Egymilliárd forint feletti összegért veheti meg a magyarországi IT-tanácsadói piac egyik régi motorosát, az ITgen Kft.-t a T-Systems Magyarország.
Hirdetés
 

Még az idén tető alá hozhatják a hazai informatikai piac újabb milliárdos üzletét. A héten jelentette be a Magyar Telekom csoporthoz tartozó T-Systems Magyarország az ITgen Kft. megvásárlását. A 3 millió forint jegyzett tőkéjű társaság 2016-os árbevétele 835,5 millió forint volt, EBITDA-ja elérte a 300 millió forintot. A befektetői közlemény szerint az érte fizetendő teljes vételár maximális értéke 1,2 milliárd forint, ami magában foglalja a tranzakciós díjat, valamint a 2018., 2019. és 2020. évek pénzügyi teljesítményétől függő esetleges kifizetést is.

Újabb kompetenciákkal bővülhet a vevő SAP-tudása

A mostani formájában 2005. óta, de jogelődjeit figyelembe véve már húsz éve létező vállalkozást a hazai SAP tanácsadói piac meghatározó szereplőjeként tartják nyilván az SAP-hoz kapcsolódó technológiai tanácsadás, az SAP GRC, vagyis a vállalati kockázatok, és a megfelelőség nyomon követésére, analizálására alkalmas szoftverrendszer, továbbá az SAP biztonsági megoldásainak a területén.

A felvásárlással a T-Systems által nyújtott SAP-szolgáltatások köre további kiegészítő kompetenciákkal bővülhet. Az ország legnagyobb teljes körű infokommunikációs technológiai (IKT) szolgáltatója a T-Systems Magyarország Zrt. maga is felvásárlások nyomán jött létre 2012-ben.

A Magyar Telekom tulajdonában lévő vállalat négy korábbi ismert iparági szereplő egyesítésével alakult meg: az IQSYS Zrt., a Dataplex Kft. és az ISH Kft. 2012 őszén olvadt be a T-Systems Magyarországba, a Daten-Kontor Kft. pedig fél évvel később csatlakozott a céghez. A Telekom csoporton belül végrehajtott legutóbbi átszervezések nyomán a T-Systems Magyarország már nemcsak a nagyvállalati ügyfeleknek, a közigazgatásnak és intézményeknek, hanem a hazai kkv-körnek is nyújt távközlési és IT infrastruktúra-, alkalmazásfejlesztési és rendszerintegrációs szolgáltatásokat. A leányvállalat tavalyi árbevétele megközelítette a 69 milliárd forintot.

Partneri kapcsolatból alakult ki a vételi ajánlat

Az ügylettel kapcsolatban megkerestük az ITgen tulajdonosi körét. A budapesti cég jelenleg Szkorce Zoltán és Zsiga Gábor tulajdonában van. Előbbitől megtudtuk, hogy a két társaság kapcsolata már igen régi keletű. Az ITgen annak idején még az ISH Kft. partnercége volt, a kapcsolatot az átalakulással örökölte meg a T-Systems. Hozzátette, cégük több területen is egyedülálló tudással rendelkezik az amúgy is szűk körű hazai SAP tanácsadói körben. A tranzakcióval a T-Systems a cég összes szakértőjét átveszi, de további részletekkel üzleti titokra hivatkozva nem kívánt szolgálni.

Piaci hírek

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.