Már korai fázisában képes kimutatni a betegséget a Washingtoni Egyetem appja egy okostelefonnal készített fotóból.
Hirdetés
 

A rendkívül agresszív hasnyálmirigyrák korai kimutatására még nincs hathatós módszer. Ha a Washingtoni Egyetemen egy kutatócsoportjának módszere beválik, az nagyban javíthatja a betegség elleni küzdelem esélyeit. Leegyszerűsítve: egy speciális szelfiből kimutatható, hogy van-e a szemen olyan elváltozás, amely a betegségre utal.

A hasnyálmirigyrák nem csak a szervezeten belüli gyors terjedése miatt nehezen gyógyítható – a betegek ötéves túlélési aránya mindössze 9 százalék –, hanem amiatt is, hogy legtöbbször nagyon későn fedezik fel. Az egyik leglátványosabb, de szintén csak a betegség egy későbbi fázisában jelentkező tünet a sárgaság, amit nagyon sokszor azonban a máj problémájával hoznak összefüggésbe. A sárgaság annak a következménye, hogy egy bilirubin nevű anyag felgyülemlik a vérben.

A lényeg a szoftverben van

A bilirubin felhalmozódása azonban lényegében azonnal elváltozásokat okoz a szemben, csak az szabad szemmel nem érzékelhető, amikor pedig már a páciens is látja, sokszor késő. A seattle-i egyetemen kutatócsapata olyan diagnosztikai alkalmazást fejlesztett, amely egy okostelefon kamerájával készített fotóból képes kimutatni a hasnyálmirigyrákra utaló tüneteket. A BiliScreen fotó alapján vizsgálja az ínhártya (ez a szemgolyót körben a szaruhártyával burkoló rostos tok, köznyelven a szem fehérje) elváltozásait számítógépes látásalgoritmusok és gépi tanulási eszközök segítségével.

Az első lépés, a fénykép elkészítése, nagyon egyszerű, voltaképpen csak egy a környezet fényeit kizáró doboz kell hozzá – ez akár 3D-nyomtatóval legyártható. A dobozba kell beletenni a mobiltelefont. Emellett a kutatók készítettek egy "kalibráló szemüveget" is. Ez utóbbi egy széles szemüvegkeret, amely színmintákat tartalmaz a kamera beállításához, és a képek elemzéséhez.
 


A procedúra gyorsabb és olcsóbb is, mint a hagyományosan használt vérvétel. Az első klinikai kísérletek biztatóak: az esetek jelentős részében az alkalmazás helyesen azonosította a tüneteket.

Otthoni öndiagnosztikához

Ha az alkalmazás megállja a helyét, óriási előrelépést hozhat a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben. Mint azt a kutatócsoport egyik tagja mondta, így lényegében mindenki elvégezheti otthon az előszűrést akár minden hónapban, és ha bármilyen rendellenességet tapasztal, azonnal szakorvoshoz fordulhat.

Az ötlet amúgy nem új, előzményét, a BiliCam nevű mobil appot szintén a Washingtoni Egyetemen fejlesztették ki, és három éve publikálták. A Ubiquitous Computing Lab csapata által készített alkalmazás szintén a számítógépes látást és a gépi tanulást hívja segítségül újszülöttkori sárgaság vizsgálatához. A BiliCam szintén a mobiltelefonok kamerájával készített képeket elemzi a sárgaság kimutatására.

A BiliScreen fejlesztésekor a kutatók azért a szem fehér részének a vizsgálatára koncentráltak, mert a felnőtteknél sokkal érzékenyebben reagál a betegségre, mint a bőr. Ráadásul míg a bőr színe rasszonként és etnikumonként is nagy variabilitást mutat, az ínhártya színe mindenkinél közel azonos színű.

Bár az első kísérletek nagyon ígéretesek, a kutatók azon dolgoznak, hogy pontosítsák az alkalmazás felismerési képességét, valamint egyszerűsítsék a használatát. Próbálják többek között elérni, hogy elhagyhatók legyenek a spéci kiegészítők, a szemüveg és az elsötétítő doboz.

Mobilitás

Megint úgy meghekkelték a netet, hogy nem tudni, valóban meghekkelték-e

Merthogy egyáltalán nem biztos, hogy meghekkelték. Az is elképzelhető, hogy több nagy amerikai cég teljes adatforgalma egy ideig azért folyt át egy orosz szerveren, mert valaki bénázott.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.