Intelligens épületek, hálózatba kötött inkubátorok és okos kukák is szerepelnek a T-Systems Magyarország termékstratégiájában.

Elsősorban a nagyszámú befejezett uniós projektnek köszönhette rekordévet zárt 2015-ben a T-Systems Magyarország – összegezte a tavalyi évet Rékasi Tibor vezérigazgató. Az éves bevétel a 2014-es 111,7 milliárd forintról 126 milliárdra nőtt, amelynek a kétharmadát a rendszerintegrációs és IT tevékenység adta. A bevételek harmada az utolsó negyedévben folyt be. Rékasi a tavalyi év nagy áttörésének nevezte az első nagyobb – 43 millió euró összértékű – nemzetközi üzletüket, amit a Coca-Cola görögországi leányvállalatával kötöttek adatközponti szolgáltatások nyújtására.  

Erőteljes a szolgáltatás fókusz

A vezérigazgató a Bitport kérdésére elmondta: bevételeik 70 százaléka szolgáltatásalapú, amelynek több mint fele valamilyen havidíjas szolgáltatásból származik. Mint mondta, idén nem számolnak a bevételek tavalyihoz hasonló megugrására, és elsősorban az újabb uniós ciklus forrásaira építő projektek előkészítésére koncentrálnak. A forgalom mintegy 50-60 százalékát az egyedi projektek adják, ebből az EU által finanszírozottak részaránya 2015-ben a korábban átlagosnak mondható 20-ról 30-ra százalékra nőtt. Idén azonban visszaáll a korábbi súlya.

A bevételek meghatározó részét egy ideig továbbra is az EU-s források adják, ám a vállalat nemcsak a közvetlenül informatikai célokra fordítható kereteire tud építeni, hanem az egyéb ágazatok fejlesztési támogatásaira is. Rékasi példaként a közlekedést és az agráriumot hozta: mindkét ágazatban erőteljesen megjelenhet a technológiai hozzáadott érték, amiből az IT-s megoldásszállítók is többletforrásokhoz juthatnak. A T-Systems több ilyen projektben is részt vett, többek között a Budapesti Közlekedési Központ Futár rendszerét fejlesztette, de hasonló projekten dolgozik Kecskeméten is.

Okos városok, M2M, IoT

A T-Systems is igyekszik meglovagolni a divatos trendeket. Bővíti például az okos városoknak szánt megoldásainak körét. Ezek egyike lehet az az intelligens épület koncepció, amin a Telekom csoport jövendő székháza is alapul. A Telekom csoport évek óta dolgozik egy szolnoki piloton, amelynek tapasztalatait Nyíregyházán folyó fejlesztésekben élesben is fe tudják használni. A nyírségi megyeszékhelyen, ahol két éve kezdődtek a fejlesztések, a következő hetekben jelentenek be több újdonságot is.

Rékasi aTibor szerint ugyanakkor el kell érni, hogy A smart city beruházások fontos kritériuma a fenntarthatóság – hangsúlyozta Rékesi. Az EU-s források ugyanis csak a létesítést finanszírozzák, az üzemeltetés költségei az önkormányzatokat terheli.

A vállalat készül a dolgok internetében és az m2m (machine-to-machine) kommunikációban rejlő üzleti lehetőségek kiaknázására is. A SIM-kártyás Bubi biciklik után jöhetnek a hálózatba kötött inkubátorok, az okos kukák, az RFID chipes könyvtári rendszer – ez utóbbira már konkrét megoldása és pilotja is van a cégnek –, de ígéretes üzletnek látják a hálózatba köthető utcai elektronikus reklámhordozókban is.

Jövő időben az Ipar 4.0-ról

Az Ipar 4.0 már nem egészen ismeretlen Magyarországon, a hálózatba köthető gyártósorokban főként az autógyárak járnak az élen, beleértve a magyar tulajdonú Rábát is. Ez a technológiaváltás azonban nálunk még inkább jövő idő. A vezérigazgató szerint erről a területről a következő egy-két évben a cég bevételeinek jó esetben is kevesebb, mint a 10 százaléka származhat.

Komoly üzleti lehetőségeket rejt még az e-közigazgatás. Rékasi nem osztja teljes egészében az uniós értékelést, miszerint a többi tagországhoz képest jelentősen le vagyunk maradva ezen a területen. (A témával ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.)

A vezérigazgató legalább ilyen fontosnak tartotta, hogy előrelépjünk a digitális képességek elsajátításában. Ehhez a Telekom csoport nemrégiben indította el Legyél Te is Informatikus! kampányát, amivel az  idén már mintegy 10 ezer iskolást akarnak elérni. (A program indulásáról itt olvashatnak.) Mint mondta, a cél nemcsak az informatikusok képzése, hanem is, hogy az informatikai affinitás a szakmák legtöbbjéhez elérjen, vagyis eleve olyan orvosok, közgazdászok stb. szerezzenek diplomát, akik nyitottak a területükön zajló technológiai változásokra.

Piaci hírek

Az orosz fillérekért is mélyre hajolnak az amerikai gyártók

Hasonló történik, mint az utóbbi néhány évben Kínában, csak sokkal kevesebb pénzt hoz.
 
Hirdetés

Okos városok felé nyit az ALEF, a Libelium kizárólagos disztribútora lett

Portfólióját az okos város projektek irányába szélesíti az ALEF csoport, amely a közelmúltban disztribúciós megállapodást kötött a témában az élenjárók közé sorolt spanyol Libelium céggel.

Egy hackertámadás kezdete és felfedezése ritkán esik egybe. A kettő között eltelt napok, hetek, hónapok időszaka az, amikor a támadók észrevétlenül garázdálkodhatnak a rendszerben. Lehet és kell is csökkenteni ezt az időt.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.