Az Android forráskódja körül forronganak az indulatok.
Hirdetés
 

Annak ellenére, hogy az ügyben döntő bíró tavalyi ítélete szerint a Java felhasználása Android környezetben a fair use szabályai szerint történt, az Oracle nem nyugodott bele az eljárás számára kedvezőtlen alakulásába. Tovább nyúlik tehát a két cég közötti jogi rétestészta, mely még 2010 nyarán kezdődött.

Java maradványok az Androidban

Az Oracle még a Sun Microsystems felvásárlásával tett szert a Java kódjára, melynek harmadik fél általi alkalmazását azonnal elkezdte felülvizsgálni. Ennek során akasztotta össze a bajszát az amerikai keresőóriással. Az Oracle azt kifogásolta, hogy a Google az Android operációs rendszerében egy, a Javával kompatibilis, Dalvik elnevezésű technológiát használt fel. A Dalvik egy mobil készülékekre optimalizált virtuális gép, amelyen az Android alkalmazások önálló folyamatként futnak.

Állításának igazát végül nem látta bizonyítottnak a bíróság az eredeti perben, az Oracle viszont azzal érvelt, hogy a Java rendszerből örökölt kód bizonyos aspektusait és azt, hogy ez miként érinti a vállalat szellemi tulajdonjogát, nem vették figyelembe. Az Oracle szerint míg ugyan a Java nyílt forrású, a harmadik fél fejlesztette jogvédett szoftverek létrehozásához használt API-jának használatáért fizetnie kellene az érintetteknek (jelen esetben a Google-nek). Az Oracle ebből kifolyólag igényt tart az Androiddal elért bevétel jelentős - 9 milliárd dollárra rúgó - részére.

Ezzel szemben a Google – a szoftveripar csendes támogatását maga mögött tudva – érthetetlennek tartja az Oracle állásfoglalását. Utóbbi elképzelése a nyílt forráskód felhasználhatóságáról a Google szerint megkérdőjelezi az open source értelmét, hiszen hogyan lehet nyílt a kód felhasználása, ha fizetni kell érte.

Kártérítést akar az Oracle

Habár a Google megengedhetné magának, hogy engedjen az Oracle "zsarolásának", de a nála nagyságrendekkel kisebb büdzséből gazdálkodó cégeknek ez már húsbavágó, gyakorlatilag létkérdés. Ha az Oracle végül hatósági végzéssel tudná alátámasztani saját, vélt igazát, az ellehetetlenítené a Java széles körű használatát, ami visszavetné az erre alapuló innovációt.

Mindazonáltal a Google komoly lépéseket tett az elmúlt években azért, hogy minimálisra szorítsa le a kárt, ha esetleg ellene ítélnek. Az egymást követő Android változatok egyre kevesebb és kevesebb kódot tartalmaznak a Sun örökségéből; a keresővállalat állítása szerint mára gyakorlatilag semmi nem maradt az eredetileg használt sorokból a mobil operációs rendszerben.

Ez azonban mit sem érhet akkor, ha az Oracle egyik, kiemelt vádja igazolást kap. A vállalat ugyanis állítja, hogy az Android okostelefonokon, tableteken túlmutató – például autóipari, viselhető elektronikai területen való – terjeszkedésével ellehetetlenítette a Javát, mint ezen területek egyik lehetséges IT-s platformját. Ezért pedig kompenzáció jár, állítja az Oracle.

A jogi eljárás tehát a nyolcadik évébe lépett, az Oracle pedig ezúttal azzal a váddal próbálja a maga javára fordítani a szerencse kerekét, hogy az előző ítéletek részrehajlóak voltak, és a Google-t részesítették előnyben.

Egyelőre tehát nem látszik az ügy vége.

Piaci hírek

Óriási teljesítményugrást ígér a következő AMD processzor

A vállalat március elején megjelenő Ryzen 7 chipjétől nagyon sokat várnak.
 
Küszöbön áll egy kifejezetten a kis- és középvállalatok számára induló, jelentős részben vissza nem térítendő EU-s támogatást tartalmazó pályázat felhőalapú szolgáltatások bevezetésére. Mégsem csak ettől kell várni a megváltást.

a melléklet támogatója a MiniCRM

Hirdetés

Kitörési pont a kkv-knak

Ahhoz, hogy Magyarország fejlődni tudjon, elengedhetetlen a kis-, és középvállalkozások növekedése. De mi kell ahhoz, hogy ez teljesüljön? Cikkünkből kiderül! (x)

Egy nemzetközi kutatás szerint a szoftvergyártók auditja nem tesz jót az innovációnak, és a versenyt is gátolja. Segítsen felmérni a hazai helyzetet!
A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Másfél év alatt vált le a Budapest Bank szervezete a GE Capitalról. A folyamatban nagy szerepet kaptak a helyi szállítók is. Kelemen Bálint informatikai vezető (Budapest Bank) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.