A Kinect első verziójáért felelős PrimeSense 360 millió dollárt ért meg az Apple-nek.
Hirdetés
 

A nagyvállalatok szorgosan gyűjtik be a jövőbeli termékekhez szükséges technológiákat, szabadalmakat és az azokat alkalmazó, kitaláló startup cégeket. A Google mellett az Apple is élen jár a know-how gyűjtésben, aminek legújabb fejezete egy izraeli vállalkozás megszerzése.

Élet a Kinect után

A PrimeSense azért különösen érdekes, mert jól körülhatárolható és megjegyezhető területen tevékenykedik. A 3D-s szenzorokban otthon lévő vállalkozáshoz fűzhető az első Kinectben dolgozó érzékelő, ami a játékok távirányító nélküli vezérlését teszi lehetővé. Az időközben piacra került új generációs Xbox One-ban már a Microsoft saját fejlesztésű szenzorai és technológiái kaptak helyet, a PrimeSense ennek ellenére vonzó volt az Apple számára.

A felvásárlásról már eddig is érkeztek pletykák, viszont a cupertinóiak csak most ismerték el hivatalosan is az ügyletet. Persze az AllThingsD-nek eljuttatott közleményben nem szerepelnek konkrétumok, csak az a szöveg, ami az Apple akkor tesz közzé, ha éppen megvett egy céget: „Az Apple időnként felvásárol egyes kisebb, technológiai cégeket, de az ezzel kapcsolatos céljainkat, terveinket nem tesszük nyilvánossá.” Ennek fényében az sem lehet különösebben meglepő, hogy az Apple a vételárról sem nyilatkozott, viszont a források egyöntetűen 350-360 millió dollár közötti összegről beszélnek.

A PrimeSense érzékelő egy tabletben is könnyedén elfér

Ahogy ilyenkor lenni szokott, azonnal elindult a találgatás, hogy az Apple mire fogja használni azt a tudást, amihez hozzájutott. A legkézenfekvőbb megoldás az, hogy egy Kinecthez hasonló, televíziós felülethez vásároltak be maguknak egy kész vezérlő rendszert, ami előrevetíti, hogy Tim Cook cége még mindig nem tett le a televíziós terveiről. A másik és pár fokkal valószínűbb forgatókönyv szerint a PrimeSense Capri technológiája kellett az Apple-nek, ami leegyszerűsítve nem más, mint a Kinect megalkotását lehetővé tevő technológia mobileszközökbe szánt verziója.

Mire lehet jó?

Amennyiben a mozgásokat, gesztusokat érzékelő, arra reagáló szenzor elfér egy aprócska chipben, akkor nem sok akadálya van annak, hogy a jövőben megjelenő iPhone-okat, iPadeket, esetleges hordható készülékeket ellássák ezzel a megoldással. Az Apple utóbbi termékfrissítéseire azonban nem épen az újítás jellemző, így az a kevésbé izgalmas esete is elképzelhető, hogy a PrimeSense érzékelője egy, a Samsungéhoz hasonlító funkcióban (mobil vezérlése érintés nélkül) ölt testet.

Az Apple 2012 júliusában vásárolta meg az ujjlenyomat azonosításban utazó AuthenTec-et, egy évvel később pedig már érkezett is az ujjlenyomat olvasóval ellátott iPhone 5s. Ha ezt a fejlesztési ciklust vesszük alapul, akkor elképzelhető, hogy a 2014-es őszi időszak az átlagosnál izgalmasabb lesz az Apple életében.

Felhasználóik után kutakodó reklámblokkolók

A Google öt Chrome-kiegészítőt távolított el kínálatából, melyeket több mint 20 millióan használtak reklámblokkolásra. Az ok? Túlságosan kíváncsinak bizonyultak.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.