A kínai PC-gyártó újabb felvásárlással hízna még nagyobbra, ezúttal a japánok üzletében szerezne meghatározó tulajdonrészt.

A Nikkei üzleti napilap beszámolója szerint a Lenovo már tárgyalásokat folytat a Fujitsuval a japán vállalat PC-s üzletágának felvásárlásáról, pontosabban a többségi tulajdon megszerzéséről. A Fujitsu az iparági trendnek megfelelő profiltisztítással a magasabb haszonkulccsal és "jövőállósággal" kecsegtető területekre fókuszálna, mint amilyenek a szoftverek és az informatikai szolgáltatások. A kínaiak ezzel szemben egy olyan növekedési statégiát követnek a PC-piacon, amely a zsugorodó keresletet a piaci részesedés agresszív növelésével próbálja ellensúlyozni.

Nem sikerült házon belül megoldani

A lap szerdán közzétett értesülései alapján a megegyezésre már ebben a hónapban sor kerülhet, annak értelmében pedig a Fujitsu nagyjából 2 ezer dolgozója költözne át a Lenovóhoz. Ezzel az NEC után már a második japán PC-gyártó menekülne a kínai piacvezető karjaiba az egyre vékonyabb profittal működő iparágban – mint arról annak idején mi is beszámoltunk, az NEC még 2011-ben vitte be PC-s üzletágát a Lenovóval közösen tulajdonolt vegyesvállalatba, amelynek irányítása a kínaiak kezében van.

A kínai biznisz egyúttal végleg elkaszálja a japán PC-gyártók házon belüli megoldását, amely az év elején még komoly lehetőségnek látszott. Akkor a Fujitsu, a Toshiba (Dynabook) és a Sony-ról leválasztott Vaio próbált megoldást találni egy három irányú összeolvadásra, hogy erősebb piaci jelenléttel és a beszállítókkal szemben erősebb pozícióval folytathassák működésüket, de a tárgyalások végül holtpontra jutottak.

A Lenovo a csúcson akar maradni

Érdekesség, hogy a reménybeli vegyesvállalat forgalma összességében is csak a harmada-negyede lett volna a Lenovóénak – nem olyan sokkal ezelőtt még hihetetlennek tűnt volna, hogy három vezető japán PC-gyártó együttesen is eltörpüljön egy kínai versenytárs mellett. A befektetők mindenesetre pozitívan fogadták a Nikkei értesüléseit: a Fujitsu részvényeinek árfolyama 7 százalékkal, a Lenovo papírjainak értéke 2 százalékkal emelkedett a kiszivárogtatás napján.

Az idei második negyedévben egyébként a globális PC-piac valamelyest magára talált, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a pesszimista várakozásokkal ellentétben csak 4,5 százalékot zsugorodott az előző évihez képest. Az IDC statisztikája szerint a negyedévben szállított 62,4 millió gép 21,2 százalékát a Lenovo, 20,8 százalékát a HP, 16 százalékát pedig a Dell gyártotta; az Asustek 7,2 százalékkal, az Apple 7,1 százalékkal rendelkezett.

Bár a Lenovo továbbra is a legnagyobb PC-gyártó, a fenti negyedéves végeredmény a kínaiak 2,3 százalékpontos visszaesése, illetve a HP, a Dell és az Asus jelentős, rendre 5,1, 4,2 és 5,4 százalékpontos erősödése nyomán alakult ki. (Ugyanez a Gartner statisztikájában -2,2, illetve 1,8, 3,1 és 1,3 százalék – más arányok, de hasonló trend.)

A Fujitsu két évvel ezelőtt még több mint 5 millió, a márciusban végetért előző pénzügyi évben pedig már csak 4 millió személyi számítógépet tudott eladni. A vállalat elsősorban a japán piacon van jelen, miután más piacokon, így Európában teljesen marginalizálódott.

Piaci hírek

Oximoron helyett: újabb próbálkozás az olcsó iPhone-ra

A jóslataival általában betaláló híres Apple-elemző több részletét, például az árát is megszellőztette a várhatóan jövő év elején érkező alsóbb kategóriás iPhone-nak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.