A Mozilla alaposan átdolgozta böngészőjét, melyet már most is ki lehet próbálni.

Teljesítményjavulás és új funkciók: a Mozilla böngészőjének következő generációja ezúttal nem csak toldozgatás-foltozgatásból fog állni. Annyira megváltozik a program, hogy a fejlesztő új nevet is választott neki. Az 57-es változatot ezért fogják Firefox Quantumnak hívni.

Újragondolt böngészőarchitektúra

Közvetlenül a Google Chrome-ot célozza a Mozilla a megújuló browserével, melynek bétaváltozata már kipróbálható. A Nightly kiadás már több mint másfél hónapja elérhető, és a tesztek szerint egyáltalán nem a levegőbe beszél a böngésző mögött álló alapítvány. Gyorsabban áll fel és tölti be a weboldalakat a standard Firefoxnál megszokotthoz képest. Ez főleg annak köszönhető, árulta el Nick Nguyen, a vállalat Firefox termékéért felelős alelnöke, hogy újragondolták a böngészőarchitektúrát.

Lássunk néhány számot is! Nguyen állítása szerint a Firefox Quantum jóval gyorsabban tölti be a lapokat úgy, hogy közben 30 százalékkal kevesebb memóriát eszik (a böngésző RAM-éhsége már régóta nagy rákfenéje az alkalmazásnak). Az egy évvel korábbi állapotokhoz képest nagyjából kétszer gyorsabb lett, közölte az alelnök.

Jelenleg a Chrome uralja a böngészőpiacot: a StatCounter szerint 55 százalékos, a NetMarketshare adatai pedig 59 százalékos piaci részesedést mutatnak. Mindeközben az elmúlt egy évet a Firefox a 11-12 százalékos részarány körüli táncolással töltötte, gyakorlatilag nem mozdulva el jelentősen erről a holtpontról. Pedig lehetett volna hova, mert az Internet Explorer tábora folyamatosan apad: a tavaly októberi 23 százalékról most szeptemberre 15 százalékra olvadt.

Kvantumújdonságok

A Firefox Quantummal debütál az úgynevezett Quantum Flow, ami tucatnyi, teljesítménykorlátozó hibát iktat ki. A Quantum CSS (Stylo) a website-ok formázását gyorsítja fel. A Photon pedig annak az új felületnek a neve, ami eltünteti a böngésző megszokott lekerekített füleit és a címsorban elérhetővé tesz egy „page action” menüt, az oldallal kapcsolatos tevékenységek egy helyre gyűjtése végett.

Végre debütál a Mozilla által megszerzett Pocket könyvjelzőszolgáltatás, amely nem csupán a felhasználó kedvenc oldalait gyűjti, hanem azok alapján új, érdekesnek vélt webhelyeket is ajánl. A felhasználók életét segíti az a képernyőmentésre használható eszköz, amivel könnyen megoszthatók az internetező által látottak e-mailen vagy Twitteren keresztül. A lista még közel sem ért véget; annyi minden változott, hogy a Mozilla még a Firefox logóját is áttervezte, ami így letisztultabbá vált.

Azzal, hogy november 14-én megjelenik a Firefox Quantum végleges kiadása, nem áll le a fejlesztés. Nguyen közlése értelmében további ötleteik is megvalósítási fázisba értek, amik a rákövetkező generációkban fognak debütálni. Ilyen például a Quantum Render, ami a weboldalak megjelenítésének tempóját fogja tovább javítani.

Mi a helyzet a reklámokkal és a bővítményekkel?

Az egyre forróbbá váló böngészőhirdetési piacon konzervatív álláspontot képvisel a Mozilla Foundation (ami érthető is, hiszen a reklámokból élnek). Eközben például a Mozilla egykori társalapítója, Brend Eich nevével fémjelzett Brave-nek alapértelmezettként be van kapcsolva a hirdetések blokkolása, amit egy, a bevételeket a felhasználókkal részben megosztó modell bevezetésével váltanának fel.

A nagyobbak közül elsőként az Opera döntött úgy, hogy szoftvere alapból rendelkezzen reklámblokkoló képességekkel. 2016 eleje óta sok víz lefolyt már a Dunán; a riválisok is alkalmazkodtak a helyzethez. Amint írtuk, a jobb reklámélmény miatt a Google egyes hirdetéseket ki fog szűrni - köztük olyanokat, melyeket jelenleg maga is használ. Legutóbb pedig a Safari váltotta ki a hirdetők haragját: Intelligent Tracking Prevetion funkciója megnehezíti a hirdetőknek és a kiadóknak a felhasználók online nyomainak követését.

Bátrabban nyúlt a kiegészítők témájához a Firefox Quantum fejlesztője. A régebbi add-onok egyáltalán nem lesznek használhatók. Ennek oka, hogy a Mozilla felkarolta a Google böngészőkiterjesztésekre vonatkozó stratégiáját, így a külső fejlesztőknek újra kell dolgozniuk termékeiket. A Firefox a már elhagyott bővítmények kiváltására új lehetőségeket fog javasolni.

Szerencsére nem letolt gatyával állnak majd a felhasználók a Firefox Quantum megjelenésekor. Már most 4500, az új feltételeknek megfelelő - vagyis a megújuló böngészőre bármikor telepíthető – bővítmény áll rendelkezésre. Annyira komolyan veszi egyébként a helyzetet a Mozilla, hogy külön termékmenedzsert szerződtetett, akinek feladatai közé tartozik a böngészőbővítmény-technológia Chrome-nál megszokott lehetőségeken túlra való kiterjesztése.

Piaci hírek

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.