Lehet, hogy a chatbotok és az AI technológiák mégsem veszik el az ügyfélszolgálatosok kenyerét, sőt inkább helyzetbe hozzák őket.

Ma már napona lehet olvasni róla, hogy a robotizálás és a mesterséges intelligencia teljes szakmákat szüntethet meg, ezen belül pedig az ügyfélkapcsolati munkatársak lesznek azok, akiknek az elsők között kell új elfoglaltság után nézniük. A Gartner novemberi prognózisa szerint például a virtuális ügyfélasszisztensek (praktikusan a chatbotok) felhasználása 1000 százalékkal növekszik majd 2020-ig. A Juniper Research előrejelzése ezt még azzal is megfejeli, hogy a bankszektorban a robotokra épülő ügyfél-interakció a jelenlegi 12 százalékról 90 százalék fölé emelkedik 2022-re.

A számok tehát világos tendenciát vetítenek előre. Az Aspect tavalyi kutatásából az is kiderül, hogy a változás nem csak a vállalati oldalon, de a felhasználók körében is látványos. Az akkori válaszadók kétharmada jobban szeret anélkül elintézni egy vevőszolgálati ügyet, hogy élő emberrel kellene beszélnie, és majdnem ugyanennyien gondolták úgy, hogy a chatbotok gyorsabban adnak válaszokat vagy megoldásokat a felmerülő problémákra.

Mégsem ennyire egyszerű

Mindez mégsem feltétlenül jelenti az ügyfélszolgálatos munkakör gyors felszívódását, sőt egyes vélemények szerint úgy áll a dolog, hogy éppen most köszönt majd rájuk a jó világ. Az Aspect fent említett felméréséből az is kiderül, hogy a megszondázott ügyfélszolgálatosok átlagosan a hívások 70-80 százalékát tartják könnyű vagy közepes nehézségű feladatnak. Ezzel kevesebb mint fele részben elégedettek is voltak, de jellemzően még azok sem tartották nyomorúságosnak a feladatukat, akik amúgy nem feltétlenül erőltetnék, hogy ugyanazt a kérdést kelljen újra és újra megválaszolniuk.

A chatbotok természetüknél fogva az egyszerűbb, gyakran felmerülő, tipizálható problémák megoldásában jók, így értelemszerűen a feladatok könnyebben elvégezhető 70-80 százaléknyi munkát veszik majd le az ügyfélszolgálatosok válláról. A számuk pedig megállíthatatlanul növekszik: egyedül a Facebook Messengeren már több mint 30 ezer ilyen robot működik világszerte. A humán munkatársak azonban így sem feltétlenül maradnak munka nélkül: éppen hogy több idejük jut a tranzakciós természetű vagy általában komplexebb kérdésekre, amelyek nyilvánvalóan több időt és erőforrást emésztenek fel.

A felmérésből ráadásul kiderül, hogy a dolgozók fele szándékosan keresi ugyan a könnyebb elintéznivalókat, összességében mégis elégedettebbnek érzi magát a munkájában, ha összetett feladatokat kap, és elkötelezettebb lesz tőle. Ötből négyen értékelik a lehetőséget, hogy a bonyolultabb teendőkön keresztül mélyíthetik saját szakértelmüket, négyből hárman pedig úgy érzik, hogy ezzel nagyobb hatással vannak a vállalat működésére is.

Nem helyettesít, hanem erősít

A válaszadók kétharmad része szerint a robotok lehetővé tennék, hogy ők maguk sokkal személyesebb ügyfélélményt biztosítsanak egy-egy kliensüknek, amitől majdnem ugyanennyien jobban éreznék magukat a beosztásukban, és a vállalat iránti lojalitásuk is erősödne. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a chatbotok a megkérdezettek 44 százaléka szerint csökkenthetik az ügyfélszolgálati munka monotóniáját.

Ez pedig éppen az a kérdés, amivel a robotizált munkahelyek miatt aggódó megszólalások ugyanolyan keveset foglalkoznak, mint az automatizációról áradozó vélemények. Ha a fenti statisztika tényleg a valóságot tükrözi, akkor a chatbotok közvetett módon, de egyértelműen megnövelhetik az emberi munkaerő termelékenységét is. Ez alól a Z generáció képviselői képeznek nagyobb számban kivételt, akiket már frusztrálnak az összetett feladatok, mert a sikerélményt jellemzően a gyors teljesítés adja meg nekik.

Az ügyfelek viszont nem feltétlenül ragaszkodnak a robotokhoz: bár értékelik a gyors és egyszerű ügyintézést, a bonyolultabb problémákat tízből négyen még mindig szívesebben intézik egy másik élő emberrel, ahhoz pedig a válaszadók csaknem 100 százaléka ragaszkodna, hogy bármikor lehetősége legyen egy humán ügyintézőhöz fordulni, ha úgy érzi, hogy nem boldogul a robottal.

Ahogy a Venturebeat vonatkozó összeállítása is kiemeli, a robotok ráadásul nem csak az önkiszolgáló ügyintézésben kaphatnak szerepet, mivel abban is jók, hogy támogassák az ügyfélszolgálati munkatársakat a magasabb szintű ügyfélélmény kiszolgálásában. Ebben a tekintetben nem az emberek székére pályáznak, hanem egyfajta "junior ügyfélkapcsolati menedzserként" tehermentesíthetik az embereket a repetitív, könnyen megoldható feladatokban, és alájuk dolgozhatnak, hogy azok több információból gazdálkodjanak, nagyobb értéket termeljenek a szervezetüknek, és így – szemben a kezdeti felvetésekkel – a mostani várakozások ellenére – még hosszú ideig végezhessenek nélkülözhetetlen feladatokat.

Közösség & HR

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.