Persze csak akkor, ha minden jól megy. A Telosa nevű, egyelőre papíron sem igazán létező város a kapitalizmus megreformált változatát hozná létre tulajdoni szerkezetével és hi-tech megoldásaival.

Akár 2030-ra is már 50 ezer lakosa lehet annak a Telosa nevű városnak, ami egyelőre nem létezik, de a tervek szerint belátható időn belül kísérletet tenne egy egalitárius utópia megvalósítására. A Walmart amerikai e-kereskedelmi részlegének az év elején lemondott vezérigazgatója, Marc Lore szeptemberben jelentette be futurisztikus elképzelését a nulláról felépítendő új településről, amely egyenlő hozzáférést biztosítana polgárainak az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a közlekedési szolgáltatásokhoz is.

Mindezt pedig hipermodern környezetben tenné: a város lakói önjáró járművekkel (akár légitaxikkal) közlekednének, az infrastruktúra pedig teljes egészében megújuló energiával működne. Ha Lore elképzelése valóra válik, akkor Telosa – amely neve az ógörög telosz, vagyis cél szóból ered – lehetőséget biztosít majd polgárainak, hogy maguk építsék fel vagy adják-vegyék otthonaikat, de a földtulajdon a városé marad, hozzájárulva a kapitalizmusnak a társadalmi egyenlőséget is szem előtt tartó formájának megteremtéséhez.

Az USA Today riportja szerint az Egyesült Államok keleti részén fekvő Appalachia régióban felhúzott sivatagi város ezzel megtartaná a közösség tulajdonra épülő működését, és a befizetett adókat is visszaforgatnák az okos városi infrastruktúrárába, hogy mindenki pontosan tudja, hová megy a pénze. A vállalkozás persze nem csak ambiciózus, hanem drága is lesz: már az építkezések legelső szakasza is 25 milliárd dollárba kerülne, a fejlesztések összes költsége pedig a becslések szerint meghaladja a 400 milliárd dollárt.

A Telosa projekt honlapja szerint mindezt a befektetők pénzéből, filantróp adományokból, illetve kormányzati támogatásokból és kedvezményekből hoznák össze. Így az sem véletlen, hogy Telosa pontos helyszínét sem határozták még meg: egyelőre Nevada, Utah, Idaho, Arizona vagy Texas is a kalapban van az Appalache-hegységet övező területek mellett, amelyek 13 államra terjednek ki. Az viszont biztos, hogy tőkealapot akarnak létrehozni az olyan startup vállalkozások számára, amelyek Telosába költöznének.

Változatos jelentkezők előnyben

A város első 50 ezer lakosát minden bizonnyal egy olyan jelentkezési folyamat során választják majd ki, amelyik a sokszínűségre és a befogadásra koncentrál, egy önkéntesekből (építészekből, közgazdászokból, mérnökökből vagy akár klímaszakértőkből) álló csapat segítségével határozva meg a kritériumokat. A fenti hivatkozáson egyelőre a dán Bjarke Ingels Group építésziroda renderelt képei tekinthetők meg mindenféle robotokkal, önvezető járművekkel, nagysebességű vasúti rendszerrel és egy több mint modern felhőkarcolóval.

Hogy az egészből mi lesz, az ma még természetesen nem látszik, bár Marc Lore nem számít kezdőnek a vállalkozói projektek megvalósításában. Ő hozta létre a Quidsit, a Diapers.com anyavállalatát, amelyet amelyet 2010-ben közel 550 millió dollárárt adott el az Amazonnak, és az övé volt a Jet.com is, amelyet 2016-ban a Walmart vásárolt fel 3 milliárdért. Telosa azonban kétség kívül az eddigi legradikálisabb vállalkozása lenne, ami saját megfogalmazása szerint a kapitalizmus megreformált változatának felépítéséről szól.

A semmiből felépítendő, hi-tech városok egyébként gyorsan szaporodnak a világ térképén, legalábbis ami a kiszemelt helyüket illeti. Legutóbb az év számoltunk be arról az 500 milliárd dolláros, az olajminisztérium által is támogatott szaúdi gigaprojektről, amelynek keretei között egy Neom nevű új metropolisz is kinőne a földből. A futurisztikus elképzelések gyakorlati megjelenésére azonban a jelek szerint még várnunk kell. Bill Gates például 2017-ben 80 millió dollárért vásárolt egy nagy darab sivatagot Arizonában, hogy felhúzzon rá egy 80 ezer lakással rendelkező, csúcstechnológiás települést. Az a város a tervezés szintjén egyre látványosabb, de létező dolog így sem holnapra lesz belőle.

Piaci hírek

Minden tizedik embernek mennie kell a Teslától

Hamarosan több mint tizennégyezer embernek kell új állás után néznie világszerte.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.