Az izlandiak büszkén reklámozzák, hogy náluk indult el a világon először élesben a drónos kiszállítás városi körülmények között.
Hirdetés
 

A kis repülő szerkezetekben már jó ideje sok szállítással fogalalkozó vállalat meglátta az üzleti potenciált, hiszen városi közlekedésben nem csak hogy gyorsabbak, mint bármely hagyományos földfelszíni megoldás, de a kevesebb "útakadály" miatt sokkal könnyebb őket önvezető üzemmódra állítani. A bevetésüknek azonban néhol a technológiai kötöttségek, néhol meg a szigorú jogszabályi feltételek állják útját. De nem Izlandon.

Úttörő sziget

Az izlandi online kereskedő AHA a Flytrex drónos startuppal összeállva immár élesben üzemelteti az automatikus kiszállítási rendszert. A dologhoz azért annyi hozzátartozik, hogy mindez az egyébként nem túl népes Rejkjavik egyik részére korlátozódik. Az viszont tény, hogy az öblök és folyók szabdalta területen a kiszállítási idő 25-ről akár 4 percre is redukálódhat. Ez persze a karácsonyi ajándékok megrendelésénél nem akkora kérdés, de ha éppen készételt rendeltunk, akkor nagyon is fontos szempont. Arról nem is beszélve, hogy az AHA is egy csomó pénzt spórol a gombnyomásos kiszállítással. 

 

Természetesen az izlandi főváros mérete és építészeti sajátosságai miatt ez a világelsőség nem akkora durranás, pláne, hogy a drónok kapacitása meglehetősen limitált. Az viszont tény, hogy teljes funkcionalitással, élesben itt történt meg az első bevetés. Az izlandiak fejlesztése pedig bepillantást enged abba, mi várható a közeljövőben világszerte.

Mindenki izgatott

Ha drónokról van szó, a nagyok sem maradhatnak ki. Az Amazon például már évekkel ezelőtt lázasan dolgozott a saját megoldásán, amiből 2015-ben már született is egy működő prototípus, ám tavaly végül egy másik változat kapott felszállási engedélyt Angliában, hogy megkezdje a valódi környezetben történő tesztüzemet.

Amerikában azért szorítkozik a cég mindössze PR-bemutatókra, mert a nemrégiben hozott szabályozás nem teszi lehetővé a drónok kereskedelmi célú bevetését. A cég azonban optimista: az ottani szakértők szerint a döntéshozók előbb-utóbb megnyitják a kapukat. Addig pedig marad a tesztelés és a világ más, megengedőbb régióiban történő fokozatos bevezetés. (Japánban például a közelmúltban állítottak fel ütemtervet a szabályozás megreformálására.)

Hasonlóan gondolkodnak a lehetőségekről más nagyvállalatok is, hiszen a Google-től a UPS-en át az Alibabáig mindenhol javában folyik a munka, hogy sofőrök helyett maximum drónfelügyelőket kelljen alkalmazni, ha A pontból B-be kell szállítani valamit.

Mobilitás

A legjobb IT-sokat keresik tizenkilenc kategóriában

Ha akarja tudni, mennyire jó, a hétvégén még jelentkezhet az Országos IT Megmérettetésre! CeBIT-es utazást is nyerhet.
 
Hirdetés

Családi tradícióból okos vállalkozássá nőtt a motocross-iskola

Így építhet akár egy hagyományos technikai sportra is modern céget digitális eszközökkel.

Jövőre a bankoknak meg kell nyitniuk az ügyféladataikat külső szolgáltatók, köztük a fintech cégek előtt. Hazai szakértőket kérdeztünk arról, hogyan rajzolja át ez a pénzintézeti piacot.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Most készüljön fel a fintech világ biztonsági kockázataira!

A pár éve kitört fintech-láz, valamint a jövő év elején életbe lépő PSD2 nem csak a pénzügyi piacok üzleti modelljét borítja meg. A biztonsági kérdéseket is sürgősen újra kell gondolniuk a piac szereplőinek.

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP FORUM HUNGARY:
így működik a digitalizáció magja

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.