Tavaly még sima mobiljáték formájában gyűjtötte az adatokat a Sea Hero Quest, idén viszont már a virtuális valóságban barangolva is segíthetünk a demencia ellen küzdő kutatóknak.
Hirdetés
 

A Deutsche Telekom tavaly indította el programját, amellyel játékos formában igyekszik bevonni felhasználókat a demenciakutatás támogatására. A Sea Hero Quest eddig közel 3 millió embert mozgatott meg, az ebből származó eredményekre építve pedig érkezik a VR-es kiadás.

Virtuális játék, valós kutatás

A német telekommunikációs óriás valamennyi európai vállalata, így a Magyar Telekom is részt vesz a programban. A Samsung Gear VR platformon elérhető játék letölthető a magyar nyelvű honlapról. Az ingyenes szoftver elsősorban az emberi agy működéséről, a térbeli tájékozódásról szolgáltathat különösen nagy mennyiségű feldolgozható adatot a demencia leküzdésén fáradozó szakembereknek. A játék mobil változatával az elmúlt nagyjából egy évben mintegy 3 millióan játszottak és ezzel több ezer évnyi hagyományos laboratóriumi kutatásnak megfelelő adatot szolgáltattak.
 


A Sea Hero Quest VR lehetővé teszi a kutatók számára, hogy összevessék az adatokat a Sea Hero Quest mobil app segítségével összegyűjtött adatokkal. Reményeik szerint a mobil alkalmazás által generált adatbázisra építve, a VR technológia alkalmazásával jobban megérthetik az emberi térbeli tájékozódás mechanizmusát. Korábban a Sea Hero Quest mobilalkalmazással gyűjtött adatokból 22.5° pontossággal lehetett megállapítani, hogy a játékos milyen irányba fordul, míg a Sea Hero Quest VR környezetében ez 1.5°-ra szűkíthető le, így a kutatók tizenötször pontosabb navigációs adatokkal dolgozhatnak.

2 perc = 5 óra

A napokban elindult mobiljátékot a Glitchers játékfejlesztőinek, tudósoknak és kutatókban a bevonásával a Saatchi & Saatchi London irányítja. A játékosok szigetek és jéghegyek közötti lavírozásának minden másodperce hasznos tudományos adattá konvertálható a szakértők számára. Ugyanennyi adat begyűjtéséhez hagyományos módszerekkel több mint 5 órára lenne szükség.

A játék által begyűjtött anonimizált adatokat egy biztonságos szerveren tárolják Németországban, majd ezeket a partnerként bevont egyetemek csapata elemzi. Az adatok elemzéséből nyert első eredményeket San Diegóban, a Neuroscience konferencián mutatták be 2016-ban, és folynak a kísérletek a játék klinikai környezetben történő alkalmazására is.

Eredményekre pedig nagy szükség lenne, hiszen előrejelzések szerint az időskori memóriazavarok 2050-re világszerte 135 millió embert érintenek majd. A betegség egyebek mellett megakadályozza az új emlékek kialakulását és tárolását, és a fokozottan nagyobb és gyorsabb információáramlás hatására a kór egyre jobban érinti a fiatalabb korosztályokat is.
Cloud & big data

A legjobb IT-sokat keresik tizenkilenc kategóriában

Ha akarja tudni, mennyire jó, a hétvégén még jelentkezhet az Országos IT Megmérettetésre! CeBIT-es utazást is nyerhet.
 
Jövőre a bankoknak meg kell nyitniuk az ügyféladataikat külső szolgáltatók, köztük a fintech cégek előtt. Hazai szakértőket kérdeztünk arról, hogyan rajzolja át ez a pénzintézeti piacot.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Most készüljön fel a fintech világ biztonsági kockázataira!

A pár éve kitört fintech-láz, valamint a jövő év elején életbe lépő PSD2 nem csak a pénzügyi piacok üzleti modelljét borítja meg. A biztonsági kérdéseket is sürgősen újra kell gondolniuk a piac szereplőinek.

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP FORUM HUNGARY:
így működik a digitalizáció magja

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.