Számos lehetőség kínálkozik a készpénz használatán túl, néha talán már túlzóan nagynak is tűnik a választék. Bank- és hitelkártyák, okostelefonok, érintés nélküli fizetés és kriptovaluták – lássuk, hogyan alakul az elektronikus fizetés napjainkban.

Kényelem és biztonság, ez a két, egymással folyamatosan vetélkedő igény hozta el a digitális fizetési lehetőségek mai formáit. Jelenleg igen széles skáláról választhatunk, bár, mint az élet annyi más területén, a konvergencia itt is a mobiltelefonok irányába mutat.

ETF-től a PayPalig

Többségünk egészen modern dologként tekint az elektronikus fizetési megoldásokra, holott annak gyökerei még a 19. századba nyúlnak vissza. Az 1870-es években tette le a technológia alapjait a Western Union, amikor bemutatta ETF (electronic fund transfer) rendszerét. Ezután azonban közel hatvan évig nem történt jelentős előrelépés, egészen 1918-ig, amikor az amerikai jegybank távírót kezdett használni pénzügyletek lebonyolításához. 1950-ben aztán a Diner’s Club International vált az első független hitelintézetté, és innen egyenes út vezetett az évtized végén megjelenő első, fizetési eszközként használt műanyag kártyához, ami az American Express nevéhez kötődik.

A modern elektronikus kereskedelem létrejötte Michael Aldrich nevéhez fűződik, aki 1979-ben mutatta be azt a technológiát, amivel közvetlenül, telefon segítségével lehetett vásárolni. Tulajdonképpen ennek köszönhető a Google Checkout is, mely az online fizetési módszerek egyszerűsítése céljából jött létre, amellett, hogy megfelelő védelmet biztosítson a lopási, csalási kísérletekkel szemben. A szolgáltatás egyben részletes nyomonkövethetőséget is hozott magával. Az online vásárlás korábban elképzelhetetlenül könnyűvé vált, ami az online áruházak kedveltségének felfutását eredményezte.

Nagyjából ezzel egy időben került képbe a – többek között Elon Musk alapította - PayPal is, mint az online fizetési tranzakciók globális kiszolgálója. A vállalat megkerülhetetlen tényezővé nőtte ki magát, 2014-ben például már 228 milliárd dollár áramlott át rajta, a 2015 nyarán lezajlott részvénykibocsátás pedig közel 50 milliárd dollárosra lőtte be az addig az eBay részeként funkcionáló PayPal értékét.

Minden út a mobiltelefonba vezet

Napjainkban számos lehetőség kínálkozik arra, hogy vásároljunk. Hitelkártyákkal akár még meg sem keresett fizetésünket is elkölthetjük, de a hitelkeretet nem nyújtó bankkártyák is feleslegessé tehetik a készpénzhasználatot. A legújabb fejlesztések pedig már biometrikus azonosítást is tartalmaznak. A Mastercard Dél-Afrikában kifejlesztett termékének pilotprogramja például éppen most zajlik, de hamarosan Európában és Ázsiában is tesztelni fogják az ujjlenyomat-olvasóval szerelt megoldást.

A PayPass technológiával bíró plasztiklapok pedig az NFC-képes okostelefonokkal próbálják felvenni a versenyt. Utóbbiak a Near Field Communication kommunikációs lehetőséggel elhozták az érintés nélküli vásárlás élményét. Ehhez persze telepíteni kell az okostelefonra fejlesztett fizetési alkalmazások valamelyikét.

Ezt a felhasználók egyre gyakrabban meg is teszik. Az Apple Pay, a Samsung Pay és az Android Pay együttesen az idei év végén már mintegy 3,4 milliárd okostelefonon lesz jelen, az IHS Markit piackutató cég elemzése szerint. A trend dinamikus: 2021-re 5,3 millárd mobileszköz rendelkezik majd legalább egy ilyen fizetési lehetőséggel. A fentiek közül egyértelműen az Android Pay a legnépszerűbb: az aktívan használt telefonok 61 százalékán lesz megtalálható az év végén, miközben az Apple Pay 11 százalékos, a Google megoldásával párhuzamosan futó Samsung Pay pedig 3 százalékos részesedést tudhat majd magáénak.

Hazánkban ebben a tekintetben az Android, iOS és Windows eszközökön keresztül egyaránt elérhető Simple megoldás terjedt el leginkább. Elfogadottságát jelzi például, hogy az SMS-sel kiegyenlített parkolások nagyságrendjét csak az OTP Mobil megoldása közelíti meg, köszönhetően közel 300 ezer regisztrált felhasználójának.

Kriptovaluták kora

A nemzeti kibocsátású valuták mellett ebben az évtizedben megjelent számos, bankoktól és állami pénzintézetektől gyakorlatilag független pénznem – ezek az úgynevezett kriptovaluták. Az országok ellenőrzése felett álló fizetési lehetőségek számos előnnyel bírnak, ugyanakkor gyakran hektikus árfolyamot produkálnak a nemzeti valutákhoz képest. Legismertebb képviselőjük a Bitcoin, 28 milliárdos kapitalizációval és a cikk írásának idejében 1700 dolláros átváltási árral, de említést érdemel az Ethereum és a Litecoin is.

Annak ellenére, hogy nem áll mögöttük egyetlen ország vagy országok alkotta nemzetközi intézmény sem, elfogadottságuk folyamatosan nő. Ugyan a legtöbb, fizikailag is létező boltban még nem lehet velük fizetni, de az online áruházak egyre nagyobb része fogadja el például a Bitcoinban érkező befizetést.

A modern fizetési eszközök tárháza tehát igen széles. Többé nem csupán fizikai formájában nem vagyunk ráutalva az évezredeken át megszokott pénzre, de a jelenleg kibontakozó trendek szerint hamarosan valódi, a mindennapi élet során szinte bármikor választható lehetőség lesz a nemzeti valutákat kiváltani képes megoldások használata.

Mobilitás

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.