Az ausztrál hadsereg több millió dollárt áldoz arra, hogy a lehető legjobban felkészítsék embereiket a harctéri nyomásra.
Hirdetés
 

Bár a virtuális valóság még nincs azon a szinten, hogy elsöprő áttörést érjen el az otthoni felhasználóknál, oktatási, egészségügyi, vagy éppen katonai célokra elérésére egyre gyakrabban vetik be. Az ausztrál hadseregnél például most olyan projektbe fogtak, amely mindhárom területet érinti.

Inkább előbb, mint később

A Newcastle Egyetem kutatási programjának 2,2 millió dolláros támogatását jelentette be a kontinensnyi ország védelmi minisztériuma. Ennek célja, hogy a hadsereg alkalmazottait minél jobban felkészítsék azokra a helyzetekre, amelyekkel éles bevetések során kell szembenézni. A program nem csak és kizárólag harcoló alakulatokra vonatkozik, hanem orvosi, logisztikai és egyéb egységeknél szolgálókra is. A párhuzamosan ellátandó feladatok számossága, fontossága, a rossz döntések komoly következménye akkor is extra stresszt okozhat, ha éppen nem röpködnek golyók a katona füle mellett.

A helyzet kezelésére pszichológusok és neurológusok felügyelete mellett készítenek a való világhoz hasonló virtuális környezetet a programon résztvevőknek, akik így ellenőrzött körülmények között, mégis élethű módon gyakorolhatják be, miként képesek kezelni a rájuk váró kihívásokat. A tervek szerint a már prototípus formájában létező projekt fél éven belül indulhat teljes gőzzel.

Mivel a gyakorlatozás során biometrikai eszközök sokaságával monitorozzák a katonákat, így a kutatók adatokkal alátámasztott, kvázi objektív képet kaphatnak arról, ki halad megfelelően, illetve kin látszik az, hogy annyira nehezen kezeli a helyzetet, hogy éles körülmények közé egyáltalán nem tanácsos küldeni.

A projekt egyébként nem feltétlenül áll meg a katonai felhasználásnál. A kutatók már most vizsgálják a lehetőségét annak, hogy ezt a szimulációs környezetet miként lehet átültetni különböző civil, üzleti munkakörökre. Ebben van is ráció, hiszen egy átlagos irodai nap alatt is bőven van mitől kiakadnia a stresszdetektornak.

Mással és máshol is próbálkoznak

Visszatérve a hadseregre: a virtuálisvalóság-sisakokat a világ számos másik pontján is használják a katonai szervezetek. Izraelben például Oculus Rifttel és egy speciális szoftverrel készítik fel az egységeket a Hamasz alagútjainak feltárására. Az USA-ban pedig már évtizedes múltja van a VR bevetésének. Ott a poszttraumás betegségek kezelésében vetik be jó hatásfokkal a technológiát.

 

A VR mellett pedig egyre több figyelmet kap a kiterjesztett valóság (AR) is. Ebben szintén élenjáró az ausztrál hadsereg, hiszen egy éve jelentették be, hogy a Microsoft HoloLens eszközével igyekeznek javítani hatékonyságukat, például döntéshozást támogató felületet adnak a légierő parancsnoki központjában dolgozóknak.

Közösség & HR

Nyakunkon az összehajtható Samsung okostelefon?

Egy véletlennek köszönhetően hullott le a lepel egy kísérleti készülékről.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.