Alaposan kinőtte magát a Foxconn, de az ambíciózus terveknek köszönhetően van és lesz is mire költeni.
Hirdetés
 

A tajvani Foxconnt sokáig csak az iPhone egyik legfontosabb beszállítójaként tudta értelmezni a nagyközönség, ám a cég az utóbbi időben bőven tett azért, hogy kitörjön ebből a skatulyából. A bőven több mint 100 milliárd dollárra értékelt, több mint egymillió embert foglalkoztató vállalatóriás láthatóan egyre komolyabban veszi a portfólióépítést, és igyekszik többé válni, mint egy hatalmas (elektronikai) összeszerelő-üzem.

Foxconn menni Amerika

A legfrissebb hír múlt vasárnap érkezett a cég háza tájáról. Eszerint a vállalat egy több milliárd dollár értékű kutatóközpontot szeretne létesíteni Michiganben. Az új létesítmény célja az önvezető autókhoz szükséges technológiák kifejlesztése, ami már önmagában is érdekes téma, hiszen ebben egyelőre még nem volt érdekeltsége a tajvaniaknak.

A South China Morning Postnak nyilatkozó alapító a döntést azzal magyarázta, hogy az Egyesült Államok az autóipari fejlesztések tekintetében vezető szerepet játszik, így a központ a tűz közelében lehet. Való igaz, Michiganben már most valóságos sztárparádé van, hiszen ott dolgoznak a General Motors, a Ford és a Chrysler szakemberei is. Terry Gou azt is világossá tette, hogy nem csak az önvezető technológia érdekli vállalatát, hanem a mesterséges intelligencia és a mélytanulásra képes algoritmusok is.

Érdekes módon a múlt hét bejelentései között nem ez volt az egyetlen többmilliárdos beruházás, sőt még csak nem is a legnagyobb értékű. A Foxconn ugyanis pár nappal korábban közölte, hogy 10 milliárd dollárért fog LCD-gyárat építeni Wisconsinban. Ha a létesítmény eléri a tervezett maximális kapacitást, akár 13 ezer embert is foglalkoztathat majd.

Donald Trumpnak természetesen jól jönnek az ilyen hírek, hiszen az amerikai elnök programjának kulcspontja a munkahelyteremtés. A hirtelen megnyilvánulásairól elhíresült politikus ezt a témát is igyekezett meglovagolni, amikor mindenféle hivatkozás nélkül közölte, hogy a tajvaniak akár meg is triplázhatják a wisconsini befektetésüket. Ez utóbbit a Foxconn alapítója később igyekezett udvariasan cáfolni azzal, hogy a beruházás végső összege még nincs kőbe vésve.

Az viszont még érdekesebb, hogy milyen készülékekbe kerülnének ezek az LCD-panelek. Az év elején ugyanis egy olyan pletyka kezdett terjedni, miszerint az Apple számára gyártana tévéket a Foxconn, és az ehhez szükséges gyártókapacitást amerikai gyárakból elégítené ki. Hogy a januári híresztelések és a mostani tények között mekkora az átfedés, az egyelőre nem világos.

Bármit, bárhol

De nem csupán az amerikai terjeszkedés, vagy az önvezető autók fejlesztése van terítéken Tajvanban. A cég számtalan egyéb földrajzi régióban és üzleti szektorban is igyekszik új hídfőállásokat kiépíteni. Például a kínai bérnövekedés miatt a Foxconn már tavaly megállapodott a szintén kínai Xiaomival, hogy készülékei egy részét Indiában fogják összeszerelni. Japánban pedig felvásárolták a szebb napokat megért Sharpot, és rögtön komoly átalakításba kezdtek, hogy nyereségessé alakítsák a szigetország egyik tradicionális technológiai vállalatát. És akkor még a Toshiba chipgyártó részlegének megvételéről nem is beszéltünk. Igaz, az az ügy még mindig húzódik, és a legfrissebb hírek szerint a tajvaniak 27 milliárdos ajánlata sem lesz elég a sikerhez. Legalább könnyebb lesz előteremteni a pénzt a most beígért amerikai gyárakra.

Piaci hírek

A Qualcomm elkészült a brutálgyors 5G-s modemével

Amire megjön az első 5G-képes okostelefonok, a nagy sávszélességet ígérő technológia minden eleme készen várja a felhasználókat.
 
Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.