A hálózatieszköz-gyártó lapértesülések szerint a következő hetekben jelenti be, hogy alaptevékenységének átalakítása jegyében megszabadul globális állományának 20 százalékától.

A CRN értesülései alapján a Cisco 14 ezer dolgozójának, vagyis a globális állomány nagyjából 20 százalékának leépítését tervezi, és a vállalat a következő hetekben nyilvánosságra is hozza ezzel kapcsolatos menetrendjét. A lap szerint a nagyszabású elbocsátás oka az a transzformációs folyamat, amelynek során az amerikai társaság a hardveres fókusz helyett egyre inkább szoftver központú megoldásszállítóvá alakítaná magát.

A nagyjából 70 ezer alkalmazottal működő Cisco egyelőre nem kommentálta a CRN értesüléseit.

Az alaptevékenység átalakításának trendje az utóbbi időben egyre markánsabban érvényesül az iparágban, ahol a jelenlegi folyamatok, így például a PC-piac forgalmának számottevő hanyatlása nyomán a Microsoft, a HP és az Intel is szervezeti karcsúsításba kezdett. A Microsoft két évvel ezelőtt jelentette be a technológiai szektor egyik legnagyobb volumenű, 18 ezer fős leépítését. AHP tavaly szeptemberben egy három évre szóló, 33 ezer dolgozót érintő elbocsátási tervvel állt elő, míg az Intel idén áprilisban kapta elő a csákányt, és 12 ezer alkalmazottját, vagyis munkatársainak 11 százalékát akarja szélnek ereszteni.

Irány a szoftver és az IoT

Annyi biztos, hogy a Cisco már jó ideje a szoftverekben látja a teljes megszerezhető piac bővítésének és a haszonkulcsok növelésének lehetőségét, ennek érdekében pedig fejest ugrott az újabb termékvonalak fejlesztésébe. A hálózatieszköz-gyártó analitikai platformokba és felhő alapú adatközponti eszközökbe invesztál, hogy ellensúlyozza a telekom szolgáltatók és más vállalati ügyfeleinek renyhe költéseit a hálózati switchek és routerek területén.

A Cisco az IoT-ben látja az egyik legnagyobb, legígéretesebb jövőbeni piacát, nem véletlen, hogy februárban 1,4 milliárd dollárt fizetett a Jasper Technologies IoT szolgáltatási platformjáért – a cég ezzel a tőzsdére menetel helyett a hálózati óriásba olvad.

Abban ma már mindenki egyetért, hogy néhány éven belül több tízmilliárd eszköz kapcsolódik majd az internetre és ezáltal egymáshoz is, legyen szó autókról, egészségügyi szenzorokról vagy lámpatestekről. Maga a Cisco is sok ezer milliárd dolláros középtávú világgazdasági hatást tulajdonít az IoT-nek, ami az IDC piackutató előrejelzése szerint már három év múlva is 1300 milliárd dolláros közvetlen forgalmat generál a technológiai iparban.

Frissítés: a Cisco időközben 5.500 fős leépítést jelentett be, amit jelenlegi, első pénzügyi negyedévében hajtana végre.

Közösség & HR

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.