
Create line charts


A grafikonból az is látszik, hogy az ázsiai befektetések elsősorban a „kevés, de nagy” elvet követik, addig a fejlett befektetési kultúrájú Amerikában sokkal jobban terítik a kockázatokat a befektetők.

Amerika az indikátor

Azt, hogy a befektetők óvatosabb tempóra váltanak, jól mutatja az amerikai piac alakulása. A PwC Money Tree oldalán szektoronként is követhető az USA kockázati tőkebefektetéseinek alakulása mind asz összvolument, mind pedig az ügyletek számát illetően. A kifejezetten technológiai, valamint a technológiához erősen kötődő szektorokba történő befektetések jól mutatják, hogy a tavalyi kiugró évindítás után visszafogtak lendületükből a befektetők, és azóta a 2015-ös év végi szintre esett vissza mind a kihelyezett tőke nagysága, mind a lezárt ügyletek mennyisége.

 
PwC CB Insights MoneyTree Report Q1 2017/5
Create your own infographics
Piaci hírek

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.