A jelenlegi NVMe modellek írási és olvasási tempóját akár hétszeresen is felülmúlhatja a chipgyártó Optane SSD-je.
Hirdetés
 

Megjelent az Intel első, Optane DRAM technológiára alapuló SSD-je a piacon. A 900P sorozat a csúcskategóriás laptopokat célozza, vagyis elsősorban a munkaállomásokba és a játszani szerető – valamint kellően vastag pénztárcával rendelkező – felhasználóknak készült.

2 másodperc alatt kiolvasható egy DVD-nyi tartalom

Annyira nagy adatátviteli tempóra képes az Optane - 3D XPoint technológiájának köszönhetően -, hogy megközelíti a számítógépek operatív tárának sebességét. Emiatt hasonlóképpen működhet, mint a Windows Vistánál bemutatott ReadyBoost technológia, ahol memóriakártyát vagy pendrive-ot lehetett extra RAM-ként felhasználni. Csak ebben az esetben sokkal-sokkal nagyobb sebességről van szó.

A korábban kizárólag csak nagyvállalati környezetet célzó technológia most kerül először a konzumer piacra. A U2 és HHHL formátumú meghajtók 280 és 480 GB kapacitással érhetők el. A 900P sorozat, az Intel állítása szerint, hétszer nagyobb tempót is diktálhat a rivális NVMe SSD-khez képest. Olvasási sebessége elérheti a 2500 MB/s (2500 megabyte másodpercenként!), írási sebessége pedig a 2000 MB/s szintet.

Mindez azt jelenti, hogy egy hét másodperces jelenet renderelése, ami korábban több mint 17 óráig tartott, alig 6 óra alatt végbe mehet, állítja az Intel.

Fogyasztás és tartósság – itt még van tere a fejlődésnek

Van azonban egy jelentős hátránya a meghajtóknak. A fent említett iszonyatos adatdömpinghez a megszokotthoz képest jóval nagyobb fogyasztás társul. Ennek következtében komoly munkát igényel(t), hogy az eszközöket laptopokba helyezhető formába öntsék. És még így is áldozatot kell hozni az egy akkumulátortöltéssel elérhető maximális üzemidő oltárán. Szerencsére azért nem katasztrofális a helyzet: a meghajtók működés közben 8-14 wattot fogyasztanak, nyugalmi állapotban pedig 5 watt az étvágyuk.

Említést érdemel, hogy „csupán” öt évnyi garancia vonatkozik a drive-okra. Ez ugyan soknak tűnik a konzumer piacon, de ne feledjük, hogy ezek a meghajtók arra terveztettek, hogy sokat, nagyon sokat írjanak és olvassanak rájuk/róluk. Szemben egy átlagos SSD-vel, amely megkímélt terhelés mellett akár 10-15 évig is kihúzhatja (a cikk írójának is van egy, még mindig működő, 2008-ban beszerzett SSD-je), a P900-as modellek hamarabb beadhatják a kulcsot.

De normál felhasználás mellett valószínűleg nem ütköznek ebbe a problémába. Míg ugyanis egy 512 GB kapacitású Samsung 960 Pro SSD 400 TB írására van hitelesítve, addig az Intel terméke esetében ez majdnem 9 ezer TB.

Nem olcsó, de elérhető

Azt hinnénk, hogy ezen paraméterek mellett megfizethetetlenül drágán érhetők el az Intel memóriaalapú meghajtói. Szerencsére ez nincsen így, bár kétségtelen, hogy nem a legolcsóbb megoldást jelentik a piacon. 390 és 700 dollárért érhetők el, kapacitástól függően. Ez ugyan nem kevés, de tekintve a megcélzott szegmenst, az érdeklődők többsége meg fogja tudni fizetni az extrém tempóért elkért felárat.

Konzumer tech

Nyakunkon az összehajtható Samsung okostelefon?

Egy véletlennek köszönhetően hullott le a lepel egy kísérleti készülékről.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.