Némi meglepetést hozott az egykori HP-től a nagyvállalati megoldásokat megöröklő HPE legfrissebb pénzügyi jelentése.
Hirdetés
 

Ellentétes folyamatok vannak kirajzolódóban a Hewlett-Packard Enterprise-nál (HPE). A fél HP-t megöröklő amerikai cégnél év elején még az volt az egyik legnagyobb probléma, hogy az akkor zárt negyedévben az elemzői várakozásoktól lényegesen elmaradt a forgalom. A héten nyilvánosságra hozott idei második negyedévéről viszont pont az ellenkezőjét lehet elmondani. Kár, hogy profit tekintetében nem sikerült ugyanezt megoldani.

A szűk két évvel ezelőtt végrehajtott HP-darabolásnál úgy tűnt, hogy a nagyvállalati megoldásokat tovább vivő HPE-nek lesz könnyebb dolga, hiszen a PC-ket és nyomtatókat megkapó HP Inc.-nek többek között beszűkölő piaci szegmensekkel, alacsony profitrátával, kíméletlen versenyhelyzettel, költeni nem akaró fogyasztókkal kellett megbirkóznia. Az eltelt időszak alapján azonban elmondható, hogy a piacán kezd magára találni a HP Inc., miközben a HPE-nél csak a folyamatos küzdés és változtatási kényszer látszik biztosnak.

Több pénzből kevesebb maradt

Éppen a fentiek miatt jön nagyon jól a vállalatnak, hogy az áprilistól június végéig tartó időszakban az előzetes szakértői becsléseknél jobb bevételi számokat tudtak prezentálni. Az idei második negyedévben 8,2 milliárd forgalom jött össze, ami jócskán meghaladja az elemzők 7,5 milliárdos tippjét. Ez a teljesítmény éves összevetésben is megállja a helyét, hiszen a tavaly ilyenkori adathoz képest 3 százalékkal többet számláztak. Az árfolyamváltozás hatását kiszűrve pedig még kellemesebb, 6 százalékos bővülés látszik.

Ugyanakkor kicsit tovább olvasva a jelentést már nem ennyire rózsás a helyzet. A nettó profit hatalmasat zuhanva mindössze 165 millió dollár lett. Egy évvel ezelőtt közel 2,3 milliárd volt még a kimutatott nyereség, ráadásul kisebb forgalom mellett. A folyamatos adok-veszek állapotban lévő HPE-nél azonban jelentősen bekavarnak a képbe az úgynevezett egyszeri tételek. Ezek kiszűrésével már nem annyira drámai a kép. Valamint, ha csak a továbbra is vinni kívánt üzletágakat nézzük, a profit 517 millióra jön ki. Igaz, ez szintén elmaradt a 2016-os referenciaértéktől, ami 683 millió volt.

Az Aruba lett a negyedév dolgozója

Ami az egyes divíziók és részterületek teljesítményét illeti, a társaság gerincét alkotó Enterprise Group hozta a teljes cégcsoport lendületét, és 3 százalékos éves növekedéssel 6,8 milliárd dollárt forgalmazott. Ezen belül azonban már nagyon hullámzóan teljesítettek a csoportot adó alrészlegek. A bevétel felét szállító szervereknél, illetve a torta harmadát kitevő Technology Services esetében gyakorlatilag stagnált a forgalom (-1 és +1 százalékos elmozdulás éves alapon). A negyedévet így egyértelműen a tárolók és a hálózati eszközök mentették meg. Előbbi részleg 11, utóbbi 16 százalékos erősödéssel járult hozzá az összeteljesítményhez.

A céget vezető Meg Whitman a jelentést követő tájékoztatójában külön is kitért az Aruba portfóliójára, amely értékelése szerint külünlegesen jól muzsikált, és továbbra is képes részesedést rabolni olyan vetélytársaktól, mint például a Cisco. A vezeték nélküli hálózati eszközöket fejlesztő Aruba Networks 2015-ben került az akkor még egyben lévő HP-hez 2,7 milliárd dollárért. Ez az akvizíció az eltelt idő fényében kifejezetten jó húzásnak minősíthető, hiszen az Arubának köszönhetően a hálózati eszközök forgalma folyamatosan emelkedni tudott a HPE jelentéseiben.

Csak semmi rohanás!

A negyedéves csomag tartalmazott még egy negatív elemet, ez pedig az aktuális várakozások. A cég menedzsmentje a teljes évre szóló profitcélt a részvényenkénti 1,36-1,4 dolláros sávra módosította, ami kevesebb, mint az eddig érvényben lévő 1,46-1,56-os várakozás. A csökkentés okaként nem a globális piaci viszonyokat hozták fel, hanem az utóbbi időszak átszervezéseinek, eladásainak vártnál nagyobb költségvonzatát.

Mint arról korábban beszámoltunk, profiltisztítás miatt a HPE tavaly szabadult meg szoftveres részlegétől, szolgáltatási üzletágát pedig kiszervezte egy vegyesvállalatba.

Piaci hírek

Képzeljen el egy országot, ahol két emberre jut egy megfigyelőkamera

De nem is kell elképzelni: Kína hamarosan ilyen lesz. Már most is közel 170 millió kamera figyeli az embereket a távol-keleti országban.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.