A meglevő könyvek elemzésével készült új változat egyszerre csodálatos és borzasztó.

J.K. Rowling neve mindenkinek ismerős, aki egy kicsit is nyitott a világ dolgaira – a brit írónő kezei között készültek el a Harry Potter könyvek, melyek az olvasásról egyre inkább leszokó tinédzserekkkel ismét megszerettették a nyomtatott betűk böngészését. Az első kötet 1997-ben jelent meg, és nagyon gyorsan híressé tette az addig viszonylagos szegénységben élő szerzőt. Annyira, hogy az ezt követő további könyvekből filmsorozat is készült, sőt, még musicalt is írtak a Harry Potter alapján. Nemrég pedig tudományos célokra használták fel a (kitalált) Angliában játszódó történetet.

"Egy nagy halom hamu"

A Botnik Studios prediktív szövegbeviteli eszközökkel ismertette meg a mesterséges intelligenciával a varázslótanonc és barátainak történetét. Egyet a narrációra, egyet pedig a párbeszédekre eresztettek rá. Alapul az eredeti hét könyv szolgált; melynek elemzésével az MI elkészített egy nyolcadik könyvet.

"Alkalmazásunk elemzi a szöveges állományokat és a leggyakoribb szósorozatot ajánlja fel az emberi felhasználó számára, hogy a forrásanyag stílusában fogalmazhassa meg gondolatait" – ismertette Jamie Brew a cég terméke mögötti gondolatot. A vállalat társalapítójának és igazgatójának elmondása szerint a Botnik köré szerveződött közösség íróinak egy része egy online csevegőszobába gyűlt és ott a prediktív bevitelt kínáló billentyűzet appal mondatokat alkotott. Ezeket a töredékeket aztán bekezdésekké, végül pedig egy teljes történetté fűzték össze.

A könyv címéért is mesterséges intelligencia felel. Ha finoman akarunk fogalmazni, akkor olyan is lett. A Harry Potter and the Portrait of What Looked Like a Large Pile of Ash magyarul nagyjából úgy hangzana, hogy Harry Potter és a portré, amely úgy nézett ki, mint egy nagy halom hamu.

Tényleg váratlan fordulatok

De lássuk magát a történetet! Az egészen vad fordulatokat vett, például olyan szövegeket tartalmaz, mint hogy Ron Weasley "azonnal nekilátott megenni Hermione családját", miközben egy "Ron pólója" nevű ruhát viselt.

A Hugrabug-háznak a mesterséges intelligencia létrehozott egy disznó kabalaállatot, ami úgy viselkedett, mint egy nagy kecskebéka. Ezt a részt érdemes külön kiemelni, hogy lássuk, mennyire sokat kell még fejlődnie az MI-nek:

Az agymenés gyakorlatilag a történet egészén keresztül hasonló módon zajlik. A sztori előrehaladtával Ron például pókká változik. A Roxfortban egyik használt jelszó "beef women" lett. Harry leesett a lépcsőn a "nyár végéig", és így tovább.

Szövegértésben, de főleg kreativitásban még van hova fejlődni

A fentiek ellenére nagy tetszést aratott a mű. Kiadni persze nem fogják könyv formájában, de a mesterséges intelligencia szövegértelmezési képességeinek tanulmányozására ideális eszközt kaptak a kezükbe az érdeklődők.

És azoknak sem kell lemondani a lehetőségtől, akik valami miatt fáznak a Harry Potter-univerzumtól. A Botnik Studios rendelkezik egy hasonló módon létrehozott alkotással, mely az X-Akták egyik epizódjaként készült. A végeredmény is a varázslótanonc esetében megismerttel analóg lett.

Cloud & big data

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.