Jövő nyáron kezdik építeni az országos biometriai adatbázist. Egyelőre pénzügyi szolgáltatásokhoz lesz csak ilyen.

Elfogadta az orosz felsőház azt a törvényt, amely lehetővé teszi biometriaiazonosító-adatbázis létrehozását Oroszországban. Az orosz központi bank be is jelentette, hogy a pénzügyi szolgáltatásokhoz jövő nyártól már meg is kezdik az adatbázis felépítését.

A központi bank forradalmi előrelépésnek nevezte a törvényt, mivel szerintük ez lehetőséget ad a banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés kiterjesztésére. A rendszer bevezetésével például könnyedén megoldható, hogy anélkül lehessen bankszámlát nyitni, hogy be kelljen menni személyesen egy bankfiókba.

Állami szolgáltatásokhoz is bevezethetik

A megvalósításhoz persze sok részletkérdést kell tisztázni, például a felállítandó adatbázis részletes jogi hátterének kidolgozása már megkezdődött. A központi bank szerint a rendszer önkéntes alapon fog működni, tehát csak annak tárolják a biometrikus azonosítóit (hang-, arc-, íriszminták, ujjlenyomatok) aki erre felhatalmazást ad – a kényelemért, a rugalmasabb és biztonságosabb bankolási lehetőségért cserébe.

A szolgáltatás egyébként kiterjeszthető lesz az állami szolgáltatások igénybevételére is, azaz hosszabb távon mindenki belekényszeríthető a rendszerbe.

Az oroszoknak nem ez az első kísérlete a biometrikus azonosítás állami és üzleti hasznosítására. Állítólag Moszkvában működik a legnagyobb központosított felügyeleti hálózat, amely arcfelismeréssel segíti a rendőrség munkáját (kérdés, hogy akkor nagyságrendileg hol áll a kínai rendszer. A szintén állami tulajdonú Sberbank pedig a közelmúltban bevásárolta magát a VisionLabs nevű cégbe, amely arra utal, hogy biometrikus (arc-, hang-, retinafelismerő) rendszert szeretne építeni.

Az érdekességek

Persze nem is Oroszországról lenne szó, ha nem lenne emögött valami érdekesség, például hogy valamilyen kiskapun ne tegye be a lábát a titkosszolgálat. Az adatbázis üzemeltetőjét már ki is választották, és ebben nem is született nagyobb meglepetés: az egykori Szovjetunió egyetlen távközlési szolgáltatójának jogutódja, Oroszország jelenleg is legnagyobb távközlési szolgáltatója, a Rosztelekom kapott megbízást erre.

A Rosztelekom monopolhelyzete csak 2005-ben szűnt meg a vezetékes szolgáltatások piacán (egy az EU és Oroszország közötti megállapodás folyományaként). 2010-ben – amikor némi állami segítséggel a mobiladat-piacra is be tudott törni – még mindig az övé volt a távolsági (belföldi és külföldi) beszélgetések piacának több mint a fele. 2010-ben úgy sikerült egyik pillanatról a másikra az egyik legjelentősebb mobilpiaci szereplővé válnia, hogy az az évben meghirdetett frekvenciákat lényegében száz százalékban egyedül nyerte el (40 meghirdetett csomagból 39-et a Rosztelekom nyert el).

Mint azt a Bloomberg írja, a Rosztelekom – amellett, hogy erős benne az állami jelenlét – ezer szállal kötődik az orosz elnökhöz. Az igazgatótanács elnökét Szergej Ivanovnak hívják, aki – természetesen – egykor a KGB alkalmazásában állt. Ráadásul Ivanon irányította egy időben Putyin elnöki stábját, és mellesleg rajta van azon a Krím megszállása miatt szakcionálandó személyek listáján is.

Biztonság

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.