Az olajárak esése felélénkítheti az adatközponti beruházásokat – állítja egy friss elemzés. Van alapja a feltevésnek, hiszen a működési költségek legalább a felét eddig az energia vitte el.

Az olaj túlkínálata, ami manapság tapasztalható a világgazdaságban, jótékony hatással lehet az adatközpontok bővítésére, legyen szó vállalati vagy szolgáltatói infrastruktúráról – olvasható a Canalys előrejelzésében. Az elemző cég szerint 2016-ban elsősorban a nagy adatközpontokat üzemeltetők beruházási kedve jöhet meg, azokra lehet ugyanis jelentősebb hatással az energiaköltségek csökkenése. A nagy adatközponti szegmens idei növekedése elérheti a 8 százalékot. Az adatközponti infrastruktúra globális értéke az idén már meghaladja a 135 milliárd dollárt, ami 4,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A felhőszolgáltatók beruházási kedve lankadatlan

Az olajárak 2014 közepe óta több 70 százalékot estek, és az előrejelzések szerint a tendencia még jó ideig folytatódik a nyersanyag túlkínálata miatt. Az adatközpontok pedig klasszikus monolitikus energiafelhasználókként profitálhatnak a gáz nagykereskedelmi árának a csökkenéséből.

Az olcsóbb olaj felgyorsíthatja az amúgy is növekedésben lévő piac bővülését. A legnagyobb felhőszolgáltatók ugyanis már megfelelően tudtak reagálni az adatbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakra (ez az egyik legfontosabb akadályozó tényező), így folyamatosan építik ki a globális cloud bázisaikat. Ez várhatóan a jövőben is folytatódik, a trendben az ipari szabványú szerverek, a hálózati biztonság és a virtualizációs technológiák lesznek a legfőbb növekedési kategóriák.

Az inkumbens adatközpontiinfrastruktúra-szállítók pedig a csúcsminőségű és a hiperskálázható berendezésekre fókuszálnak, de számolniuk kell az utángyártók (ODM – Original Design Manufacturer) olcsóbb alternatívái által támasztott kemény versennyel is.

A hazai adatközpontok a Magyar Áramtőzsde áraihoz igazodnak

Az energiaárak adatközpontokra gyakorolt hatásával kapcsolatban megkérdeztük a téma egyik hazai szakértőjét. Szabó Gábor, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) adatközponti és felhő munkacsoportjának a tagja elmondta, hogy az olajpiaci helyzet önmagában nem kell, hogy ekkora változásokat generáljon az ágazatban, hiszen az olcsóbb energia minden piaci szereplőnél érezteti a hatását, legyen az vállalati vagy szolgáltatói adatközpont. Az adatközpontok üzemeltetésénél az energiaköltség a legnagyobb tétel, a méretgazdaságosság függvényében 50-80 százalék között mozog.

Azt viszont Szabó Gábor is megerősítette, hogy elsősorban a nagy adatközponti üzemeltetők – a Microsoft, a Google, a Facebook, az Amazon stb. – tudják leginkább kihasználni az energiaárak nyújtotta előnyöket, így főként ezek többletberuházásai valószínűek.

A magyarországi szolgáltatók energiaköltsége a Magyar Áramtőzsde mindenkori áraihoz igazodik. Itthon a két legjelentősebb adatközponti szolgáltató, a Magyar Telekom és az Invitel, tevékenységére is hatással lehet az energiaár alakulása. Az Invitel például nemrégiben be is jelentette, hogy a keresleti oldal megélénkülése miatt kapacitásai bővítését tervezi.

A globális adatköpontinfrasturktúra-piac növekedése, 2015-2016

(Forrás: Canalys)

A Canalys elemzése ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az olajárak esése csak az egyik ösztönzője az idei adatközponti beruházásoknak. Sok egyéb tényező is erre tolja a piacot, például az, hogy a szoftvermenedzselt tárolási technológia a korábbiaknál sokkal több értéket tud kihozni a hardverekből. A vevők rákényszerülnek, hogy újragondolják IT-stratégiájukat, például hogy bizonyos folyamatokat szolgáltatásként vegyenek igénybe. Ezzel ugyanis gazdaságosan növelhetik infrastruktúrájuk rugalmasságát és skálázhatóságát. Mivel az értékesítési folyamataik egyre inkább alkalmazásvezéreltek, ez alkalmassá teszi a vállalatok arra is, hogy a digitális transzformáció keretében big data, analítikaiu vagy IoT (Internet of Things) projektekbe kezdjenek. Az infrastruktúrán belül a hardver egyre jobban kommercializálódik, azaz másodlagossá válik, hogy milyen "vasakat" használnak, a profitképződés pedig áttolódik a szoftver és a szolgáltatás irányába.

Cloud & big data

Bosszút áll az okostelefon, ha nem foglalkozunk vele

Egy amerikai kutatás szerint az okostelefon nem csak hasznos és szórakoztató társ, de kikapcsolt vagy zsebre tett állapotban elhülyít és ostoba döntésekre kényszerít.
 
Hirdetés

Okos városok felé nyit az ALEF, a Libelium kizárólagos disztribútora lett

Portfólióját az okos város projektek irányába szélesíti az ALEF csoport, amely a közelmúltban disztribúciós megállapodást kötött a témában az élenjárók közé sorolt spanyol Libelium céggel.

Egy hackertámadás kezdete és felfedezése ritkán esik egybe. A kettő között eltelt napok, hetek, hónapok időszaka az, amikor a támadók észrevétlenül garázdálkodhatnak a rendszerben. Lehet és kell is csökkenteni ezt az időt.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.