Van egy téma, ami a legnagyobb IT-s cégeket is egyetlen csapatba tereli.

A mesterséges intelligencia lesz a következő egy-két évtized azon fő fejlesztési területe, ami az emberiség jövőjére az egyik legnagyobb hatást fogja gyakorolni. Tulajdonképpen már ma is ezt teszi, egyelőre azonban eléggé töredezetten halad a dolog. A nagy IT cégek ugyanis zömmel saját szakállukra fejlesztenek – elég csak megnézni a telefonokba integrált MI-k sorát: Apple Siri, Google Assistant, Microsoft Cortana, Samsung Bixby stb. –, és egységes irány helyett szétforgácsolódnak az erőfeszítések.

Egyre bővülő tagság

Ezt a trendet akarja megfordítani a tavaly szeptemberben létrejött Partnership on AI nevű nonprofit csoport, ahol a mesterséges intelligencia kutatását helyeznék közös platformra. Az iparág néhány nagyágyúja is részt vesz benne, például a Microsoft, a Google és az IBM már jó ideje tagja a PAI-nak. Az Apple egyelőre a kint sem vagyok, bent sem vagyok állapotot választotta. hivatalosan ugyan nem jelentették be közreműködésüket, de nyílt titok, hogy valamilyen szinten azért képviseltetik magukat a szervezetben.

A klub a napokban bővült további huszonkét új taggal. Nyolc közülük profitorientált cég – például az Intel, az eBay, a Sony és a Salesforce –, de egyensúlyt képeznek a nonprofit csatlakozók, mint például az Electronic Frontier Foundation (EFF) és a UNICEF.

Nem csak a taglétszám bővült, hanem a szervezet hatóköre is. Bejelentésük szerint új munkacsoportokat hoznak létre a mesterséges intelligencia különböző aspektusainak legjobb módszerei kutatása és meghatározása céljából. Emellett partneri kapcsolatok kialakítására törekednek a nonprofit és nem közszférához köthető szervezetek mesterséges intelligenciával kapcsolatos kihívásainak leküzdése érdekében.

Végül, a Google Lunar XPrize-hoz hasonló kezdeményezésről is beszámolt a PAI. Az AI Grand Challenges mellett díjat alapítanak a mesterséges intelligencia, emberek és társadalom közötti kapcsolatok témában készülő tanulmányok létrejöttének elősegítéséért.

Egyesíti erőit a Google, a Facebook és a Microsoft

Az IBM-mel és az Amazonnal együtt fognak össze a techipar óriásai, hogy hatékonyabbá tegyék az MI-t. Ennek feltétele, hogy a nagy cégek ne mind külön utakat járjanak, hanem legalább alapvető dolgokban egyetértsenek ezen a téren.

Ez a felismerés vezetett a Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society nevű nonprofit keretrendszer tavaly ősszel történő létrehozásához. Elsődleges céljuk a mesterséges intelligencia kutatása, az erre alapuló új technológiákkal kapcsolatos irányelvek létrehozása és az MI nyilvánossággal való megismertetése és elfogadtatása.

Nem lobbicsoportnak szánják a társaságot, ezért vezetésében nem csak a vállalati világból érkezők foglalnak majd helyet, hanem tudósok és etikával, szabályozással foglalkozó specialisták is. A csoport globálisan felhívhatja az emberek figyelmét a mesterséges intelligencia jelentőségteljessé válására a fő IT-cégeknél. További részletek itt.

Cloud & big data

Az orosz fillérekért is mélyre hajolnak az amerikai gyártók

Hasonló történik, mint az utóbbi néhány évben Kínában, csak sokkal kevesebb pénzt hoz.
 
Hirdetés

Okos városok felé nyit az ALEF, a Libelium kizárólagos disztribútora lett

Portfólióját az okos város projektek irányába szélesíti az ALEF csoport, amely a közelmúltban disztribúciós megállapodást kötött a témában az élenjárók közé sorolt spanyol Libelium céggel.

Egy hackertámadás kezdete és felfedezése ritkán esik egybe. A kettő között eltelt napok, hetek, hónapok időszaka az, amikor a támadók észrevétlenül garázdálkodhatnak a rendszerben. Lehet és kell is csökkenteni ezt az időt.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.