Egy nemzetközi szervezet felmérése szerint a szoftvergyártók auditja nem tesz jót az innovációnak, és a versenyt is gátolja. Segítsen felmérni a hazai helyzetet.
Hirdetés
 

A Campaign for Clear Licensing (CCL), amelynek fő célja, hogy átlátható és tiszta helyzetet teremtsen a szoftverlicencek világában, készített egy nemzetközi felmérést arról, hogy milyen hatása van a gyártói licencauditoknak. A felmérés során 170 ITAM (IT Asset Management), SAM (Software Asset Management) és szoftverlicencelési szakembert kérdeztek meg.

A nemzetközi kutatás nyomán most egy magyar felmérés is készül. Ide kattintva pár perc alatt kitöltheti a kérdőívet, és így segítheti, hogy elkészüljön a magyar piac legátfogóbb licencaudit-felmérése.

Megéri fél év alatt 200 munkaóra?

Az egyik legfőbb probléma, hogy az auditok tetemes erőforrást kötnek le a szervezeteknél. Egy-egy audit átlagosan 7 hónapig tart, és 194 munkaórát fordítanak rá. A szoftveraudit így lényegében az IT részlegeknél gyakorlatilag a napi üzletmenet része. Itt nem csak arra kell gondolni, hogy arra dedikált emberek szorgalmasan számolják össze az egyes szoftverek licenceit és vetik össze a napi használattal. Rengeteg időt igényel például a licencfeltételek értelmezése, amely amúgy alapja is az auditok elleni védekezésnek.

Felmérés a hazai licencaudit-helyzetről
Töltse ki ön is az online kérdőívet, hogy teljesebb képet kaphasson a hazai licencauditok várható alalkulásáról. A kérdőívet ide kattintva találja. A kitöltés mindössze10 perc.
A felmérés anonim, de ha megadja e-mail címét, a kiértékelést végző IPR-Insight elküldi önnek a teljes kutatási anyagot. A kutatás összegzését a Bitporton olvashatja el.

Ez azonban elvonja a figyelmet és az energiát arról, hogy – ugyanezek a szakemberek – a vállalat valós igényeire koncentráljon, és akár más szállítók megoldásait is felkutassa, kiismerje.

A gyártók egyre inkább az licencértékesítésből származó árbevételük növelésére használják az auditot. Különösen fontos bevételi forrássá vált az azoknál a vállalatoknál, melyek gyorsított tempóban viszik felhőbe a szoftvereik által nyújtott szolgáltatásokat.

Egyfelől nagyon is érthető persze a hozzáállásuk: a szerzői jogok megsértése – értsd lopott-feltört szoftverek használata – egyes országokban valós probléma. A gyártók meg szeretnének pénzt látni abból, hogy kifejlesztettek egy szoftvert. A CCL azonban úgy látja, egy ideje átestek a ló túloldalára: visszaélnek a helyzetükkel, és a bevételoptimalizálást segítendő gyakran homályosan fogalmazzák meg a használati feltételeket, vagy elavult licencmetrikákat alkalmaznak.

Ebbe a helyzetbe bele van kódolva, hogy az ügyfél fog fizetni. Ennek ellenére általános, hogy a vállalatok nem foglalkoznak a szoftvereszközök kezelésével, miközben jelentős összegeket költenek licencvásárlásra, karbantartásra stb.

Kemények és barátságtalanok – segítőkészek és barátságosak

Abból is látszik, hogy egy gyártói audit mennyire ellentmondásos helyzetet teremt, hogy a válaszadók miként ítélték meg a gyártók viselkedését. A CCL rákérdezett, hogy mennyire voltak segítőkészek (agresszív viselkedés, rövid távú, a bevételre fókuszáló hozzáállás), illetve arra is, hogy mennyire nem voltak segítőkészek (együttműködő, hosszú távú szemlélet, segítséget, tanácsadást kínáló) a gyártók a folyamat során.

Míg a negatív megítélés rangsorában Oracle – IBM – Attachmate (most Micro Focus) sorrend alakult ki, a pozitívban Microsoft – IBM – Autodesk. Azaz az IBM mindkét kérdésnél a második lett.

A cégek viselkedése az audit során mintha a cégkultúra része lenne, legalábbis erre utal a CCL egy megjegyzése, mely szerint 2010-ben készült hasonló tanulmány szintén az Oracle-t, IBM-et és Attachmate-et hozta ki a legagresszívabb auditornak. Éppen ezért idén érdemes jobban odafigyelni HPE szofvereire: tavaly ugyanis a Micro Focus felvásárolta a HPE szoftveres üzletágát, és már csak felmérés jelleggel is intenzívebbé tehet idén az audittevékenységét.
 

 
CCL - szoftveraudit felmérést 2016
Create bar charts


A CCL szerint persze a barátságosabb viselkedés nem kevésbé időrabló, ráadásul általában egyfajta alkalmazási kényszerrel is párosul: például a Microsoft eltekint korábbi megfelelőségi vétségektől mindaddig, míg a vásárló a gyártó stratégiai termékeit használja. 2016-ban az Office 365 és az Azure számított ilyennek.

Ezzel csupán az a probléma, hogy a vállalatokat nem kényszeríti a megfelelőségi problémák megoldására, így az eszközgazdálkodási szintjük alacsony marad – és persze vonzó célpontjává válik egy jövőbeli felülvizsgálatnak.

Piaci hírek

Óriási teljesítményugrást ígér a következő AMD processzor

A vállalat március elején megjelenő Ryzen 7 chipjétől nagyon sokat várnak.
 
Küszöbön áll egy kifejezetten a kis- és középvállalatok számára induló, jelentős részben vissza nem térítendő EU-s támogatást tartalmazó pályázat felhőalapú szolgáltatások bevezetésére. Mégsem csak ettől kell várni a megváltást.

a melléklet támogatója a MiniCRM

Hirdetés

Kitörési pont a kkv-knak

Ahhoz, hogy Magyarország fejlődni tudjon, elengedhetetlen a kis-, és középvállalkozások növekedése. De mi kell ahhoz, hogy ez teljesüljön? Cikkünkből kiderül! (x)

Egy nemzetközi kutatás szerint a szoftvergyártók auditja nem tesz jót az innovációnak, és a versenyt is gátolja. Segítsen felmérni a hazai helyzetet!
A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Másfél év alatt vált le a Budapest Bank szervezete a GE Capitalról. A folyamatban nagy szerepet kaptak a helyi szállítók is. Kelemen Bálint informatikai vezető (Budapest Bank) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.