Az Android forráskódja körül forronganak az indulatok.

Annak ellenére, hogy az ügyben döntő bíró tavalyi ítélete szerint a Java felhasználása Android környezetben a fair use szabályai szerint történt, az Oracle nem nyugodott bele az eljárás számára kedvezőtlen alakulásába. Tovább nyúlik tehát a két cég közötti jogi rétestészta, mely még 2010 nyarán kezdődött.

Java maradványok az Androidban

Az Oracle még a Sun Microsystems felvásárlásával tett szert a Java kódjára, melynek harmadik fél általi alkalmazását azonnal elkezdte felülvizsgálni. Ennek során akasztotta össze a bajszát az amerikai keresőóriással. Az Oracle azt kifogásolta, hogy a Google az Android operációs rendszerében egy, a Javával kompatibilis, Dalvik elnevezésű technológiát használt fel. A Dalvik egy mobil készülékekre optimalizált virtuális gép, amelyen az Android alkalmazások önálló folyamatként futnak.

Állításának igazát végül nem látta bizonyítottnak a bíróság az eredeti perben, az Oracle viszont azzal érvelt, hogy a Java rendszerből örökölt kód bizonyos aspektusait és azt, hogy ez miként érinti a vállalat szellemi tulajdonjogát, nem vették figyelembe. Az Oracle szerint míg ugyan a Java nyílt forrású, a harmadik fél fejlesztette jogvédett szoftverek létrehozásához használt API-jának használatáért fizetnie kellene az érintetteknek (jelen esetben a Google-nek). Az Oracle ebből kifolyólag igényt tart az Androiddal elért bevétel jelentős - 9 milliárd dollárra rúgó - részére.

Ezzel szemben a Google – a szoftveripar csendes támogatását maga mögött tudva – érthetetlennek tartja az Oracle állásfoglalását. Utóbbi elképzelése a nyílt forráskód felhasználhatóságáról a Google szerint megkérdőjelezi az open source értelmét, hiszen hogyan lehet nyílt a kód felhasználása, ha fizetni kell érte.

Kártérítést akar az Oracle

Habár a Google megengedhetné magának, hogy engedjen az Oracle "zsarolásának", de a nála nagyságrendekkel kisebb büdzséből gazdálkodó cégeknek ez már húsbavágó, gyakorlatilag létkérdés. Ha az Oracle végül hatósági végzéssel tudná alátámasztani saját, vélt igazát, az ellehetetlenítené a Java széles körű használatát, ami visszavetné az erre alapuló innovációt.

Mindazonáltal a Google komoly lépéseket tett az elmúlt években azért, hogy minimálisra szorítsa le a kárt, ha esetleg ellene ítélnek. Az egymást követő Android változatok egyre kevesebb és kevesebb kódot tartalmaznak a Sun örökségéből; a keresővállalat állítása szerint mára gyakorlatilag semmi nem maradt az eredetileg használt sorokból a mobil operációs rendszerben.

Ez azonban mit sem érhet akkor, ha az Oracle egyik, kiemelt vádja igazolást kap. A vállalat ugyanis állítja, hogy az Android okostelefonokon, tableteken túlmutató – például autóipari, viselhető elektronikai területen való – terjeszkedésével ellehetetlenítette a Javát, mint ezen területek egyik lehetséges IT-s platformját. Ezért pedig kompenzáció jár, állítja az Oracle.

A jogi eljárás tehát a nyolcadik évébe lépett, az Oracle pedig ezúttal azzal a váddal próbálja a maga javára fordítani a szerencse kerekét, hogy az előző ítéletek részrehajlóak voltak, és a Google-t részesítették előnyben.

Egyelőre tehát nem látszik az ügy vége.

Piaci hírek

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.