Rekordok dőltek a felvásárlások vagy összeolvadások számában és értékében is, tavaly több üzletet kötöttek, mint az előző két évben összesen.

A Synergy Research Group statisztikája alapján az adatközponti szegmensben a 20 milliárd dollárt is meghaladta a tavalyi M&A forgalom, és a 48 darab nagy horderejű üzlet gyakorlatilag azt jelentette, hogy hetente sor került valamilyen felvásárláson vagy összeolvadáson keresztül elindított cégegyesítésre. Összehasonlításképpen, 2016-ban 28, 2015-ben pedig 17 ilyen tranzakciót jegyeztek, vagyis a piaci aktivitás ebből a szempontból évről évre majdnem megduplázódott.

A legnagyobb értékű, 7,6 milliárd dolláros 2017-es üzletet a Digital Realty és a DuPont Fabros kötötte, de az Equinix, a Cyxtera, a Peak 10 és a Digital Bridge is egymilliárd dollár fölötti felvásárlásokat ütött nyélbe. További 11 megállapodás a 100 millió és egymilliárd dollár közötti értéksávban volt, míg a maradék 31 ügylet a 100 millió dolláros határ alatt maradt. 

Elébe mennek a kiszervezéseknek

Az Equinix és a Digital Realty egyébként közösen a tavalyi M&A forgalom több mint felét hozta össze: előbbi négy kontinensen, utóbbi az Egyesült Államokban és Európában volt aktív. Az Equinix az európai, észak-amerikai, ázsiai és óceániai régióban is piacvezető kolokációs szolgáltató, a Digital Realty az észak-amerikai és az EMEA térségben a második-negyedik legnagyobb operátor.

A Cloudscene harmadk negyedéves összefoglalója szerint nemrég így festett az élmezőny:
 

forrás: cloudscene.com


A konszolidációs folyamat hajtóereje eddig is és most is a méretgazdaságosság, vagyis az a szempont, hogy a nagyobb szervezeteknél alacsonyabbak az egységekre vetített költségek, miközben magasabb földrajzi lefedettséget is biztosítanak. A Synergy Research Group szerint mindez azért érdekes, mert a nagyvállalatok továbbra is olyan módon igyekeznek fejleszteni informatikai készségeiket, hogy eközben egyre kevésbé támaszkodnnak a saját üzemeltetésű adatközpontokra.

A változások lökést adnak a kiszervezési folyamatoknak, amelyek nem csak a cloud szolgáltatások igénybe vételét jelentik, hanem a kolokációs létesítmények igénybe vétele, vagy akár a saját adatközpontok eladása és visszabérlése is bevett gyakorlattá vált. A cloud szolgáltatók gyors fejlődése nyilvánvalóan az adatközponti piacon is változásokat eredményez, ahogy az operátorok igyekeznek kiszolgálni a nagyságrendek eltolódását és a globális jelenlét követelményeit.

Középtávon is csak a növekedés látszik

A piackutató úgy látja, hogy az adatközponti felvásárlások vagy összeolvadások területén tapasztalható 2017-es aktivitás ebben az évben sem mérséklődik majd, és a nagy iparági szereplők még tovább híznak. Sőt az előrejelzés alapján nem csak az idén, de a következő öt évben is folyamatos lesz az M&A üzletek számának és értékének növekedése.

A Synergy Research Group megjegyzi, hogy 2018-ra már most be lehet írni négy nagyobb akvizíciót, amelyek esetében megszületett a megállapodás, de még nem zárták le az ügyleteket – ezek értéke együttesen eléri a 2,6 milliárd dollárt. A nagyvállalati adatközponti szerverek forgalma egyébként 1 százalékos éves csökkenést mutatott 2017-ben, de még így is messze az infrastrukturális fejlesztések legnagyobb szegmenséről beszélünk.

Cloud & big data

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.