A Gartner menedzselt munkahely szolgáltatások európai piacról készített Magic Quadrantjában csak két európai cég került a vezetők közé. A piacvezető a Fujitsu.
Hirdetés
 

Mindössze két európai cég, a német T-Systems és a francia Atos került a vezetők negyedébe a Gartner menedzselt munkahely szolgáltatások európai piacról készített Magic Quadrantjában. Az Atos áll a legközelebb a piacvezető Fujitsuhoz. Mellettük két amerikai, a HPE és az IBM és egy indiai cég, a HCL Technologies tartozik az élbolyba.

A kihívók negyedébe viszont csupán két – európai – cég került, az Egyesült Királyságból a Computacenter, valamint a Capgemini Franciaországból.

Egyre fotosabb szelete az outsourcingnak

A menedzselt munkahely szolgáltatások (Managed Workplace Services – MWS) egyre fontosabb szelete az outsourcingpiacnak. A Gartner a január közepén kiadott elemzésében mind a hagyományos végfelhasználói outsourcing-szolgáltatásokat, mind pedig az új, felhőalapú, automatikus, integrált támogatást nyújtó, új digitális munkahely szolgáltatásokat figyelembe vette. Az MWS lényege, hogy digitális munkahely élményét biztosítja a végfelhasználóknak. Ezt alkalmazva a szervezetek az otthonira jobban emlékeztető munkakörnyezetet tudnak biztosítani dolgozóiknak, ezzel elkötelezettségüket és reagálókészségüket is javítja.

A szolgáltatások értékelésénél két fő szempont volt a jövőkép teljessége és a végrehajtási képesség. Maguknak a szolgáltatásoknak a tartalma egyre bővebb. Beletartoznak többek között az autonóm és automatizált megoldások, melyek gépi tanulási háttérrel önállóan képesek felhasználói kéréseket kiszolgálni. Része a saját eszközök (hardver-szoftver) rendszerbe illeszthetősége (BYOx), a felhős alkalmazások támogatása (pl. Microsoft Office 365 bagy Google Apps), a desktopvirtualizáció, tudásmenedzsment támogatása valós idejű analitikával, az egységes kommunikációs szolgáltatás (UcaaS), sőt még a virtuális asszisztensek is.
 


 

Az öt vezető cég a Gartner megfogalmazása szerint hozzáértő módon nyújtja szolgáltatási megoldásait, világos jövőképpel rendelkezik a szolgáltatási piac fejlődési irányára nézve, és képességei aktív továbbépítésével és fejlesztésével tartják fenn vezető pozíciójukat.

A vezetők

A Fujitsu – amely erős jelenléte miatt részben európainak is tekinthető – jelenleg több mint ötmillió munkahelyet üzemeltet világszerte. Kínál hagyományos és virtuális asztaligép-szolgáltatásokat, menedzselt mobil szolgáltatásokat, csoportmunka-szolgáltatásokat a MetaArc digitális üzleti platformra építve. A Gartner számítása szerint mintegy 1,3 milliárd eurós bevételre tett szert a kontinensen az MWS szolgáltatásokból.

Szolgáltatásainak egyik fontos erőssége a „co-creation” szemléletet: úgy működik együtt ügyfeleivel, hogy megpróbál egyensúlyt teremteni au ügyfél meglévő hagyományos IT-infrastruktúrája és a gyors digitális IT között. Szintén erősségként említi a Gartner az átfogó szolgáltatásportfóliót, amelyhez tanácsadást is kínál.

Amiben viszont erősítenie kellene, az az, hogy például célzott marketingkampányokkal tegye magát ismertebbé a munkahely-átalakítási szolgáltatásait. Globális szolgáltatások nyújtásában az okozhat nehézséget, hogy az amerikai jelenléte nem elég erős ahhoz, hogy globális integrált MWS szerződéseket kössön.

A legnagyobb európai szolgáltató, az Atos 2015-ben 1 milliárd euró bevételre tett szert az MWS szegmensben. Európában kb. 1,2 asztali és 400 ezer mobil eszközt támogat. Ugyanakkor az elkövetkező néhány évben a digitális munkahelyek támogatása az egyik fő pillére lesz a cég növekedésének. A vállalat ugyanakkor a digitális munkahelyek kialakításában egyelőre félúton jár: Office 365 szolgáltatást kínál ugyan, de a Gartner szerint itt további lépésekre lesz szükség.

A másik európai szolgáltató, amely bekerült a vezetők körébe, a T-Systems. A Deutsche Telekom leányvállalata jelenleg mintegy 1,5 millió felhasználónak nyújt MWS szolgáltatásokat, és ebből 800 ezer euró bevétele származik. Ugyanakkor komoly növekedési lehetőséget biztosít az, hogy a cég Dynamic Cloud Platformja a tervek szerint az Azure-ból is elérhető lesz.
 

 
Magic Quadrant for Managed Workplace Services, Europe
Create column charts


Bár az ügyfelek dicsérik a német szolgáltató rugalmasságát és műszaki felkészültségét, a Gartner szerint ahhoz, hogy több bevételhez jusson a vállalat az MWS szegmensben, gyorsítania kellene az átállását a hagyományos szolgáltatásokról az új szolgáltatási elemekre. A Fujitsuval szemben a T-Systemsnek ugyan erős a jelenléte Európán kívül is, azt egyelőre nem tudja megfelelően kiaknázni.

Nehéz piac ez

A piackutató cég jóslata szerint 2020-ra a szervezetek egyharmadának versenypozícióját az fogja meghatározni, mennyire lesznek képesek dolgozóik kreatívan hasznosítani a digitális technológiákban rejlő lehetőségeket.

Ugyanakkor az MWS piac jelenleg nagyon ellentmondásos. Egyfelől egymás mellett élnek a hagyományos desktop és service desk management szolgáltatások, illetve az innovatív megoldások (felhő, BYOx, mobilitás stb.). Másfelől nagyon sokszínű a kiszolgálandó felhasználói kör: egyaránt ki kell tudni szolgálni a legújabb digitális technológiákat használni képes és a teljes támogatást igénylő felhasználókat.

Cloud & big data

Óriási teljesítményugrást ígér a következő AMD processzor

A vállalat március elején megjelenő Ryzen 7 chipjétől nagyon sokat várnak.
 
Küszöbön áll egy kifejezetten a kis- és középvállalatok számára induló, jelentős részben vissza nem térítendő EU-s támogatást tartalmazó pályázat felhőalapú szolgáltatások bevezetésére. Mégsem csak ettől kell várni a megváltást.

a melléklet támogatója a MiniCRM

Hirdetés

Kitörési pont a kkv-knak

Ahhoz, hogy Magyarország fejlődni tudjon, elengedhetetlen a kis-, és középvállalkozások növekedése. De mi kell ahhoz, hogy ez teljesüljön? Cikkünkből kiderül! (x)

Egy nemzetközi kutatás szerint a szoftvergyártók auditja nem tesz jót az innovációnak, és a versenyt is gátolja. Segítsen felmérni a hazai helyzetet!
A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Másfél év alatt vált le a Budapest Bank szervezete a GE Capitalról. A folyamatban nagy szerepet kaptak a helyi szállítók is. Kelemen Bálint informatikai vezető (Budapest Bank) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.