Két évet is kell még várni ahhoz, hogy a vezető mobilgyártók az Apple, a Samsung és a Huawei piacra dobják a beágyazott, vagyis eSIM kártyás eszközeiket, de aztán rakétasebességgel bővülhet a kínálat.

Az eSIM-piac 2021-ben az IHS Markit előrejelzése szerint már megközelítheti az egymilliárdot is, ami jelentős előrelépés, hiszen tavaly alig több mint 100 millió darab ilyen eszköz került forgalomba.

A viselhető eszközök és a hálózatos autók generálják a nagyobb keresletet

A következő években az okosórák, fitneszkarköltők, virtuális szemüvegek, intelligens ruhák, a hálózatba kötött autók azonban jelentős keresletet generálnak a SIM-kártyák tekintetében. Elsősorban a nano SIM-es és az eSIM-kártyás eszközök száma gyarapszik majd. A mobilszolgáltatóknak a kivehető változat fekszik jobban, egyszerűen azért, mert vele növelhetik az előfizetői számot, azzal pedig a bevételeiket – mutatnak rá az elemzők. A legtöbb készülékgyártó ma még az operátorokon keresztül adja el a telefonok zömét, egy-egy márka esetében ez a forgalom akár kétharmadát is jelentheti.  

Jó ideje beszédtéma, hogy mikor is lenne időszerű az eSIM-ek tömeges bevezetése, amely változást hozhat a készülékértékesítés üzleti modelljében. Az IHS szakértői most úgy látják, hogy az elsődleges okostelefongyártók, mint amilyen az Apple, a Samsung és a Huawei 2019 előtt nem valószínű, hogy piacra lépnek vele.

Annál inkább a másod-, harmadvonalbeli gyártók, amelyek kisebb mennyiségekkel tudják tesztelni a piacot. Jelenleg valódi telefon funkcióval egyetlen eSIM-es okostelefon sincs kereskedelmi kínálatban, az Apple iPad Prójának néhány változata, valamint egyes okosórák rendelkeznek beépített SIM-kártyával.

 

Leszállított eSIM-ek mennyisége az IHS szerint (millió db)

 

Amint azonban megjelennek vele a nagy telefongyártók, a piac szabályszerűen felrobbanhat: az eSIM kártyák értékesítése a 2016-os 109 millióról 2021-re 986 millióra ugorhat. Kezdetben nem a telefonokban, hanem a viselhető eszközökben, a szórakoztató elektronikai berendezésekben és a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódó készülékekben jelennek majd meg, ahol nem kell bajlódni azzal, hogyan oldják meg az új típusú megoldással esetleg keletkező jogi vitákat a megszokott értékesítési keretekben. Egyelőre a nagyok is hallgatnak, egyikük sem kívánta kommentálni a feltételezéseket az elemzést megjelentető FierceWirelessTech megkeresésére.

Megfontoltan halad a szabványosítással a GSMA

A mobiloperátorokat és a -gyártókat tömörítő nemzetközi szervezet, a GSMA az eSIM mielőbbi szabványosítását szeretné elérni, amit még a 2015-ös barcelonai mobil világkonferencián jelentett be. Azóta is folyik az egyeztetés a piaci szereplőkkel, ennek újabb fordulója az idei év vége felé várható.

A Microsoft 2016-ban jelentette be, hogy platformja alapból támogatja az eSIM-specifikációt, hozzá csatlakozott a Gemalto is, hogy a redmondi óriással karöltve ruházzák fel beágyazott SIM-technológiával a Windows 10-et. Az okostelefongyártók viszont úgy tűnik kivárják, amíg a GSMA előáll a komplett szabvánnyal.

Az eSIM megjelenése nem feltétlenül és főleg nem azonnal vezet a hagyományos SIM-kártyák kimúlásához. Utóbbiak részesedése azonban mindenképpen csökkenni fog, számítások szerint a 2016-os 98 százalék öt év múlva kevesebb mint 84 százalékra mérséklődik.

Az eSIM-es okostelefonokkal egyszerűbb lesz a szolgáltatóváltás

Milyen egyéb változásokat hozhat a piac szereplői számára az eSIM? A fogyasztóknak nagyobb rugalmasságot, például az okostelefonok esetében könnyebbé válhat a szolgáltatóváltás, illetve olcsóbbak lehetnek a hálózatba köthető eszközök.

Az operátoroknál nemcsak a SIM-értékesítés szorulhat háttérbe, persze a vele járó költségekkel egyetemben, hanem a SIM-ek eddig megszokott szoros hálózati integrációja is. Piacképesnek tűnik viszont a dual-SIM modell: okostelefon eSIM-mel és egy kivehető SIM-kártyával. Ez a gyártóknak is jobb, hiszen a SIM-kártyát sűrűbben cserélik az előfizetők, mint a készüléket, viszont ha csak eSIM lenne az eszközökben, akkor a SIM-kártyát sem cserélnék olyan gyakran.

Mobilitás

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.