Az Android forráskódja körül forronganak az indulatok.
Hirdetés
 

Annak ellenére, hogy az ügyben döntő bíró tavalyi ítélete szerint a Java felhasználása Android környezetben a fair use szabályai szerint történt, az Oracle nem nyugodott bele az eljárás számára kedvezőtlen alakulásába. Tovább nyúlik tehát a két cég közötti jogi rétestészta, mely még 2010 nyarán kezdődött.

Java maradványok az Androidban

Az Oracle még a Sun Microsystems felvásárlásával tett szert a Java kódjára, melynek harmadik fél általi alkalmazását azonnal elkezdte felülvizsgálni. Ennek során akasztotta össze a bajszát az amerikai keresőóriással. Az Oracle azt kifogásolta, hogy a Google az Android operációs rendszerében egy, a Javával kompatibilis, Dalvik elnevezésű technológiát használt fel. A Dalvik egy mobil készülékekre optimalizált virtuális gép, amelyen az Android alkalmazások önálló folyamatként futnak.

Állításának igazát végül nem látta bizonyítottnak a bíróság az eredeti perben, az Oracle viszont azzal érvelt, hogy a Java rendszerből örökölt kód bizonyos aspektusait és azt, hogy ez miként érinti a vállalat szellemi tulajdonjogát, nem vették figyelembe. Az Oracle szerint míg ugyan a Java nyílt forrású, a harmadik fél fejlesztette jogvédett szoftverek létrehozásához használt API-jának használatáért fizetnie kellene az érintetteknek (jelen esetben a Google-nek). Az Oracle ebből kifolyólag igényt tart az Androiddal elért bevétel jelentős - 9 milliárd dollárra rúgó - részére.

Ezzel szemben a Google – a szoftveripar csendes támogatását maga mögött tudva – érthetetlennek tartja az Oracle állásfoglalását. Utóbbi elképzelése a nyílt forráskód felhasználhatóságáról a Google szerint megkérdőjelezi az open source értelmét, hiszen hogyan lehet nyílt a kód felhasználása, ha fizetni kell érte.

Kártérítést akar az Oracle

Habár a Google megengedhetné magának, hogy engedjen az Oracle "zsarolásának", de a nála nagyságrendekkel kisebb büdzséből gazdálkodó cégeknek ez már húsbavágó, gyakorlatilag létkérdés. Ha az Oracle végül hatósági végzéssel tudná alátámasztani saját, vélt igazát, az ellehetetlenítené a Java széles körű használatát, ami visszavetné az erre alapuló innovációt.

Mindazonáltal a Google komoly lépéseket tett az elmúlt években azért, hogy minimálisra szorítsa le a kárt, ha esetleg ellene ítélnek. Az egymást követő Android változatok egyre kevesebb és kevesebb kódot tartalmaznak a Sun örökségéből; a keresővállalat állítása szerint mára gyakorlatilag semmi nem maradt az eredetileg használt sorokból a mobil operációs rendszerben.

Ez azonban mit sem érhet akkor, ha az Oracle egyik, kiemelt vádja igazolást kap. A vállalat ugyanis állítja, hogy az Android okostelefonokon, tableteken túlmutató – például autóipari, viselhető elektronikai területen való – terjeszkedésével ellehetetlenítette a Javát, mint ezen területek egyik lehetséges IT-s platformját. Ezért pedig kompenzáció jár, állítja az Oracle.

A jogi eljárás tehát a nyolcadik évébe lépett, az Oracle pedig ezúttal azzal a váddal próbálja a maga javára fordítani a szerencse kerekét, hogy az előző ítéletek részrehajlóak voltak, és a Google-t részesítették előnyben.

Egyelőre tehát nem látszik az ügy vége.

Piaci hírek

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.