8,8 milliárd dolláros tranzakció keretében szabadul meg szoftveres részlegétől, ennél áramvonalasabbá már nem is válhat a régi HP nagyvállalati termékeit gondozó HPE.

A Reuters a múlt héten számolt be róla, hogy a Hewlett Packard Enterprise (HPE) szoftveres részlegének eladásáról tárgyal, és 8-10 milliárd dollár közötti áron szabadulna meg az alaptevékenységéhez nem kapcsolódó szoftveres eszközeitől. A hírügynökség akkor a Thoma Bravo tőkebefektető vállalatot tartotta a legvalószínűbb vásárlónak, miután forrásai szerint tőlük érkezett a legkedvezőbb ajánlat a Goldman Sachs által irányított értékesítési folyamat során.

Tényleg megvették, de mások

A HPE tegnapi bejelentése alapján mégsem a Thoma Bravo, hanem a brit Micro Focus International lett a befutó: a Berkshire-i székhelyű, szoftverfejlesztéssel és informatikai tancsadással foglalkozó multi 8,8 milliárd dolláros tranzakció keretében szerzi meg a HPE üzletét. Megállapodás értelmében a Micro Focus 2,5 milliárd dollár készpénzt fizet a HPE-nek, utóbbi részvényesei pedig 50 százalékos tulajdonosai lesznek az összeolvadás után létrejövő, továbbra is Micro Focus néven futó társaságnak. Az üzleti egységek leválasztása további 700 millió dolláros költséget jelent majd a HPE-nek.

A megegyezéssel tulajdonképpen visszatér Nagy-Britanniába az Autonomy: a brit szoftvercéget 2011-ben 11 milliárd dollárért vásárolta fel a HPE elődje, az akkor még PC-ket és nyomtatókat is gyártó HP, utóbb azonban a vételár háromnegyedét volt kénytelen értékcsökkenésként leírni. A Micro Focus ezen kívül hozzájut a HPE big data, vállalati biztonsági, ADM, információmenedzsment és -irányítási, illetve IT szolgáltatásmenedzsment technológiáihoz.

Mindent ledobálnak magukról

A felvásárlásról szóló közleményt a HPE negyedéves eredményeivel együtt hozták nyilvánosságra. A társaság 12,2 milliárd dolláros harmadik negyedéves bevétele 6,5 százalékos éves csökkenés tjelez, majdnem félmilliárd dollárral elmaradva az elemzők várakozásaitól. Az Enterprise Group mindehhez 6,5 milliárddal, az Enterprise Services 4,7 miliárddal, a szoftveres üzletág pedig 738 millióval járult hozzá, rendre 8, 5 és 18 százalékos éves visszaeséssel. A HPE pénzügyi szolgáltatásai 812 millió dollárt termeltek, ami 1 százalékos növekedésnek felel meg.

A piac ezzel együtt a Micro Focusszal kötött üzletre koncentrál, amely Meg Whitman HPE-vezérigazgató szerint újabb mérföldkő lesz a nagyobb növekedési potenciállal rendelkező, magasabb haszonkulcsokkal dolgozó, nem utolsósorban pedig egészségesebb készpénzáramlással működő vállalat kialakítását célzó stratégia megvalósításában. Mint ismeretes, a HPE májusban a CSC-vel állapodott meg IT-szolgáltatási üzletágának átviteléről egy felesben létrehozott vegyesvállalatba, amitől nem csak költségmegtakarítást remélnek, de az új cég a HPE adósságaiból is magával visz 2,5 milliárd dollárt.

Whitman ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, hogy a szoftvereket és az IT szolgáltatásokat továbbra is a növekedési stratégia részeként kezelik, ám olyan portfóliót próbálnak építeni, amely támogatja a célpiacokon való terjeszkedést.

Érdekesség, hogy a HPE éppen aznap jelentette be a szoftveres üzletág eladását, amikor a cég két nagy riválisa, a Dell és az EMC lezárta a technológiai szektor valaha volt legnagyobb léptékű összeolvadását. A Dell a HPE-hez hasonlóan a közelmúltban szabadult meg IT-szolgáltatási és szoftver-üzletágától.

Piaci hírek

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.