Az első negyedévben összesen 25 ezer autót szállította le a Tesla. Ez még akkor is nagy növekedés, ha az autók egy részét tavaly év végéig kellett volna átadnia.
Hirdetés
 

Ismét csúcsot döntött a Tesla: az első negyedévben 13 450 Model S-t és 11 550 Model X-et szállítottak le. Ez 69 százalékkal több autó, mint amit a tavalyi azonos időszakban készítettek. A gyár az első félévben 47-50 ezer autó gyártását tervezi.

Technikai problémák miatt visszaesés

A vállalat tavaly az utolsó negyedévben nem hozta a várt eredményeket. Átmeneti termelési nehézségek miatt ugyanis 9,4 százalékkal esett a leszállított mennyiség. A visszaesést az okozta, hogy nem sikerült tartani a fejlesztési ütemet: az robotpilóta-hardveregység körül voltak fennakadások, így az ütemezéshez képest 2750 járművet nem sikerült időben leszállítani – ezek azonban továbbra is a tavalyi záró negyedévhez számolják.

A helyzet kezelése azonban megerősítette a Tesláról kialakult pozitív képet: képes nagyobb tömegben szállítani autókat. Erre a megerősítésre szüksége is volt a vállalatnak. Nyár közepén várható a Model 3 értékesítésének elindítása. A szegény ember Teslájára (állítólag 35 ezer dollártól indul az autó ára) már tavaly nyáron is több százezer előjegyzés volt. Másrészt Elon Musk meghirdette azt a célt, hogy jövőre már évi félmilliós kapacitással működne az autógyár.

Ennek a gyártási volumennek az elérése mindenképpen nagy lépés lenne. 2013-ban – a Model S első teljes évében – a gyár heti gyártási kapacitás még mindössze 400 autó volt. Tavaly már sikerült elérni a heti kétezret. A félmilliós szám azonban már egy új szint, hiszen heti 10 ezer autónak kellene legördülnie szalagokról.
 

 
Tesla bevételei, 2013-2016
Create your own infographics


A szűk keresztmetszet egyébként nem az összeszerelő üzem kapacitása, sokkal inkább az, hogy a Nevadában működő akkumulátorüzem, a Gigafactory ki tudja-e elégíteni az autógyár igényeit. A Nevadában felépített – valóban gigantikus – üzem már tavaly elkezdte a gyártást.

Majdnem annyit ér, mint a Ford

A Tesla tehát szárnyal, a befektetők bíznak benne. Tavaly a harmadik negyedévben végre nyereséget is termelt. Az is a pozitív képet erősítette, hogy a kínai Tecent Holding alig egy hete 1,78 milliárd dollárt fizetett a Tesla 5 százalékáért. Ezzel a vállalat értéke 45,4 milliárd dollárra nőtt, miközben például a tavalyi éves árbevétele 7 milliárd dollár volt.

A Teslával kapcsolatos pozitív várakozásokat jól mutatja, hogy például az amerikai gyártási piacot vezető, és a BlackBerryvel a közelmúltban stratégiai szövetségre lépő Ford Motor Co. piaci értéke 46,1 milliárd dollár, éves bevétele ugyanakkor a 152 milliárdhoz közelített a legutóbbi lezárt pénzügyi évében, és csak az Egyesült Államokban közel 1,2 millió autót értékesít.

Mobilitás

A Samsung és a Honda az IBM kvantumszámítógépére szavazott

Már jó néhány nagyvállalat döntött a Kék Óriás hagyományos komputerektől alapjaiban különböző technikájának kutatási célokra történő felhasználása mellett.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.