Vezetékmentes egértöltő, darabokra szedhető billentyűzet és az Intel mindent letarolni vágyó tervei.

Míg a Computex első napját az Nvidia vékony, de nagy teljesítményű laptopokról tett bejelentése uralta, addig a második napon az Intelé volt a főszerep. Nem csak az AMD Ryzen processzoraira adott válaszát mutatta be a vállalat, hanem felvázolta grandiózus, egész életünket behálózó tervének összetevőit is.

X-Sorozat

Tajpejben rántotta le a leplet az Intel legújabb, Core i9 nevű központi vezérlőegységeiről, melyek kifejezetten a számítási teljesítmény iránt rajongóknak készülnek. A legalább 4, de akár 10 magos lapkákat a jövőben 12, 14, 16 és 18 magos változatok is követhetik. A párhuzamos feladatvégzést emelik új szintre (extreme megatasking) a chipek az Intel állítása szerint; az elhangzottak szerint akár hat darab, 4K-s felbontású, 360 fokos videó megjelenítése sem okoz problémát ezeknek a processzoroknak. Ennek persze ára van: a 10 magos Core i9-7900X egy híján 1000 dollárba kerül, a 18 magos szörny viszont megjelenésekor ennek pontosan a duplájáért kelleti majd magát.

Sokkal inkább szólt a szélesebb közönségnek az egyszerűen csak a számítástechnika következő korszakának titulált közeljövőre vonatkozó tervek ismertetése. Gregory Bryant, az Intel Client Computing Group vezetője szerint vállalata az eszközökre, a csatlakozásra, a kialakításra és a teljesítményre koncentrál. Ezt alátámasztandó, élő demót tartott a HTC Vive révén a WiGig technológia lehetőségeiről. Vezetékmentes virtuális valóságban lehet része a kereskedelmi forgalomban 2018 elejétől elérhetővé váló megoldással az érdeklődőknek.
 


Bemutatták a CES-en már bejelentett, bankkártya méretű ComputeCard fejlesztésüket is, mely gyakorlatilag egy komplett számítógép, processzorral, tárterülettel és csatlakozási képességekkel. Egyfajta cartridge-ként használható, tabletekbe helyezve azonnal működésre bírható, így például iskolai prezentációknál jöhet jól. Emellett CityBeacon néven debütált az Intel okosváros koncepciójába illeszkedő kioszk. A kétembernyi méretű kijelzőn térképek, vészhelyzeti információk jeleníthetők meg és nyilvános Wi-Fi hotspotként is működik.

Szokatlan billentyűzetek, egerek

Flaretech Prism Switch névre hallgat az a billentyűzet, aminek billentyűi nem csak a kapcsolókkal együtt, teljes mértékben leszedhetők az infravörös optikai érzékelőknek köszönhetően, hanem analóg kapcsolást is nyújtanak. A vízálló eszköz ezáltal kvázi nyomáserősség-érzékennyé válik, vagyis képes különbséget tenni egy finom, lassú nyomás és egy gyors leütés között. Ez a tulajdonsága például játékok közben jöhet jól, amikor egy kövér gázfröccs és egy lassabb gyorsítás között kell különbséget tenni, vagy platformokon ugrálni kisebb vagy nagyobb távolságokra.
 


A Corsair a Computexet választotta, hogy előrukkoljon Concept Zeus fantázianevű egérpadjával. A folyton lemerülő vezetékmentes egerek nagy rákfenéjét iktatta ki a vállalat indukciós töltésre képes eszközével. Az egérpad jobb felső sarka felel a Qi töltési szabvány szerinti energiaellátásáért, ennek köszönhetően egyébként bármilyen, Qi-képes eszköz – így az új Samsung Galaxy S8 is – felpumpálható elektronokkal. A hozzá tartozó, hétgombos, RGB világításra képes egérrel együtt a készlet várhatóan még az idei év második felében, de legkésőbb 2018 januárjában megjelenik a Corsair ígérete szerint.

Konzumer tech

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.