Már kipróbálható, mire képes a redmondiak mobil környezetekre optimalizált browsere.
Hirdetés
 

Egy nap a Microsoft végleg fel fogja adni a böngészőpiaci harcot. Egy nap a Microsoft nem csinál többé presztízskérdést belőe, elfelejti Steve Ballmert (aki baromságnak titulálta a füles böngészést), a Windows Phone-okat, de még a netscape-es csatározások nosztalgikus emlékét is. Egy nap a Microsoft nem fogja tovább fejleszteni az Edge-et, mert fel meri vállalni, hogy inkább a Windowsra, az Xbox-ra, a Surface-re, az Office-ra és a felhőalapú szolgáltatásaira kell koncentrálnia (például a helymeghatározás támogatásával).

Egy nap – de az a nap nem most jött el. Ma ugyanis az új, mobil környezetben futó Edge megjelenésének napja van.

Épphogy befért az évbe

Nem kapkodta el a dolgot Redmond, ez tény: az év utolsó hónapjára érkezett meg böngészőjének Androidra és iOS-re fejlesztett kiadása. Vagyis azok számára, akiknek nem jelent vonzó alternatívát a Google natív browsere, se a Chrome, nem kedvelik az Opera Minit és/vagy nem bírják az Apple Safarit, ráadásul fáznak attól, hogy a Mozilla mobil kliensével csodálkozzanak rá a web világára (és a Samsung saját böngészőjét még nem is említettük) – nos, nekik megváltás a mai nap.

Iróniát félre téve, rendelkezik azért hasznos, máshol meg nem található képességekkel a szoftver. Például lehetővé teszi a Windows 10 platformokon félbehagyott munka vagy játék folytatását a mobiltelefonon. Ráadásul ez oda-vissza működik: ha az internetező egy megnyitott weboldalról úgy gondolja, hogy inkább desktopkörnyezetben nézné meg, akkor azt viszonylag egyszerűen átküldheti asztali gépére. Sajnos komplett böngészőfül-szinkronizáció egyelőre nincs, de a Microsoft közlése szerint már tervbe van véve ennek a funkciónak a támogatása iPadek esetében.

Azt nem tudni egyelőre, hogy mikor kapja meg a Microsoft mobil böngészője az asztali változatnál nemrég belebegtetett újítást, miszerint a browser automatikusan inkognitó (privát) módba vált, ha úgy észleli, hogy a felhasználó felnőtt tartalmakat tekint meg. Egy Not Safe for Work nevű bővítmény szabadalmi jogára nyújtott be igényt a múlt héten a redmondi szoftverfejlesztő, mely a webezési folyamat végén minden árulkodó nyomot – böngészési előzmények, sütik – eltávolítana, mentesítve a felhasználót ettől a feladattól.

Nem a Microsoftnak áll a zászló

Elég siralmas a helyzet, ha áttekintjük az Edge mobil környezetben való teljesítményét. A tavaly decemberben még mindig szinte kimutathatatlan 0,33 százalékos részesedés a Windows Phone-ok végső alkonyával szabadesésbe kezdett a Netmarketshare szerint. November végén az Edge már csak 0,13 százalékos piaci részarányt tudhat magáénak, vagyis szerepe ebben a szegmensben a marginálisnál is kisebb.

Eközben a piacot vezető Chrome – egy kis döccenővel – 55 százalékról 61 százalék fölé pumpálta fel magát. A második helyre befutó Safari is hullámzott kicsit, de a 2016 decemberi 24,5 százalékról közel 29 százaléka kapaszkodott fel.

Valamivel jobb a helyzet asztali fronton; itt 2016-ot 3,27 százalékos részesedéssel zárta a Microsoft Edge (és az Internet Explorer még mindig picivel 14 százalék fölött teljesített), idén november végén viszont már 4,21 százalékon állt. Igaz, összességében még így is bukó a piac Redmond számára, mert ismertebb böngészője két százalékot veszített népszerűségéből ugyanezen időszak alatt. A Google Chrome 59-60 százalékos elsősége megkérdőjelezhetetlen és megdönthetetlen(nek látszik).

Mobilitás

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.