Felhőszolgáltatót vásárolt a storage-gyártó amerikai vállalat, nagyratörő tervei szerint a Dropbox és a Google Drive méltó vetélytársává válna.

Nem csupán a Toshibával közös memóriagyártó biznisze miatt kerül be a hírekbe a WD, ezúttal egy akvizíció miatt írunk az amerikai cégről. A minap jelentették be ugyanis, hogy felvásárolták az UpThere nevű, cloud szolgáltatásokat nyújtó vállalatot. A 2011-ben alapított társaság eddig egyetlen, 77 millió dolláros befektetési kört jegyzett tavaly nyáron, amelyben a Western Digital Capital, a WD befektetési üzletága is részt vett, így most egy résztulajdonosként már jól ismert vállalkozást szereztekmeg.

A storage-gyártónak logikus továbblépés a termékeire alapuló, tárhelyszolgáltatást nyújtó cégek akvizíciója. Így nem csupán a „nyersanyagot” tudja értékesíteni, hanem hozzáadott értékként magasabb szintű (értsd: többért eladható) szolgáltatást is tud kínálni ügyfeleinek. És azoknak is, akik nem álltak kapcsolatban korábban a WD-vel, viszont egyre inkább felhőben gondolkodnak.

Cél a konzumer piac

Utóbbiakra kiemelten számít az amerikai vállalat. Nagyratörő terveik szerint ugyanis a Google Drive és a Dropbox konkurensévé akarnak válni. Azokat az ügyfeleket szeretnék megszerezni, akik egyetlen helyen, könnyen kezelhetően szeretnék tárolni fényképeiket, zenéiket és más hasonló, személyes adataikat. Mindezt pedig platformoktól függetlenül: a szolgáltatás jelenleg Windows-ra, iOS-re, Mac OS-re és Androidra is elérhető, sőt, egy webes kezelőfelületen keresztül gyakorlatilag minden olyan eszközről használható, amely rendelkezik valamilyen modern szabványokat használó böngészővel.

A felvásárlás során nem csak a know how-t szerezte meg a Western Digital, hanem számítanak a 2011-ben alapított UpThere vezérigazgatójának további munkájára is. Chris Bourdon stratégiai vezetőként tevékenykedik tovább a cloudszolgáltatás élén, voltaképpen ugyanazt a munkát végezve, amit az akvizíció előtt is csinált.

Bourdon minden bizonnyal örömmel veszi a WD támogatását, hiszen az üzlet azért nem pörgött őrült tempóban. Miután 2015-ben piacra léptek a könnyű adatmentés és állományszinkronizáció ígéretével, olyan nagyot nem robbantottak. A felvásárlás pénzügyi részletei nem ismertek.

Pénzügyi befektetőből szakmai befektetővé válik a WD

Az UpThere nem a a Western Digital első próbálkozása a felhő irányában. Ügyfelei számára jó ideje kínálja már saját, MyCloud és MyBook World lehetőségeit, hozzáférést nyújtva a WD MyCloud és az Arkeia backup szolgáltatásokhoz. Tulajdonképpen a vállalatnál már elég régóta tartanak abba az irányba, hogy az ügyfeleket rábírják a saját, hálózati csatlakozású storage vásárlására, fenntartására. Az UpThere felhő alapú megoldásának integrációja ezt a hangsúlyt tolja el egy kicsit, egyensúlyt teremtve a helyszínen történő (on-premise) és a távoli adatmentés között.

Emellett azért nem feledkeztek meg a hagyományos üzletágáról sem. Szintén a napokbanjelentették be a flash tárolórendszerek egyik specialistájának számító Tegile felvásárlását is. Akárcsak az UpThere esetében, a Tegile-nél is viszonylag könnyű volt a WD dolga, hiszen egy ideje már pénzügyi befektetőként részt vett a cég életében. A Tegile egyébként 2009 alapítása óta összesen 175 milliós befektetői tőkét gyűjtött.

A fenti akvizícióhoz hasonlóan ennek az ügyletnek sem ismertek a pénzügyi részletei.

Mozgolódik a piac

Az Apple, a Google, a Microsoft és a Dropbox által dominált piac felpezsdülni látszik az utóbbi hónapokban. A nagyok jelenléte kikényszeríti a piaci konszolidációt, azok a szolgáltatók, amelyek nem találták meg stabil felhasználói bázisukat, egyes szolgáltatásaik leállítására, függetlenségük vagy működésük feladására kényszerülnek.

A CrashPlan például a múlt héten jelentette be konzumer piacra szánt felhő-storage szolgáltatásának lezárását annak érdekében, hogy a nagyobb profitszinttel kecsegtető vállalati ügyfeleire koncentrálhasson. A felhasználók ugyan még további, maximum 12 hónapig használhatják a lehetőséget, de új ügyfeleket már nem fogad be a CrashPlan.

Kemény munka tehát megmaradni az elképesztő K+F lehetőségekkel bíró nagyok árnyékában. A fent említett kvartett annyira leegyszerűsítette, kényelmessé (és főként integrálttá) tette ezt a szolgáltatást, hogy azzal mind ár, mind szolgáltatatás tekintetében nagyon nehéz versenyezni.

Cloud & big data

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.