Úgy tűnik, a tavalyi, igen szerény piacbővülés után idén ismét kicsit begyorsulhatnak az okostelefonos eladások.
Hirdetés
 

Mióta méri a szegmenst az IDC, még sosem volt olyan gyenge eladásnövekedés, mint tavaly az okostelefonokál. Az amerikai piackutató szerint 2016-ban néhány készülék híján közel másfél milliárd darabot értékesítettek, ami csupán 2,5 százalékos éves növekedést jelent. A gyártók számára jó hír, hogy úgy tűnik, ez volt a gödör alja.

Többet, nagyobbat

Idén ismét felfele veheti az útját a szektor, hiszen az előrejelzés 1535 milliós darabszámot mutat, ami 4,2 százalékos erősödés. Ráadásul a lendület az elkövetkező néhány évben simán kitarthat. Az IDC középtávú jóslata szerint 2016 és 2021 között átlagosan 3,8 százalékkal emelkednek az eladási szintek. Ez egyben azt is jelenti, hogy négy év múlva már 1770 millió eladott okostelefonnal lehet számolni globálisan.

 

Okostelefon-piac kijelzőméret szerint (IDC)
Create column charts

 

Összességében tehát szépen nő a szektor, ám a termékcsaládon belül nagyon eltérő úton járnak a különböző kategóriák. A teljes piacot egyértelműen a hatalmas, legalább 5,5 hüvelykes képátlóval rendelkező telefonok adják. A tabletek és mobilok közötti kategóriát szokás phabletként emlegetni, ezzel is kifejezve, hogy tulajdonképpen már nem is klasszikus okostelefonról van szó. A lényeg viszont az, hogy ezek a nagyra nőtt mobilok tavaly például közel 50 százalékos növekedést tudtak felmutatni. Az előttünk álló években sem lehet majd rájuk panasz, hiszen a kutatócég 9,2 százalékos átlagos eladásemelkedést vizionál 2016 és 2021 között. Ugyanezen periódus alatt a hagyományos, kisebb okostelefonok vélhetően mindössze 1,1 százalékkal tudnak bővülni.

Befagy az oprendszerek harca

Ami a mobil operációs rendszerek szerinti bontást illeti, ott meglehetősen unalmas évek következnek. A Google Androidja nagyjából tartani tudja a 85 százalék körüli részesedését, miközben a maradékot immár szinte teljes egészében az Apple iOS adja. Utóbbinak egyébként elég furcsa év volt a tavalyi, hiszen története során először adott el kevesebbet iPhone-ból, mint az előző évben, ám a Samsung botladozásának és a jó ünnepi szezonnak köszönhetően öt év után újra a legnagyobb gyártó lett 2016 utolsó negyedévében. Idén pedig érkezik a tízéves jubileumra tartogatott, a pletykák szerint minden jóval teletömött új generáció, ami bőségesen elég lehet ahhoz, hogy a cég lépést tartson az amúgy szintén egyre jobb készülékeket kínáló, seregnyi androidos gyártóval.

Az egyetlen szomorú szereplő a Microsoft operációs rendszere lehet. A cég részesedése új készülékek, hivatalos fejlesztési útvonal hiányában láthatatlanná zsugorodik az elkövetkező években. Ezen maximum az segíthetne, ha valóra válnának azok a pletykák, miszerint a Microsoft házon belül és más partnerekkel közösen igyekszik újra felszínre emelni a windowsos készülékeket.

Konzumer tech

Milyen lenne egy MI által írt Harry Potter?

A meglevő könyvek elemzésével készült új változat egyszerre csodálatos és borzasztó.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.