Igaz, van egy apró bökkenő: össze kell szerelni.
Hirdetés
 

Közismert, hogy az iPhone-ok ára és az alkatrészek ára között óriási eltérés van; még az összeszerelés költségének beszámítása után is derekasan kaszál az Apple minden egyes okostelefon eladásával. Ezt elégelte meg egy mérnök, aki a készülékbe kerülő összes alkatrészt egyesével megvásárolta a nyilvános telefonalkatrészpiacon, Huacsiangpejben (Huaqiangbei). Kínában.

iPhone 6S 16GB

Igaz, ennyiért csak a fenti konfigurációt kapta meg, és a 16 GB-nyi belső tárhely igencsak szűkös. De kit érdekel, ha ezzel meghackelheti a rendszert? Valószínűleg valami hasonló járt Scotty Allen fejében, amikor belevágott a projektbe.

A szoftvermérnök férfi két év alatt szedett fel minden apró, szükséges tudásmorzsát az iPhone-okról a Google keresője segítségével. És még így is könnyű dolga volt, mivel az elmúlt három év jelentős részét utazással tölthette, sőt, jelenleg részben Sencsenben (Shenzsen) lakik. Így volt ideje arra, hogy a helyi – egyébként elektronikai gyártás egyik fellegvárának tartott - telefonalkatrészeket áruló piacokat bejárva összevásárolhassa a szükséges alkatrészeket.

Tudását nem irigyeli senkitől, ennek tanúsága az alábbi, 23 perces videó, melyben bemutatja, hogyan szerelte össze az alkotórészeket.
 


Nem teljesen kiforrott technológia

Allen először hátlapot vadászott magának, majd lézergravírozással elképzelésének megfelelőre mintáztatta. Ezután a kijelzőhöz szükséges alkatrészeket szerezte be. A legnagyobb problémát azonban az elektronikus áramkör jelentette, illetve a bele való alkatrészek beforrasztása, mely feladat robotok és betanított munkások híján szintén a mérnökre várt.

Több száz apró alkatrész beforrasztásával kellett megküzdenie, illetve azzal a problémával, hogy miként ellenőrizze munkája minőségét. Illetve be kellett szereznie egy, a készüléket működésre bíró processzort is.

Összességében ezer dollárt költött, és ha hozzászámoljuk mérnöki munkaóráját is, akkor egyértelmű, hogy egy kedves őrülttel van dolgunk, aki - a teljes befektetést tekintve – akár tizedáron hozzájuthatott volna egy gyári iPhone-hoz is. A jutalom maga az utazás, tartja a mondás, és minden bizonnyal ez motiválta Allent is. Azt azért elárulta, hogy a felhasznált alkatrészek és eszközök ára összesen 300 dollár körül alakult, közel sem volt szüksége mindenre, amit a piacokon megvásárolt.

Az Apple hivatalosan nem kívánta kommentálni a mérnök erőfeszítéseit, de biztosak vagyunk benne, hogy az almás vállalat mérnökeinek egy része szintén elismeréssel adózik a férfi kitartása és ügyessége előtt.

Konzumer tech

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.