A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is. (x)

A barátom unatkozott, nekem pedig számtalan ötlet van a fejemben. A listámról kiválasztottunk egyet és neki láttunk a megvalósításnak. A barátom végül elment dolgozni máshova, engem viszont egyre jobban vonzott a megvalósítás. Így született meg a Budapest Bakering, majd később a Budapest Makery – így emlékszik vissza a kezdetekre Lendvai Ádám alapító. A két vállalkozás az azóta valódi sikertörténetté vált. A fánkszerű, különböző töltelékkel kínált ételt az utcán, a BKV jellegzetes járműveit mintázó kiskocsikból áruló Budapest Bakering a létrejötte óta eltelt két év alatt lassan franchise céggé formálódik, hogy nekiláthasson a külföldi terjeszkedésnek. A családok, baráti társaságok, cégek számára a közösségi ételkészítés élményét adó Budapest Makeryvel pedig egy a világon máshol ismeretlen étteremtípust sikerült meghonosítani a piacon.

A médiaművészként induló Lendvai Ádámnak nem ezek az első startupjai. Mint mondja, számára egy-egy üzleti vállalkozás beindítása egyfajta művészet, hiszen itt is szükség van az alkotás vágyára, kreativitásra és játékosságra. Az egyetlen különbség az üzlet és a művészet között, hogy egy művészeti alkotás nem akar önfenntartó lenni, míg egy vállalkozásnak ez a legfőbb célja. Lendvai Ádám nem titkolja, mindkét kezdeményezése esetében szembe kellett néznie néhány nem is kis nehézséggel. A Budapest Bakeringnél a magyar piacra jellemző életszínvonal és vásárlóerő jelentett komoly kihívást, így a hangsúly a kiskocsik catering szolgáltatására került. A Budapest Makery esetében pedig az volt a kezdeti kihívás, hogy rá kellett ébreszteni a vendégeket, miért is jó egy olyan étterem, ahol nekik kell fizetniük a maguk által készített ételért. A Makery válasza: egy egyedülálló közös élmény!

Mind a Budapest Bakering, mind a Budapest Makery sikeréhez nagy szükség volt az információtechnológia vívmányaira. Korábban ezer dolog kellett egy cég elindításához, most néhány gombnyomás elég. Nem kell előre informatikai eszközökre beruházni sem, a cég működtetéséhez szükséges szolgáltatások jelentős része havi díjért használatarányosan igénybevehetőek – mondja Lendvai Ádám. Ezen felül a két vállalkozás nem is működhetne a digitális technológia nélkül, hiszen a Budapest Bakering kiskocsiinak mozgását mobilapplikáción keresztül követhetik a potenciális fogyasztók, a Budapest Makery pedig afféle "élő gasztroblogként" működik, ahol a vendégeket tableteken futó videós alkalmazás segíti a kiszemelt étel elkészítésében.

A megjelenés támogatója a Magyar Telekom Nyrt.

Mobilitás

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.