Az amerikai haditengerészet egy 38 ezer dolláros eszközt vált ki a 30 dolláros játékvezérlővel.
Hirdetés
 

Leszámol az olyan unalmas dolgokkal az amerikai haditengerészet, mint a periszkópok. A funkció azonban megmarad, csak az eredetileg használt eszközt Xbox kontrollerre és kamerákra cserélik.

A tengerek farkasai

A Military.com beszámolója szerint a szórakoztatóelektronika és a nappali életérzés betörőben van a víz alá is: a haditengerészet legfejlettebb tengeralattjárói – amikre a cikk Virginai Osztályú Támadó Tengeralattjáróként hivatkozik – meglepő újítást kapnak. Mielőtt erre rátérnénk, egy rövid leírás arról, hogy milyen szerkezet is ez a vízi jármű.

Az amerikai haditengerészet legújabb fejlesztésű vízalatti harci platformjáról van szó, melyben a legfrissebb lopakodó technológiák, információgyűjtő megoldások és fegyverrendszerek dolgoznak. Abból a célból hozták létre őket, hogy felkutassák az ellenséges tengeralattjárókat és felszínen úszó hajókat. Elrettentő erőt képviselnek Tomahawk cirkálórakétáikkal és a speciális műveleti erők szállításával. Hírszerzési, megfigyelési és felderítési (Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance, ISR) feladatokat látnak el, támogatják a fő harci csoportok tevékenységét és képesek a tengeri aknák hatástalanításában is részt venni.
 


Röviden: elég durva jószágok. És mégis, hogyan kerülhetnek Xbox kontrollerek beléjük? Nos, a háttérben költségcsökkentési és funkcióbővítési okok állnak.

Jobb, olcsóbb, könnyebben cserélhető

A tengeralattjárók vizuális észlelési eszközei nagyon korlátozottak, hiszen a víz alatt még akkor sem lehet messzire látni, ha lámpákat és vastag, de átlátszó felületeket használnak a környezet tanulmányozására. A felszín átkutatását pedig egy, a hajótestet elrejtő technikával: periszkóppal végzik.

Az alapvető lényegét tekintve a periszkópos megfigyelési módszer nem sokat változott az elmúlt évtizedekben. Ezen változtatnak most a kamerák és az Xbox kontroller. Míg korábban egyetlen ember irányította ezt a megfigyelést, és ő számolt be a látottakról, a Microsoft játékeszköze és az alkalmazott kamerák révén most már egyszerre több ember is láthatja a felszín képét.

Nem meglepő módon a változtatást a fiatalabb tengerésztisztek javasolták. Amint arról Kyle Leonard hadnagy, a USS John Warner egyik tisztje beszámolt, kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne megkönnyíteni a tengeralattjárón végzendő feladatokat. Ezek között bukkant fel a periszkóp irányításának javítása; a nehéz kezelőszervek lecserélésének igénye.

Az Xbox vezérlővel – egyelőre – úgy tűnik, mindenki jól jár (leszámítva a hadiipari beszállítókat). Nem csupán könnyebbé válik a periszkópos megfigyelés a cserével, de olcsóbbá is a rendszer kialakítása. A Military.com beszámolója szerint a 30 dolláros Xbox kontroller egy 38 ezer dolláros eszközt vált ki. Emellett még van egy harmadik pozitív hozadéka is a változtatásnak: extrém mértékben megkönnyíti a sérült, tönkrement komponens lecserélését. Szinte bárhol kapható, telepítése nem igényel különösebb előkészületeket, és gyorsan véghez vihető, árulta el a navigátorként szolgáló Mark Eichenlaub.

Konzumer tech

Itt a legolcsóbb hazai havidíjas mobilnet

Tegnap írta alá a Vodafone a Digitális Jólét Alapcsomag program védjegyhasználati szerződését, aminek alapján az eddigi legolcsóbb havidíjas ajánlatot teszi azoknak, akik eddig anyagi okok miatt nem fizettek elő a világhálóra.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.