Egy, a dél-koreaiak készülékében jelen levő képesség szinte biztosan kimarad a következő generációs Apple okostelefonból.
Hirdetés
 

Jelenleg a Samsung Galaxy S8 számít a leggyorsabb okostelefonnak, ami a mobilhálózaton elérhető adatátviteli sebességet illeti. Azért alakulhatott ez így, mert a Qualcomm Snapdragon 835 processzorát – illetve az európai piacon a dél-koreaiak saját, Exynos chipjét - alkalmazza, ami képes a 4G vezetékmentes technológia legfejlettebb változatával is együttműködni. A Gigabit LTE támogatás azonban kimaradhat az iPhone 8-ból.

Hardveres lassítás

Azzal, hogy a Snapdragon 835 más okostelefongyártók számára is elérhetővé vált (a Samsung exkluzivitása lejárt a Galaxy S8 megjelenésével), sorra jelenhetnek meg azok a csúcskészülékek, melyek támogatják ezt a szabványt. Az Apple terméke viszont kivétel lehet, mégpedig azért, mert olyan modemeket integrál okostelefonjaiba, melyek a Qualcommtól és az Inteltől származnak. Utóbbi pedig nem rendelkezik Gigabit LTE tudással, így, ha az Apple egységes tudású készülékekkel akar piacra lépni, le kell korlátoznia a Qualcomm lapkákat.

Amennyiben így dönt a Steve Jobs alapította vállalat, az iPhone 8 úgy kerülhet piacra, hogy hálózati átviteli sebesség tekintetében jelentős elmaradásban lesz az Android platform csúcsragadozóival szemben. A Qualcomm várakozásai szerint idén legalább tíz különböző típus fogja támogatni a Gigabit LTE-t a zöld robotos operációs rendszert támogató kommunikációs eszközök közül.

Nem nagy ügy, gondolhatnánk, hiszen a másodpercenkénti 100 megabites sebesség is igen szép tempó mobiltelefonos adatátvitel terén. Ezt a képet azonban több tényező is árnyalja. Egyrészt a 100 megabit elméleti maximum, még ha csupán egyetlen készülék is csatlakozik a cellához, ennek a tempónak az elérése gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Másrészt a szolgáltatók elkezdték felkarolni a Gigabit LTE lehetőségét; az amerikai T-Mobile például januárban jelentette be, hogy vállalata lesz az első, mely még idén támogatni fogja a nagyobb adatátviteli sebességet támogató szabványt.

A szolgáltatók ráadásul nem csak a felhasználói élmény miatt igyekeznek majd az áttéréssel. A fogyasztói elégedettség növelése mellett az is sokat nyom a latba, hogy hatékonyabb mobilhálózatok hozhatók létre a Gigabit LTE révén, mely jobban képes kezelni a nagy felhasználószám és adatforgalom jelentette terhelést.

Az Apple és a Qualcomm egyelőre nem kívánta kommentálni az értesülést.

Egyre több felhő gyülekezik az iPhone 8 egén

Nemrég számoltunk be arról, hogy kiderült: az Apple alkatrész-összeszerelő partnereinek nagyon komoly problémája akadt az új biometrikus azonosítási eljárás kivitelezésével. A szokatlan kialakítás kavarhatott be, és nem kizárt, hogy emiatt csúszik a tizedik generációs okostelefon őszre várt megjelenése.

Várakozások szerint a frontpanelen levő ujjlenyomat-olvasó (és egyben Home gomb) a kijelző alá kerül be, azaz a gomb fizikai valójában megszűnik. Ezáltal tovább növelhető a kijelző/frontpanel aránya, azaz a display még nagyobb részét foglalhatja el a panelnek.

A felmerült problémák miatt azonban a tizedik generációs iPhone őszi megjelenése csúszni fog és/vagy nem lesz az igényeknek elegendő mennyiség belőle. A vállalat óriási kereslettel számol, ennek tükrében döntöttek például úgy, hogy a szélein ívelt kijelzőkből 75 millió darabot rendelnek a Samsungtól (további sokmilliós opcióval arra az esetre, ha ez a mennyiség sem lenne elegendő).

Mobilitás

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Hirdetés

A Hello Biznisz mindennap lehetőséget ad a tanulásra

A magyar kisvállalkozásoknak komoly fejlődést jelent a hiánypótló Hello Biznisz platform, mellyel napi néhány perc alatt fejleszthetik saját hatékonyságukat.

Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.