Orlandóban 25 ezer ember előtt vezette elő a vállalat az újdonságait. Az Ignite-in sűrűn követték egymást a bejelentések.

Olyan bejelentésdömping van a péntekig tartó Iginte-en, a Microsoft éves vállalati rendezvényén, hogy az Orlandóban összegyűlt 25 ezer fős közönség csak kapkodja a fejét. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük legfontosabbakat és a legérdekesebbeket.

A rendezvény annak az amúgy nem túl eredeti Satya Nadella-gondolatnak a jegyében telik, hogy ma már a szoftver a minden, azaz nincs olyan iparág, nincs olyan vállalat, amely megkerülhetné, hogy legalábbis részben szoftvercéggé vagy legalábbis szoftver vezérelte céggé váljon.

Iroda a frontvonalon

Bejelentettek Office 365-változatot. Az F1 az "első vonalban dolgozók" irodai csomagja. A Microsoft – merni kell nagyot álmodni –, kétmilliárdra becsüli azok számát, akik ennek a változatnak a potenciális felhasználói lehetnek. A csomag, amely az Office 365 K átfazonírozása az ún. Firstline Workerek igényeihez szabtak – innen az F kiegészítő is –, a Microsoft ismertetése szerint főleg ütemezés és tevékenységkezelés, a kommunikáció és közösségi munka, identitás- és hozzáférés-kezelés, távoli eszjközfelügyelet terén javult sokat, de jobb lesz a hozzá kínált oktatás és bevezetési támogatás is. Az egyik legfontosabb új elem a StaffHub. Az alkalmazás év elején készült el, de igazából most került a helyére, hiszen a Firsline Workerek munkájának szervezésére használható (dokumentummegosztás/terítés, automatikus riasztások stb.). Abból is látszik, hogy a csomagot mobil munkavégzéshez szánták, hogy a kliens felülete mobilra optimalizált (iOS/Android). Az már csak hab a tortán, hogy a csomaghoz jönnek az új, Windows 10 S-t futtató gépek is.

Az Office 365-nek lesz egy Education (Windows 10, Office 365 for Education, benne az Enterprise Mobility+Security és a Minecraft Education Edition) és egy NonProfits kiadása, valamint jövőre érkezik az új dobozos Office, melyet Office 2019-nek hívják majd.

Komoly változás előszele, hogy a Microsoft Teams lesz az Office 365 alapértelmezett kommunikációs kliense. Ez nem a Skype végét jelenti, hanem azt, hogy a Skype for Business Online funkciói bekerülnek a Teamsbe sok más egyéb – például kognitív képességek – mellett. De arról, hogy a váltás mikorra zajlik le teljes egészében, egyelőre csak annyit mondtak, hogy idővel.

A VoIP és magánhálózati szolgáltatásokhoz azonban jövőre érkezik egy új Skype for Business Server.

Jön az intelligens és chatbottal dolgozó CRM és ERP

A Dynamics 365 kap két új moduláris alkalmazást a Dynamics 365 for Talenthez. Az egyik, a Dynamics 365 for Talent: Attract a rendszerben lévő adatokat integrálja a a LinkedIn adataival, és a potenciális jelöltek azonosítását és nyomon követését segíti. A Dynamics 365 for Talent: Onboard pedig a belső HR-folyamatok irányítását segíti.

De talán ennél is fontosabb, hogy a Dynamicsba is beszivárgott az AI (Artificial Intelligence). A cél, hogy az ügyféltámogatási és értékesítési folyamatban hadra lehessen fogni a természetes nyelvi feldolgozás és a mesterséges intelligencia eddigi eredményeit. A virtuális ügynökökkel már ügyfelekénél folynak az első pilotok. A bejelentés szerint ezek a virtual agentek a Microsoft Bot Frameworkön keresztül integrálhatók mindenféle a Microsoft-fejlesztésű és más chatprogramokba is (Facebook Messenger, Kik, Slack stb.).

A Dynamics-témakörhöz tartozik az is, hogy a Microsoft nekifutott, hogy alaposabban integrálja ökoszisztémájába a LinkedInt. Ehhez a Graph-ot hívja segítségül, amely összekapcsolja az önálló szolgáltatásokat, például a LinkedInt és a Dynamicsot, melynek adatai így például együtt elemezhetők.

Ha nem viszik, tömegek, csinálj belőle B2B terméket. Ez lehetne a mottója a Binget ért változásoknak. A közelmúltban jött a hír, hogy az Apple úgy döntött, lecseréli a Siri beépített keresőjét: korábban ez a Bing volt, helyette az Apple is a Google-t választotta. A Microsoft azonban láthatólag nem akarja veszni hagyni a keresőbe fektetett energiáit. Mivel a szélesebb közönség nem vevő rá, most az üzleti szférával próbálkozik, vállalati keresőmotort csinált belőle. A Bing for Business a webes és a vállalati tartalmakban egyaránt keres, még a Graph metaadataiban is. Az adminisztrációs felülete is nagyvállalati igényekhez igazodik. A keresési kulcsszavak elemzése alapján például lehet finomhangolni a belső kommunikációs és információmegosztási stratégia.

Az Azure is számos újdonságot kapott

Tekintve, hogy továbbra is az Azure a fő csapásirány, itt sem maradhattak el az újdonságok. Azt Scott Guthrie, a felhős és vállalati szolgáltatásokért felelős alelnök jelentette be, hogy OEM partnerek is szállítanak már Azure Stacket, amivel hibrid alkalmazásokat lehet készíteni ugyanolyan API-kal és eszközökkel, mint az Azure-ban. Az OEM partner között van  többek között a Dell EMC, a HPE és a Lenovo is.

Szintén felhős újdonság, hogy az SQL Server 2017 – amit Guthrie "game-changer” kiadásnak nevezett – képes lesz Windows, Linux és Docker konténerek futtatására is, ami elsősorban az erre fejlesztők életét könnyíti meg. Ebben a képességben az SQL Server világelső lesz a felhős adatbázis-kezelők között.

Elérhető vált az on-premis SQL adatbázisok Azure-ba migrálását teljes mértékben automatizáló Database Migration Service és SQL DB Managed Instance. Guthrie azt is belengette, hogy hamarosan megújul a Microsoft SQL Data Warehouse, amely olyan felhőre optimalizált analitikai lehetőségeket kínál majd, hogy akár 30 ezer adattárház-egységet is egyben lehet kezelni.

Cloud & big data

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.