Alig kimutatható növekedés, visszaeső eladások szinte minden terméknél és baljós előrejelzés az idei kezdésre. Nagyjából így foglalható össze Cupertino friss pénzügyi jelentése.
Hirdetés
 

A fákhoz hasonlóan az óriásvállalatok sem nőnek az égig. Legalábbis erre utal az Apple legutóbbi, 2015 utolsó negyedévének eredményeit közlő jelentése. Az évek óta tartó menetelésnek nem csak az erős dollár, hanem a lanyhuló kereslet is keresztbe tett. A feketeleves azonban még csak a most futó negyedévben jöhet.

Vége a hegymenetnek

Üzleti naptár szerint 2016 első negyedévét zárta most a cupertinói vállalat, ami a tavaly októbertől decemberig tartó periódust jelenti. A 75,9 milliárd dolláros bevétel éppen csak, egészen pontosan 1,7 százalékkal jelent több forgalmat, mint az egy évvel korábbi időszak 74,6 milliárdos eredménye. Igaz, a globális piacokon aktív amerikai vállalatokat egyöntetűen sújtó dollárerősödés alaposan benne van a megtorpanásban. Változatlan árfolyamon ugyanis nagyjából 8 százalékos forgalomnövekedés jött volna össze.

 

Apple-eredmények 2015/Q4
Create your own infographics

 

Amint a fenti grafikonokon is látni, a legnagyobb gondot a termékportfólió eladásainak megtorpanása jelenti. Hiába nőtt a "többi láb", azaz a szolgáltatások és a tévéből, órából származó forgalom bőven kétszámjegyű mértékben, ha a bevételek több mint kétharmadát jelentő iPhone-értékesítés növekedése gyakorlatilag teljesen megállt. Az iPad már egy ideje nagyon gyengén muzsikál, de a most zárt negyedév 25 százalékos eladáscsökkenése még a küszködő táblagépnél is kiugróan rossz adatnak számít. A negatív hangulaton az sem javított, hogy Macintoshokból is kevesebb fogyott a tavalyi ünnepi időszakban, mint 2014-ben. (Igaz, az Apple számítógépeiből a teljes évet tekintve több fogyott, amivel jelentősen tudták növelni részesedésüket a harmatgyenge PC-piacon.)

Lesz ez még rosszabb

A befektetőkre egyébként nem is az elemzői várakozásoktól több soron is elmaradó tényszámok hozták a frászt, hanem a menedzsment idei évre vonatkozó előrejelzése. A cég a most futó első negyedévben ugyanis középértéken 51,5 milliárd dollár forgalommal számol, ami egyfelől lényegesen elmarad az elemzők által remélt közel 56 milliárdos szinttől, másrészt pedig ha mindez valósággá válik, az az Apple hosszú évek óta legrosszabb periódusát jelenti majd.

Az 51,5 milliárdos bevétel a tavalyi első negyedéves eredménytől 11 százalékkal maradna el. A cégnél utoljára 13 éve fordult elő, hogy nem sikerült éves szinten növekedést produkálni, ekkora mértékű visszaesésre pedig egészen 2001 nyaráig kell visszalapoznunk a történelemkönyvben.

Természetesen a vállalat vezetője, Tim Cook igyekezett mindenkit megnyugtatni. Szerinte nem negyedévekben lehet lemérni azt, hogy egy üzleti, befektetési stratégia sikeres-e. Egyúttal biztosította róla a hallgatóságot, hogy amin dolgoznak, az "nagy dobás lesz".

Kitért a cég hatalmas, mintegy 216 milliárd dollárra rúgó készpénzállományára, amelynek egyébként 93 százaléka adózási okokból külföldön pihen. Illetve dehogy pihen, hiszen Cook azt a gyakran megfogalmazott kritikát is elhárította, miszerint csak ülnek a pénzükön. Mondván, hogy a vállalati vagyon túlnyomó része hosszú lejáratú értékpapírokban fial. Az viszont biztos, hogy a közeljövőben a kötvények után járó kamatoknál sokkal többre lesz szükség a bevételnövekedés fenntartásához.

Piaci hírek

Az elwallstreetesedéstől féltik a Szilícium-völgyet

A kritikus hangok szerint sok új fejlesztésükre annyi szükség van, mint a címben szereplő szó megalkotására, és a buborékban élő kaliforniaiaknak egyre kevesebb közük van a való élethez.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.