Kiszivárgott információk szerint még az idén megérkezik az Intel Core i9, ami letaszítja az i7-eseket a konzumer CPU kategória tetejéről.

Egy kiszivárgott prezentáció szerint még az idén megjelenhet az első Core i9 processzor. Az Anandtech fórumán felbukkant információ az Inteltől származó, belső használatra készített dokumentumnak tűnik, és jó pár részletet felfed a tervezett négy, Skylake-X és kettő, Kaby Lake-X CPU-król. A lapkákra Core i9-ként hivatkozó leírást persze érdemes némi távolságtartással kezelni, mert az Intel nem erősítette meg az értesülések valóságtartalmát.

Sokat fogyaszt a sok mag

Ha viszont igaznak bizonyul, akkor a Core i7-et letaszítják jelenlegi csúcsragadozó pozíciójából. A központi vezérlőegységek új királya ugyanis 12 maggal és magonként 2 végrehajtási szállal (összesen tehát 24-gyel) rendelkezik. Az órajelek 3,3 és 4,3 GHz között skálázódnak, a jelentősen megnövelt végrehajtóegységek száma miatt impozáns disszipációt is magukénak tudva. Amint az az alábbi táblázatban is látható, a Skylake változatokra 140 wattos TDP-t határoztak meg, az energiahatékonyabb, kevesebb maggal működő Kaby Lake-ek esetében 112 watt hőtermeléssel kell számolni.

 
Intel Core i9


Az új lapkák mindegyike rendelkezik hiperszálas képességgel, másodszintű gyorsítótáruk pedig dedikáltan 1 MB-os, ami a Core I7-7700K négyszerese. Támogatják a DDR4-2666 memóriát, a Kaby Lake-X esetében kétcsatornás, a Skylake-X-nél négycsatornás üzemmódot, bár ennek igazát sem volt hajlandó megerősíteni az Intel (igaz, nem is cáfolta).

Feltételezések szerint a processzorok a nyár folyamán válnak elérhetővé, akár már júniusban is megjelenhetnek. Árak értelemszerűen nem ismertek.

Ha igaznak bizonyulnak a fenti értesülések, akkor az Intelnél – az eddigi maszatolás helyett és az árcsökkentés mellett - felvették a kesztyűt a tavasszal megérkezett új AMD processzorokkal szemben. A kisebbik chipgyártó ugyanis már útjára bocsátotta új, Ryzen kódnévre keresztelt CPU-inak csúcskategóriába és a középosztály részérére készített változatait. A Ryzen 7 elnevezésű – a Core i7 számozását egyáltalán nem véletlenül másoló - központi vezérlőegységek az AMD állítása szerint riválisukhoz képest 10 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújtanak, nagyjából fele áron.
 


Mit akar a játékkedvelő PC-tulajdonos?

Noha az AMD processzorai négy- és hatmagos kialakításúak, napjaink gamerjeinek többsége nem, vagy éppen csak eléri ezt a szintet. A Valve Steam boltjának februári statisztikái szerint az összes, szolgáltatásban regisztrált felhasználói számítógépnek csupán 48 százaléka rendelkezik olyan CPU-val, amiben négy processzormag lapul, és további 46 százalékban mindössze két mag teljesít szolgálatot.

Ennek okai persze összetettek, a sokmagos feldolgozás tekintetében többnyire még mindig optimalizálatlan szoftverek, a magas ár és fogyasztás egyaránt döntő tényező a vásárláskor. Utóbbi kettő szempontban remélhetőleg az új Ryzen lapkákkal változás áll be, és minél több felhasználónál lesz 4-6-8 magos processzor, annál valószínűbb, hogy párhuzamos végrehajtásra jobban optimalizált szoftvereket kapunk.

Konzumer tech

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.