A tavaly augusztusban bejelentett leépítésekkel együtt már hétezerhez közelít az elbocsátottal száma. Az ok: gyengék az eredmények.

Durva árfolyamzuhanással reagált a tőzsde a Cisco negyedik negyedévre kiadott előrejelzésére. A befektetőket még az sem nyugtatta meg, hogy a vállalat bejelentette a harmadik negyedévi pénzügyi eredményei mellett: május folyamán 1100 állást szüntet meg. A részvények árfolyama 8,5 százalékot esett.

A mostani elbocsátási hullámmal együtt egyébként közel 7000 alkalmazottnak kellett távoznia a hálózati eszközgyártótól tavaly ősztől. Persze ez még mindig messze van attól, amiről eredetileg szó volt: tavaly augusztusban ugyanis még olyan híreke is felröppentek, hogy 14 ezer embert szándékozik lapátra tenni a vállalat.

Ez persze önmagában nem kirívó, az elmúlt bő egy évben több nagyvállalat – többek között a a Microsoft, a HP és az Intel is – drasztikus fogyókúra programba fogott, és többnyire az átalakítás jegyében.

Szerkezetátalakításról szól ez is

A mostani elbocsátás mintegy 150 millió dollárral fejeli meg a tavaly meghirdetett leépítések 700 millióra becsült költségeit. Ennek egy része az utolsó pénzügyi negyedévet terheli. A teljes átalakítás lezárását egyébként az augusztusban induló új pénzügyi év első negyedévében szeretnék lezárni.

Az elbocsátásokat nem a gyenge eredményekkel, hanem az átalakítással magyarázzák: az új hálózati trendeknek megfelelően a Cisco is egyre inkább szoftverorientált cégként határozza meg magát.

Pedig az eredmények sem valami fényesek. A vállalat állami megrendelései az április végén zárult negyedévben (ez a Cisco pénzügyi évének harmadik negyede) 4 százalékkal visszaestek az előző év azonos időszakához képet, ami Chuck Robbins vezérigazgató nyilatkozata szerint erősen befolyásolta a negyedéves eredményeket. Ez persze igaz lehet, ugyanakkor ez zsinórban a hatodik negyedév, amikor éves összevetésben csökken a vállalat bevétele.

Az április végén zárult három havi terminusban csupán 0,5 százalék volt a visszaesés, ám a július végén záruló pénzügyi negyedévre 4-6 százalékkal vár kisebb bevételt a vállalat, mint a tavalyi azonos időszakban. Így a legjobb esetben is 12,1 milliárd dollár bevétellel számolnak, miközben az elemzői konszenzus csupán kisebb visszaesést és 12,5 milliárd bevételt várt.

Ilyen volt a harmadik negyed

A harmadik negyedév (február-április) egyébként 11,9 milliárd bevétellel zárt, szemben a tavalyi 12 milliárddal. A profittal ugyanakkor nem volt gond, abban 7 százalékos javulás mutatkozott: a tavalyi 2,3 milliárddal szemben idén 2,5 milliárd lett. Chuck Robbins szerint ez arra utal, hogy a vállalat átalakítása sikeres, azaz beérni látszik a szoftveresen meghatározott, automatizált és intelligens infrastruktúra irányába tett erőfeszítések.

A szegmenseket illetően kiemelkedően teljesítettek a vezeték nélküli megoldások, az ezekből származó bevétel 13 százalékkal, 703 millió dollárra nőtt. Hasonlóan jó üzletnek bizonyult a biztonsági üzletág, ami 527 milliót hozott, 9 százalékkal többet, mint egy éve. Ugyanakkor a Reuters megjegyzi (http://www.reuters.com/article/us-cisco-results-idUSKCN18D2LT), hogy ennek a szegmensnek az eredménye is elmarad az elemzők által várt 545.5 milliótól. Ugyanakkor ennek a szegmensnek a kilátásai továbbra is jók. Az elemzők többsége arra számít, hogy mind a közszféra, mind a vállalatok többet költenek informatikai rendszereik biztonságára a közelmúltbeli kiterjedt támadások (pl. a WannaCry zsarolóvírus) miatt.

 
Cisco 2017 Q3
Create your own infographics


A Cisco nagy bevételi forrásai közül azonban egyedül a switching üzlet tudott nőni 2 százalékkal (3,49 milliárd dollár). A routing 2 százalékos (2,03 milliárd), a kollaborációs szegmens 4 százalékos (1,02 milliárd dollár), az adatközponti szegmens pedig 5 százalékos (767 millió dollár) mínusszal zárta a negyedévet.

A nagy növekedést ígérő területekre koncentrálnak

A Cisco előtt két komoly kihívás is van. Egyfelől egyre kiélezettebb versenyt vív a konkurenseivel, például a Huawei-jel vagy a Juniperrel. Ezzel párhuzamosan azonban azon is dolgoznak Chuck Robbinsék, hogy a piac más régi szereplőihez (IBM, Microsoft, Dell és még sorolhatnánk) hasonlóan a vállalatot elvigyék az olyan nagy növekedést ígérő területek felé, mint a tárgyak internete, a biztonság, a felhő, az analitika vagy a mesterséges intelligencia.

Az elmúlt években már a felvásárlások is ebbe az irányba hatottak, például az idei év nagy üzlete, az AppDynamics megszerzése 3,7 milliárd dollárért.

Harmadik tényezőként a vállalatnak távlatilag a távol-keleti piacokkal is kellene valamit kezdenie. A bevételek visszaesését pont az ázsiai térség hozta össze (Ázsia Japánnal és Kínával, valamint a Csendes-óceán térsége), ott 2 százalék volt a mínusz éves összevetésben. Az EMEA és az amerikai régió stagnált. Ugyanakkor a vállalat fő bevételi forrása továbbra is Amerika, onnen jött a bevételek 59 százaléka, míg Ázsia és a Csendes-óceáni térségből a 16 százaléka.

Cloud & big data

Titkosszolgálatoknak titkos felhőt árul az Amazon

Az AWS Secret Region szolgáltatása az amerikai kormányzati biztonsági minősítéseknek megfelelő környezetet biztosít, egyelőre csak az amerikai kormányügynökségeknek.
 
Hirdetés
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.