Egy jól sikerült installációért fizetségül kapott bartermegállapodás, majd egy kreatív dizájntermék, a molinóból készült táska hozta meg az üzleti sikert Medence Csoportnak. A vállalkozás organikus növekedést tervez a következő években, és ehhez szeretné felhasználni a digitális technológia lehetőségeit is.

Félig-meddig kényszerből adta vállalkozásra a fejét három a kreatív iparban tevékenykedő jóbarát 2000-ben, így született meg a Medence Csoport. Az alapítók az akkoriban komoly felfutásban lévő party-dekor üzletágban tevékenykedtek és megrendelőik ösztönözték arra őket, hogy vállalkozásban dolgozzanak, számlaképesek legyenek.

Az olimpiától a táskáig

"Az egyetemen nem tanították a vállalkozási ismereteket, így először egyéni vállalkozóként kezdtünk.  Semmiféle üzleti elképzeléssel nem rendelkeztünk, mi egyszerűen csak jó dolgokat szerettünk volna csinálni. Meg is fizettük a tanulópénzt rendesen, hiszen munkánk hasznát el is vitte az adó” – emlékszik vissza a kezdetekre Gross András, alapító ügyvezető.
Az üzleti áttörést végül a sydney-i olimpia hozta meg számukra. A sportnapilap felkérésére egy bambusz sátrat konstruáltak, ám cserébe nem pénzt kértek, hanem hogy a róluk szóló ismertetőt terjessze az újság. A bartermegoldás remekül bevált: sorra érkeztek hozzájuk a megrendelések.

Aztán jött a gazdasági válság. A rendezvények, ahova a Medence Csoport egyedi, kreatív installációit gyártotta, nagyon megritkultak, a vállalkozás nehéz helyzetbe került. Aztán ismét egy félig-meddig kényszerből született megoldás húzta ki őket a csávából. Molinóból kezdtek táskákat készíteni.

Az ötlet bejött. A direkt lakossági értékesítésre és a céges reklámajándéknak szánt darabok egyaránt jól fogynak, olyannyira, hogy mostanra a "táska-üzletág" a vállalkozás erősebbik lába. Gross András azonban hangsúlyozza: a táskagyártás állandó és kiszámítható bevételt hoz számukra, ám a különféle rendezvények, bár ritkábban vannak, mégis többet hoznak a konyhára, így a két tevékenység remekül kiegészíti egymást. És még a barátságunk sem ment rá a "vállalkozósdira" – büszkélkedik Gross András.

Segítő informatika

Bár a Medence Csoport hagyományos kézimunkán alapuló cég, mindennapjaikban mégis gyakorta használják a fejlett információtechnológiai eszközöket. Egy-egy projekt előkészítése, az adminisztráció során sokat segítenek az okostelefonos applikációk, ám ennél fontosabb, hogy a tervezésben és a gyártásban egyaránt nélkülözhetetlen számukra a számítógép. A termékeiket 3D szoftverrel tervezik, a gyártást végző gépeket is egytől egyig számítógép vezérli. Most éppen azon gondolkodnak, hogy a virtuális valóságot, hogyan használhatnák fel munkájuk során?

Nehéz kérdés, hol leszünk öt év múlva – válaszolja a cég jövőjét firtató kérdésre Gross András. Az ügyvezető hangsúlyozza: ők nem startupot építenek, inkább az organikus növekedésben hisznek. Így aztán egyelőre csak annyit határoztak el, hogy gyártási kapacitásaikat szeretnék fejleszteni, hogy lépést tarthassanak a táskáik iránt mutatkozó növekvő kereslettel.
 

Az anyag megjelenését a Magyar Telekom támogatta.

Mobilitás

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.