A Nyugati-Fríz-szigeteken annyit spóroltak az intelligens közvilágítással, hogy az a nagyvárosi modellek szempontjából is tanulságos lehet.

A kis szigeteken működő közösségeket sokszor hozzák fel példaként a fenntartható energetikai rendszerekre való átállással kapcsolatban. Ahogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vagy a párizsi klímamegállapodás egyre gyakoribb téma, úgy irányul a figyelem is azokra a projektekre, amelyek nem csak úttörő jellegű, de sikeres kísérleteket is jelentenek az ilyen jellegű telepítések között.

Legújabban a Hollandia partjainál fekvő Texel sziget került be a hírekbe, ahol teljes egészében intelligens közvilágítási hálózatot építettek ki. Ezzel a Nyugati-Fríz-szigetek legnagyobb és nagyrészt beépített tagján Európa egyik legnagyobb, IoT-alapú közvilágítási rendszere állt munkába, lehtővé téve, hogy a sziget korábbi energiafelhasználásának akár 66 százalékát megspórolhassák.

Önellátóak lesznek

A rendszer egyúttal fontos eleme annak a tervnek, amelynek célja, hogy 2020-ra Texel teljes egészében energiasemleges legyen. Ilyen projekteket egyébként máshol is találhatunk Hollandiában, az Apeldoorn nevű településen zajló mintaprojektben például 2035-re próbálják kiépíteni a 100 százalékban energiasemleges, vagyis praktikusan villanyszámla nélkül üzemeltetett közösségi infrastruktúrát.

Az okos városok koncepcióján belül a szigeteken működő közösségek különösen aktívak. Idén márciusban 15 európai országban összesen 36 sziget létre is hozta a Smart Islands Initiative kezdeményezést. A résztvevő közösségek olyan digitális technológiákba invesztálnak, amelyek a későbbiekben mintát jelenthetnek az Európa egészére kiterjedő energetikai fejlesztésekhez.

A beruházások olyan szenzortechnológiákat, automatizált rendszereket és internetképes megoldásokat érintenek, amelyek révén a szigetek drasztikusan csökkenteni tudják függőségüket a szárazföldi energiaszolgáltatóktól. Texel esetében egy 170 négyzetkilométeres, 13.500 lakosú szigetről van szó, amely az elmúlt években nagyrészt száműzte a fosszilis energiahordozókat.

Kicsiben már működik

Az új közvilágítási rendszer önmagában energiasemleges módon működik, a hálózatot napelemek látják el árammal, az utcai lámpák pedig ki- és bekapcsolódnak aszerint, hogy a szenzorok észlelnek-e közeledő járókelőket vagy járműveket. Ehhez sok ezer vezeték nélküli kontroller beépítésére volt szükség, amelyek a megfelelő pontossággal érzékelik az emberi tevékenységhez kapcsolódó mozgást.

Az ilyen fejlesztések természetesen megfelelően kis nagyságrendűek, nagyjából megfeleltethetők egy nagyvárosi mikrohálózatnak olyan helyeken, amelyek nem maradhatnak áramellátás nélkül – ilyen mondjuk egy specializált létesítmény vagy kampusz. A tapasztalatok viszont ugyanilyen okokból felhasználhatók a kórházak, iskolák, esetleg katonai létesítmények esetében is.

A nagyvárosok energiahálózatanál már a méretekből adódóan is mások a gazdaságossági ösztönzők az energiafogyasztás csökkentésére. Ilyen projektekre is van azonban precedens, amelyek közül az Ericsson, a Cisco, a Philips vagy a Schneider Electric barcelonai munkájáról mi is beszámoltunk. A 2012 óta zajló együttműködés keretei között például 1100 darab LED-es világítású, mozgásérzékelős villanyoszlopot telepítettek és 500 kilométernyi optikai kábelt fektettek le.

Közösség & HR

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.